13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalCoaliția internațională susține că membrii ISIS găsesc refugiu în zone controlate de...

Coaliția internațională susține că membrii ISIS găsesc refugiu în zone controlate de regimul Assad

Jihadiştii Statului Islamic ‘par să se deplaseze în deplină impunitate în teritoriile controlate de regim, ceea ce arată că acesta este, în mod clar, reticent sau incapabil să învingă Daesh’, le-a declarat jurnaliştilor prezenţi la Pentagon generalul britanic Felix Gedney, unul din responsabilii operaţiunii internaţionale ‘Inherent Resolve’ în Irak şi în Siria.

Coaliţia a constatat că numeroşi combatanţi ai SI dislocaţi din fieful lor Raqqa, din estul Siriei, s-au deplasat spre vest, reorganizându-se în mici celule pentru a trece mai uşor neobservaţi, a afirmat miercuri generalul britanic, prin teleconferinţă de la Bagdad.

Coaliţia internaţională şi aliaţii săi din forţele irakiene de securitate (ISF) ‘sunt pe deplin conştienţi de faptul că SI este un inamic răbdător, cu o mare capacitate de adaptare’, şi ‘ştim că ei pot încerca să se organizeze în mici celule şi că vor încerca cu siguranţă să-şi ducă la îndeplinire acţiunile teroriste unde şi când acest lucru va fi posibil’, a adăugat responsabilul britanic.

Cu toate acestea, coaliţia internaţională nu intenţionează să-i urmărească pe luptătorii SI în zonele controlate de regimul sirian şi de aliaţii acestuia, Rusia şi Iran.

‘Vom continua să purtăm operaţiuni în zonele eliberate de aliaţii noştri în Siria şi chemăm regimul sirian să se ocupe de SI în zonele aflate sub controlul său’, a mai spus generalul Gedney.

Supuşi unor intense bombardamente aeriene de către SUA şi Rusia, jihadiştii au pierdut în 2017 ‘capitalele’ aşa-zisului lor ‘califat’: Mosul, din Irak, şi Raqqa, din Siria.

Prim-ministrul irakian Haider al-Abadi a anunţat în decembrie ‘sfârşitul războiului’ împotriva SI, dând asigurări că, pentru prima dată în ultimii patru ani, jihadiştii nu mai controlează niciun teritoriu semnificativ în Irak.

Regimul de la Damasc ar putea face în curând un anunţ similar. Jihadiştii mai controlează în prezent doar câteva sate în estul Siriei, mici zone deşertice din centru şi două cartiere periferice ale Damascului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Irina Begu, în sferturile de finală ale turneului WTA din Antalya

Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 125 de la Antalya, după ce a învins-o în două seturi pe croata...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă