23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalCasa Albă: "Turcia să renunțe la rachetele rusești, altfel suportă consecințele"

Casa Albă: “Turcia să renunțe la rachetele rusești, altfel suportă consecințele”

”Turcia va simţi impactul sancţiunilor respective”, a declarat O’Brien la emisiunea “Face the Nation” a CBS, referindu-se la sancţiunile prevăzute într-o lege numită Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (Combaterea Adversarilor Americii Prin Intermediul Sanţiunilor), care, în opinia sa, vor trece de Congres cu un sprijin bipartizan ”covârşitor”.

Comentariile sale au avut loc înaintea unei vizite a preşedintelui turc Tayyip Erdogan la Washington pe 13 noiembrie, pentru a se întâlni cu preşedintele american Donald Trump, pentru posibil discuţii cruciale, în condiţiile în care cei doi lideri au fost în contradicţie în mai multe probleme.

Un motiv major de dezacord este achiziţia de către Ankara a sistemului de rachete rusesc S-400, care, potrivit Washingtonului, este incompatibilă cu sistemele de apărare ale NATO şi pune în pericol avioanele F-35 ale Lockheed Martin.

În pofida avertismentelor cu sancţiuni ale Statelor Unite, Turcia a început să primească primele livrările de sisteme S-40 în luna iulie.

Ca reacţie, Washingtonul a eliminat Turcia din programul F-35, în care Ankara a fost producător şi cumpărător. Deocamdată, SUA nu au impus sancţiuni Ankarei.

Turcia nu a activat încă bateriile S-400 pe care le-a primit, iar Washingtonul încă speră să îşi convingă aliatul că renunţe la sistemele ruseşti.

”Nu este loc în NATO pentru S-400. Nu este loc în NATO pentru achiziţii militare ruseşti semnificative. Acesta este un mesaj pe care preşedintele îl va transmite  foarte clar lui Erdogan”, a spus O’Brien.

La începutul acestei luni, şeful Directoratului Industriei Apărării din Turcia a declarat că o a doua livrare de sisteme S-400 în Turcia ar putea fi amânată după termenul planificat 2020.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă