13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalCoreea de Nord a livrat Siriei materiale ce pot fi folosite în...

Coreea de Nord a livrat Siriei materiale ce pot fi folosite în fabrici de arme chimice

Potrivit experţilor ONU, în jur de 40 de transporturi neraportate au avut loc între 2012 şi 2017, printre echipamentele livrate aflându-se cărămizi rezistente la temperaturi foarte ridicate şi acizi, precum şi valve şi ţevi rezistente la coroziune, materiale ce pot fi folosite atât în scopuri civile, cât şi militare.

Raportul mai afirmă că specialişti nord-coreeni au fost văzuţi în fabrici siriene de arme.

Dezvăluirile survin în urma unor rapoarte recente cu privire la atacuri cu clor în regiunea Ghouta de Est de către forţele regimului, acuzaţii dezminţite de acesta.

Coreea de Nord se află sub sancţiuni internaţionale din cauza programelor sale nuclear şi balistic.

Raportul confidenţial, elaborat de un grup de experţi americani care evaluează conformarea Phenianului la rezoluţiile ONU, a descoperit dovezi despre livrări ilegale către Siria.

Potrivit documentului, Centrul pentru studii şi cercetări ştiinţifice (SSRC), o agenţie a guvernului sirian, a plătit Coreei de Nord printr-o serie de firme de faţadă.

Printre presupusele transporturi se numără cel puţin cinci efectuate prin compania chineză Cheng Tong Trading.

Transporturile ar fi conţinut o cantitate de cărămizi rezistente la acid suficientă pentru un proiect la scară industrială mare.

În timp ce China a răspuns că nu are ”nicio dovadă care să demonstreze că Cheng Tong Trading a avut afaceri” cu vreo entitate nord-coreeană prin încălcarea sancţiunilor ONU, guvernul sirian le-a declarat experţilor ONU că singurii nord-coreeni prezenţi în Siria sunt sportivi şi antrenori.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, nu a dorit să confirme dacă raportul urmează să fie publicat, declarând însă pentru New York Times: “Cred că mesajul fundamental este acela că toate statele membre au datoria şi responsibilitatea de a se conforma sancţiunilor în vigoare”.

Într-un raport public din septembrie 2017, grupul menţiona că ”investighează informaţii despre cooperarea interzisă în ce priveşte rachete chimice, balistice şi arme convenţionale” între Siria şi Coreea de Nord.

Experţii susţin că Phenianul are o lungă istorie de furnizare de echipamente militare şi expertiză pentru a obţine fonduri.

Potrivit BBC, raportul ONU scoate la lumină eforturile Coreei de Nord de comerţ ilegal cu zeci de state şi grupări din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi America Latină.

Săptămâna trecută, preşedintele american Donald Trump a anunţat un nou set de sancţiuni împotriva Phenianului, ce vizează mai mult de 50 de companii de transport maritim din câteva ţări.

Cele mai citite

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

Doliu în baschetul românesc. S-a stins din viață fostul mare jucător și antrenor Horațiu Giurgiu

În această dimineață, cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 86 de ani, s-a stins din viață una dintre legendele baschetului românesc,...
Ultima oră
Pe aceeași temă