21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalAnastasia, veriga slabă dintre Donald Trump și Vladimir Putin

Anastasia, veriga slabă dintre Donald Trump și Vladimir Putin

Ancheta procurorului special Robert Mueller asupra amestecului rușilor în alegerile americane a luat o nouă turnură la Pattaya, oraşul thailandez cunoscut pentru plajele magnifice şi nenumăratele prostituate.

În centrul atenţiei se află Anastasia Vaşukevici, 28 de ani, o escort-girl belarusă care se declară o „vânătoare de oligarhi”.

Ea a fost arestată pe 25 februarie la Pattaya împreună cu alte nouă persoane originare din Rusia şi Ucraina, când grupul anima, fără permis de muncă, un seminar de sexologie destinat turiştilor ruşi într-un hotel din staţiunea balneară.

Arestarea Anastasiei este urmărită îndeaproape de Moscova şi de Washington. Eliberată pe cauţiune, ea era reţinută joia trecută pentru o problemă de viză şi ar putea fi expulzată spre Rusia.

„Dacă revenim în Rusia, vom muri în temniţă sau ne vor ucide”, a scris Anastasia pe contul ei Instagram din închisoarea din Bangkok.

Tânăra a jurat că deţine „piesele lipsă ale unui puzzle, cu clipuri audio şi video, conectându-i pe aleşii noştri cu Trump şi Manafort”.

Potrivit media americană, tânăra s-a făcut cunoscută în timpul unei croaziere în apele norvegiene în august 2016, la bordul iahtului oligarhului rus Oleg Deripaska, unde se afla şi vicepremierul Sergei Prikhodko. Anastasia a publicat fotografii cu ea aproape goală alături de cei doi, pe care îi numeşte „Ruslan” şi „Papa”. Trei luni mai târziu, publica o carte intitulată „Modul de a seduce un miliardar” în care detaliază călătoria.

Anastasia scrie în cartea ei că „Papa” este eminenţa cenuşie a regimului de la Moscova, un „Richelieu al epocii noastre”, în prezența căruia nimeni nu glumeşte.

      Dezvăluiri pe Instagram

Acum, tânăra s-a trezit în centrul atenției după ce opozantul rus Alexei Navalny a difuzat o înregistrare compromiţătoare în care Deripaska și vicepremierul Sergei Prikhodko evocau relaţiile americano-ruse. În SUA, campania prezidenţială americană era în toi.

Oligarhul Deripaska, apropiat de Vladimir Putin, avea „intrare” în anturajul lui Donald Trump, prin directorul de campanie al acestuia, Paul Manafort. „Papa” și „Ruslan” se întâlniseră în secret pe iaht să pună la cale o strategie.

Opozantul rus Alexei Navalny, la originea publicării înregistrării în care se dezvăluie întâlnirea secretă de pe iaht, îl acuză pe Deripaska că a dat și mită vicepremierului rus.

El se bazează pe multe înregistrări publicate de Anastasia Vaşukovici pe Instagram, unele retrase mai apoi, filmate pe iahtul lui Oleg Deripaska în august 2016, când regele aluminiului, şeful gigantului Rusal, era acompaniat de vicepremierul Sergei Prikhodko.

     Conexiunea Rusia-SUA

Numele lui Oleg Deripaska revine regulat în ancheta procurorului special Robert Mueller asupra ingerinţei rusești în alegerile prezidențiale. Înainte de a deveni directorul campaniei lui Donald Trump, Paul Manafort a făcut lobby în Ucraina pe lângă preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici. Şi Deripaska era cel care regla nota de plată.

Acuzat că a spălat peste 30 milioane dolari, Manafort va fi judecat în SUA.

Totul s-a derulat înainte de a fi angajat de Donald Trump. Actul de acuzare specifică faptul că Paul Manafort îi era foarte îndatorat lui Deripaska.

Pe 7 iulie 2016, zece zile înainte ca Donald Trump să accepte nominalizarea republicanilor, Manafort a trimis un e-mail anturajului magnatului rus: „Dacă el are nevoie de un briefing privat (asupra campaniei) putem aranja asta”.

Deripaska afirmă că mesajul nu a ajuns la el şi nu a fost organizat niciun „briefing”. În august 2016, regele aluminiului îl primeşte pe Prikhodko pe iahtul său. În octombrie, WikiLeaks publică e-mail-urile piratate ale candidatei Hillary Clinton.

Ce s-a petrecut în acea vară la bordul iahtului oligarhului Deripaska? Anastasia pretinde că ştie şi promite că va dezvălui totul, că deţine 16-18 ore de înregistrări realizate în acea vacanţă. Cu condiţia de a fi protejată de SUA.

„Ei vorbeau despre alegeri şi Deripaska avea un plan”, a declarat ea pentru New York Times.

Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă