9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalAtac cu bombă cu 8 morți în zona de securitate creată de...

Atac cu bombă cu 8 morți în zona de securitate creată de Erdogan în Siria

Ministerul a transmis că atacul cu bombă, pentru care este blamată miliţia kurdă YPG, a avut loc la sud-est de oraşul Tel Abyad, pe care Turcia l-a capturat într-o ofensivă militară care a început în urmă cu o lună.

Turcia a stopat înaintarea armatei sale după ce a încheiat acorduri cu SUA şi Rusia privind retragerea YPG la cel puţin 30 km faţă de graniţa Siriei cu Turcia. 

Satul Suluk, unde a avut loc explozia de duminică, se află la 10 km de graniţă. Un camion de mici dimensiuni a explodat în faţa unei brutării.

Soldaţii turci şi luptătorii rebeli sirieni au început incursiunea de a elibera regiunea de la graniţă de forţele YPG, pe care Ankara le consideră grup terorist din cauza legăturilor cu militanţii kurzi din sud-estul Turciei.

Ofensiva a fost criticată la nivel internaţional de teama că ar putea submina eforturile de a preveni ca Stat Islamic să revină în Siria şi că ar putea declanşa o nouă criză umanitară în ţara aflată de opt ani în război. 

YPG a avut rol principal în Forţele Democrate Siriene, principalul aliat al Washingtonului în lupta împotriva Stat Islamic în Siria. Preşedintele american Donald Trump a anunţat recent retragerea trupelor, decizie criticată în Statele Unite deoarece este văzută ca o undă verde pentru incursiunea Turciei.

Recep Erdogan a spus că Moscova şi Washington au eşuat în a-şi ţine promisiunile din acordul de luna trecută, retragerea YPG de la graniţă, şi a adăugat că Turcia poate relua ofensiva dacă termenii nu sunt îndepliniţi. 

Miercuri, el urmează să se întâlnească du Trump, după ce sâmbătă a discutat telefonic cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Cele mai citite

România, pe ultimul loc din UE când vine vorba de vaccinare împotriva HPV

România nu stă deloc bine la capitolul vaccinare împotriva HPV. Potrivit standardelor impuse de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), țara noastră va avea nevoie...

Șapte răniți după un accident de circulație pe DN 7, la ieşirea din Deva spre Arad

Şapte persoane care se aflau într-un microbuz au fost rănite într-un accident de circulaţie care a avut loc marţi seara pe DN 7, la...
00:01:23

Qatar ripostează împotriva „minciunilor” israeliene

Doha, Qatar – Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Mohammed al-Ansari, a criticat membrii oficialității israeliene, inclusiv miniștri din guvernul...
Ultima oră
Pe aceeași temă