11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalCarrie Lam: „Afacerile din Hong Kong sunt afacerile interne ale Chinei“

Carrie Lam: „Afacerile din Hong Kong sunt afacerile interne ale Chinei“

Locuitorii din Hong Kong sunt hotărâți să manifesteze cu sutele de mii pentru protejarea libertăților lor. Luni, 1 iulie, manifestanții au intrat cu forța, timp de câteva ore, în sediul Parlamentului, unde au desfășurat vechiul drapel colonial, chiar în ziua celei de-a 22-a aniversări a retrocedării fostei baze a Royal Navy către China comunistă. În Hong Kong se înregistrează o escaladare a crizei politice declanșate de proiectul legii extrădării judiciare, inițiată de șefa Executivului, Carrie Lam. Înarmați cu bare de metal sau cu cărucioare rulante transformate în „berbeci“, sute de manifestanți au spart geamurile înainte de a pătrunde în clădirea ultramodernă, după o zi lungă de înfruntări violente cu poliția, pe o căldură umedă. După revolta pașnică a adolescenților, cunoscută drept „Revolta umbrelelor“ din 2014, manifestația violentă a „Căștilor galbene“ a busculat regulile politice ale unui Executiv depășit, numit de Biroul Politic de la Beijing. Scene de haos nemaivăzute în centrul plăcii turnante  financiare asiatice – o provocare periculoasă și fără precedent față de președintele chinez, Xi Jinping.

Târziu în noapte, după evacuarea Parlamentului, poliția a lansat gaze lacrimogene, generând temerile altor înfruntări. Unii, asemenea deputatului democrat Fernando Cheung, au denunțat o capcană întinsă deliberat de forțele de ordine, care au lăsat mulțimea de manifestanți să intre în LegCo și să vandalizeze, cu obiectivul de a afecta imaginea mișcării anti-Beijing în ochii opiniei publice. Diplomați britanici estimează că puterea executivă din Hong Kong utilizează violența pentru a motiva manifestanții. China și-a reiterat poziția contra a ceea ce a numit „o ingerință străină“ la Hong Kong, iar purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat că drepturile și obligațiile Marii Britanii în virtutea declarației comune din 1997 au luat sfârșit.

 

Ceremonii perturbate

Această escaladare a violenței divizează opinia publică din orașul cu 7 milioane de locuitori. Luni după-amiază, o mulțime pașnică s-a deplasat în masă pe străzile din centrul metropolei pentru a apăra autonomia insulei, supusă unor presiuni crescânde din partea administrației centrale de la venirea la putere a lui Xi Jinping, în 2013. Circa 550.000 de persoane au defilat pe 16 iunie, plecând din Victoria Park, unde a avut loc o demonstrație uriașă, de peste 2 milioane de persoane. Tensiunile au fost declanșate când manifestanții au încercat să perturbe ceremonia de ridicare a drapelului chinez la Wan Chai. Pentru prevenirea oricărui derapaj, ceremonia oficială de aniversare a retrocedării Hong Kong-ului s-a derulat în interior – o premieră după retrocedarea din 1997. O precauție care s-a dovedit ineficientă în ce o privește pe Carrie Lam, care a avut prima sa apariție publică de la „scuzele“ pronunțate pe 18 iunie, după suspendarea proiectului său privind legea extrădării, care ar lăsa locuitorii insulei la mâna tribunalelor de pe continent. Mulțimea a cerut din nou demisia lui Carrie Lam și retragerea legii „malefice“.

Această nouă zi de violențe demonstrează că strategia „doamnei de fier“ din Hong Kong, adoptată la mijlocul lunii iunie, mizând pe refuzul anunțării unei retrageri a proiectului său, nu a stins incendiul nemulțumirilor. Dimpotrivă, criza s-a înrăutățit, punând în dificultate și mai mult Beijingul și alimentând spectrul unei preluări forțate de către puterea centrală chineză. Îngrijorarea crește în rândul locuitorilor din Hong Kong față de posibilitatea de încălcare a libertății și culturii orașului de către China continentală, cu ajutorul liderilor pro-Beijing din acest centru financiar.

Deși a revenit la dominația chineză în 1997, Hong Kong-ul este încă administrat separat, în virtutea acordului numit „O țară, două sisteme“, și se bucură de drepturi și libertăți pe continentul autocratic, însă mulți consideră că Beijingul este pe cale să renege acest acord. Deși recentele manifestații au fost declanșate de proiectul legii extrădării, manifestațiile s-au transformat într-o mișcare mai vastă împotriva administrației Beijingului.

 

Cele mai citite

Accident Milişăuţi. Patru persoane au fost rănite. Printre ele se afla și un copil

Un accident rutier nefericit a avut loc pe teritoriul localității Milișăuți, iar patru persoane, printre care și un copil, au fost rănite. Potrivit declarațiilor...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

VIDEO. Reacția halucinantă a lui Dan Negru, despre noii jurați “Chefi la Cuțite”

Emisiunea "Chefi la Cuțite" este în prim plan în ultima vreme, după ce vechii jurați care au "scris istorie" în televiziune au demisionat. Potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă