20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternațional„Bucătarul lui Putin”, acuzat de procurorul special Robert Mueller în dosarul „Trump-Rusia”.

„Bucătarul lui Putin”, acuzat de procurorul special Robert Mueller în dosarul „Trump-Rusia”.

Potrivit procurorilor americani, o organizație rusească, Agenția de Cercetare pentru Internet, operând din St.Petersburg, a  lansat un război informațional împotriva Statelor Unite prin folosirea unor personaje fictive americane, a unor platforme sociale și a altor mijloace mass-media online.

Printre cei 13 ceățeni ruși inculpați se află Evgheni Viktorovici Prigozin, fondatorul Agenției de Cercetare pentru Internet, supranumit „Bucătarul lui Putin”. Prigozin este unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din St.Petersburg și un apropiat al lui Vladimir Putin. Restaurantele lui Prigozin au găzduit deseori cinele președintelui rus în compania unor demnitari străini.

Ceilalți inculpați sunt: Mikhail Ivanovici Bistrov, Mihail Leonidovici Burcik, Aleksandra Iurievna Krilova, Anna Vladislavovna Bogaceva, Sergei Pavlovici Polozov, Maria Anatolievna Bovda, Robert Sergeievici Bovda, Dzheikhun Nasimi Ogli, Vadim Vladimirovici Podkopaev, Gleb Igorevitci Vasilcenko, Irina Viktorovna Kaverzina și Vladimir Venkov.

Conform raportului lui Mueller, acuzații au dus „un război informațional împotriva Statelor Unite în timpul alegerilor, cu scopul de a-l ajuta pe Donald Trump să caștige”.

Justiția americană consideră ca suspecții s-au folosit de personaje fictive americane, platforme social media și de alte mijloace de informare online.

Cei 13 cetățeni ruși și-au coordonat acțiunile înca din 2014 cu scopul de a încălca legile care le interzic cetățenilor străini să influențeze alegerile americane și să plătească bani în acest sens. De asemenea, și dupa alegerea lui Donald Trump, inculpații ar fi organizat mitinguri în sprijinul liderului de la Casa Albă.

Aceștia vor fi judecați în absență și este puțin probabil ca să facă vreodată închisoare. Este mai mult o acțiune de a demonstra vinovăția și a le bloca acțiunile pe viitor.

Ministerul rusesc de Externe a negat aceste acuzații.

 

Cele mai citite

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă