15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalAvion rusesc doborât într-un atac israelian. Rusia amenință cu „un răspuns potrivit”

Avion rusesc doborât într-un atac israelian. Rusia amenință cu „un răspuns potrivit”

Luni noaptea, Israelul a efectuat un atac asupra Latakiei, ce a declanșat sistemele siriene de apărare aeriană. Drept rezultat, un avion rusesc de recunoaștere, cu 15 militari la bord, a fost prins în focul încrucișat, fiind doborât în Marea Mediterană.

Moscova acuză Israelul că a creat în mod deliberat o situație periculoasă, avertizând centrul de comandă rusesc doar cu un minut înainte de a lansa atacul. Avionul de recunoaștere se îndrepta către baza aeriană Khmeimim și mai avea de străbătut 35 de kilometri, când a fost surprins de atac.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vorbit cu omologul său israelian, Avigdor Lieberman, afirmând că Moscova consideră Israelul vinovat „în totalitate” de doborârea avionului rusesc.

Israelul nu a comentat în niciun fel incidentul, nici nu și-a asumat atacul efectuat luni noaptea asupra unor ținte ale regimului sirian, unde se produceau rachete și arme chimice, precum și  asupra unei unități folosită de Iran, în apropierea efectivelor rusești de la baza  Khmeimim.

       

Israelul și-a rezervat dreptul să atace

Deși nu și-a asumat atacul, Israelul și-a rezervat dreptul de efectua orice operațiune militară împotriva efectivelor iraniene sau de importanță pentru Teheran în Siria. Conform înțelegerii cu Rusia, se obliga doar să anunțe înainte atacul.  

La sfârșitul săptămânii trecute, o mare delegație militară israeliană, condusă de consilierul Securității Naționale, Meir Ben Shabat, a vizitat Moscova, prezentând, conform unor rapoarte, informații despre facilitățile Iranului în Latakia.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că doborârea avionului rusesc s-a petrecut în timpul unui „atac a patru avioane de luptă F-16 israeliene asupra provinciei Latakia din Siria”, referindu-se și la lansarea unor rachete de pe fregata franceză Auvergne, aflată în Marea Mediterană, iar timpul de avertizare a fost insuficient pentru a se lua vreo măsură de protecție.

O operațiune intensă de căutare și recuperare se desfășoară în Mediterana. A fost identificat locul prăbușirii avionului Il-20, la 27 kilometri vest de Baniyas, în provincia Latakia. Navele rusești recuperează rămășițele avionului și trupurile neînsuflețite ale celor 15 militari.

Avionul era o platformă electronică de supraveghere (ELINT), echipată cu o gamă largă de antene, senzori infraroșii și optici, care permitea centrului rus de comandă să primească informații în timp real.

 

Înțelegerea Erdogan-Putin cu privire la Idlib

Incidentul survine după o întâlnire tensionată, luni, între președintele rus, Vladimir Putin, și omologul său turc, Tayyip Erdogan, la Soci, pentru a discuta despre provincia siriană din nord, Idlib.

Erdogan a insistat să se respecte decizia de la Astana, între Rusia, Iran și Turcia, unde se stabilise ca Ankara să-și instaleze 12 puncte de monitorizare în Idlib, ultimul bastion al revoluției siriene, unde, în afară de populația locală, au fost dislocați și mii de sirieni din alte zone, intrate sub controlul regimului Assad, cu ajutorul Rusiei.

Erdogan a cerut oprirea ofensivei ruso-siriene, cu sprijinul milițiilor iraniene, asupra Idlibului, pentru a se evita o nouă catastrofă umanitară.

La Soci, Vladimir Putin și Tayyip Erdogan au convenit ca în Idlib să se formeze o zonă demilitarizată care să se desfășoare de-a lungul liniei de contact dintre armata opoziției și trupele siriene. Această zonă urma să fie controlată de Turcia și poliția militară rusă. Acordul a fost semnat de ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, omologul său turc, Hulusi Akar.

În prezent, Moscova analizează noua situație creată și urmează ca Vladimir Putin să ia o decizie cu privire la „un răspuns potrivit”.

Cele mai citite

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...
Ultima oră
Pe aceeași temă