6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalBoris Johnson crede într-un Acord fără tarife comerciale cu UE

Boris Johnson crede într-un Acord fără tarife comerciale cu UE

Johnson a făcut aceste afirmaţii la Belfast, unde a venit pentru a marca încheierea a trei ani de blocaj politic şi instaurarea unui nou guvern, scrie Reuters, conform Agerpres.

”Singurul caz în care v-aţi putea imagina necesitatea unor controale asupra bunurilor venite din GB (Marea Britanie) către NI (Irlanda de Nord) este atunci când aceste bunuri s-ar îndrepta spre Irlanda şi noi nu am avea încheiat – eu sper şi sunt încrezător că vom încheia – un acord cu tarife zero şi cote zero cu prietenii şi partenerii noştri din UE”, a spus şeful guvernului de la Londra.

Irlanda de Nord s-a dotat cu instituţii politice funcţionale sâmbătă, a doua zi după un acord încheiat între unionişti şi republicani pentru a restabili o guvernare comună de care provincia britanică a fost lipsită de la căderea guvernului în urma unui scandal politico-financiar din 2017.

Partidul Democratic Unionist nord-irlandez (DUP) şi Sinn Fein (naţionalist) ar urma să împartă guvernarea în virtutea acordului de pace din Vinerea Mare din 1998, care a pus capăt conflictului între republicani (majoritar catolici) şi unionişti (majoritar protestanţi), soldat cu aproape 3.500 de morţi în 30 de ani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă