10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalAngela Merkel se axează pe relansarea Europei

Angela Merkel se axează pe relansarea Europei

Acordul permite formarea unui nou Guvern, la peste patru luni de la alegerile parlamentare, care au aruncat ţara în cea mai mare criză politică a ultimilor ani.

Cele două formaţiuni au ajuns la un consens în privinţa distribuirii portofoliilor din viitorul Executiv. De asemenea, blocul CDU/CSU şi SPD au reuşit să depăşească şi divergenţele cu privire la reforma sistemului de sănătate şi la încadrarea contractelor de muncă pe perioadă determinată.

După concretizarea acestui acord, cei 460.000 de membri ai SPD vor trebui să aprobe, prin vot, intrarea partidului lor la guvernare alături de blocul CDU/CSU.

Ulterior, preşedintele Germaniei, Frank Walter-Steinmeier, va propune un candidat la funcţia de cancelar. Cel mai probabil, propunerea acestuia va fi Angela Merkel. Pentru a fi aleasă, ar avea nevoie de majoritatea absolută a celor 709 voturi din Parlament. Până acum, toţi cancelarii Germaniei au primit, din prima încercare, votul de încredere al Bundestagului.

    Schulz, la Externe

Liderul social-democraţilor germani, Martin Schulz, va prelua portofoliul afacerilor externe în viitorul Guvern de la Berlin, potrivit acordului convenit de conservatori şi social-democraţi cu privire la distribuirea portofoliilor în noul executiv, a anunţat Bild.

După o rundă de tratative de peste 20 de ore, social-democraţii germani, care au participat la o mare coaliţie cu blocul conservator şi în perioada 2013-2017, au reuşit să păstreze funcţia de ministru al muncii şi afacerilor sociale, deşi postul era dorit şi de CSU. SPD a obţinut şi portofoliul finanţelor, deţinut până acum de CDU, partidul cancelarului Angela Merkel.

Angela Merkel nu mai avea dreptul să greşească, dacă voia să rămână la putere. Alegerile legislative de la 24 septembrie, marcate de ascensiunea extremei-dreapta, nu au permis obținerea unei majorităţi în Camera Deputaţilor.

După un prim eşec în vederea formării unei coaliţii cu liberalii (FDP) şi ecologiştii (Verzii) în noiembrie, Merkel, care avea un plan ambițios la nivel european, împreună cu președintele Franței, Emmanuel Macron, a trecut printr-o perioadă lipsită de activitate pe scena internațională.

Discuţiile cu SPD au rămas mult timp blocate în legătură cu cheltuielile militare, dar mai ales pe tema reformei asigurărilor de sănătate în Germania, în vederea reducerii inegalităţilor între medicina publică şi cea privată, şi a pieţei muncii.

Martin Schulz a obţinut ca acordul de guvernare să includă o clauză de reevaluare, după doi ani, a guvernării, un mod de a o ține pe Angela Merkel în limitele impuse.

    Zona euro nu este o prioritate

Proiectul de contract de coaliţie  prevede ca viitorul mandat de patru ani al canelarului să fie plasat sub semnul relansării Europei, în tonul priorităţilor şefului statului francez, Emmanuel Macron. Viziunea Angelei Merkel este mai prudentă față de un buget separat al zonei euro, atribuind mai multă importanță protecţiei ţărilor membre faţă de crizele financiare.

Contractul de coaliţie prevede limitarea numărului azilanţilor la 180.000 până la 220.000 pe an, aşa cum doresc conservatorii. El restrânge totodată reîntregirea familială a refugiaţilor. Problema refugiațiilor a fost un element dur de negociere, fiind și o problemă la nivelul Uniunii Europene, divizată din cauza impunerii cotei de azilanți.

Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă