13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalAmericanii mișcă trupe în Lituania și vorbe în Ucraina, semn că nu-și...

Americanii mișcă trupe în Lituania și vorbe în Ucraina, semn că nu-și abandonează chiar toți aliații

 

Zeci de tancuri de tip Abrams şi de blindate de tip Bradley au fost aduse, în după-amiaza zilei de luni, cu trenul la un poligon de exerciţii la Pabrade, în apropiere de Vilnius. Ministrul lituanian al Apărării Raimundas Karoblis a anunţat că desfăşurarea celor aproximativ 500 de soldați americani, care urmează să rămână toată iarna, arată că o prezenţa militară americană pe flancul de est al NATO ”nu mai este tabu”. ”Mai întâi acesta este un mesaj din partea Lituaniei şi ţărilor vecine din NATO (care spune) că aliaţii sunt alături de noi”, a declarat ministrul pentru AFP. ”Este totodată un mesaj adresat Rusiei (care spune) că Statele Unite sunt angajate, este un element de disuasiune suplimentar”, a adăugat el.

Ben Hodges, un fost comandant al forţelor armate americane în Europa, a declarat că această desfăşurare este ”o manifestare a angajamentului american de a continua disuasiunea (descurajarea) pe flancul de est al NATO”, în momentul în care Statele Unite îşi retrag trupele din Siria şi îşi abandonează aliaţii kurzi.

”Nimeni, inclusiv ruşii, nu ar trebui să se îndoiască de angajamentul americanilor în NATO, în pofida faptului că eu cred că este o greşeală să se iasă din Siria”, a declarat Ben Hodges. NATO a desfăşurat în urmă cu doi ani un batalion multinational condus de germani de aproape 1 000 de militari în Lituania, stat cu o populație de doar 2,8 milioane. Alianţa a instalat batalioane similare în Estonia şi Letonia, dar şi în Polonia, măsuri care reprezintă un mijloc de contracarare a unei eventuale mișcări ruse în această zonă, după ce Moscova a anexat de la Ucraina Peninsula Crimeea în 2014.

Spaima balticilor

Toate cele trei state baltice (Estonia, Letonia și Lituania) au fost cucerite și au devenit parte a teritoriului Uniunii Sevietice (URSS) până la venirea lui Gorbaciov. Celebrele lui politici perestroika (restructurare, reformă) și glasnost (deschidere, transparență) au permis un suflu de liberalizare care a produs implozia Imperiului estic tocmai prin declararea independenței, în anii 1990-1991, de către cele trei state baltice, primul fiind Lituania, urmată de Estonia și apoi de Letonia.

Ucrainienii primesc și ei niște resturi

O delegaţie de oficiali din NATO, în frunte cu secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg, va efectua săptămâna viitoare o vizită oficială în Ucraina, prima etapă a acesteia fiind oraşul Odesa, în al cărui port vor acosta patru nave ale blocului nord-atlantic, a informat marţi agenţia de presă ucraineană Ukrinform.

”Săptămâna viitoare, conducerea Alianţei Nord-Atlantice sub conducerea lui Jens Stoltenberg va efectua o vizită în Ucraina. Scopul principal al vizitei este de a trimite un mesaj puternic în sprijinul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei cu un accent deosebit pe situaţia din Marea Neagră şi de a reitera susţinerea pentru reforme”, a declarat şeful misiunii NATO în Ucraina, Olexander Vinnikov, în cadrul unei dezbateri la Kiev.

Realitatea necruțătoare din teren

De fapt, această sforăială de la fruntea NATO nu are nicio legătură serioasă cu ”suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, și mai ales nu are nimic ”puternic” afară de zgomotul produs, câtă vreme timp de ani de zile, începând cu 2014, forțele Kievului au fost lăsate singure împotriva luptătorilor proruși susținuți tehnic, logistic și cu militari de Moscova, fapt dovedit de numeroase investigații.

”În portul Odesa vor intra cu această ocazie patru nave NATO în semn de sprijin al libertăţii de navigaţie a Ucrainei”, a declarat derizoriu Vinnikov.

Cele mai citite

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Irina Begu, în sferturile de finală ale turneului WTA din Antalya

Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 125 de la Antalya, după ce a învins-o în două seturi pe croata...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă