11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternațional„Afacerea Banca Naţională din Punjab”, o escrocherie de proporții

„Afacerea Banca Naţională din Punjab”, o escrocherie de proporții

Poliţia federală indiană a percheziţionat la Bombay proprietăţile miliardarului, care a plecat din țară, acuzat de o escrocherie contra Băncii Naţionale din Punjab (PNB) de 1,4 miliarde euro.

O escrocherie care afectează şi State Bank of India şi Union Bank of India cu peste 200 milioane dolari fiecare.

Frauda a fost dezvăluită de managerul PNB, însărcinat cu filiala din Bombay. Mai multe firme aparţinând lui Nirav Modi au escrocat Banca Națională din Punjab cu peste 1,4 miliarde de euro între 2011 şi 2017, instrumentul-cheie în această fraudă fiind multiplele scrisori de credit livrate către 20 de bănci, care apoi l-au finanțat pe magnatul diamantelor.

Scrisorile, toate emise de filiala sa din Bombay, făceau oficiul de garanţie pe lângă băncile internaţionale, în acest caz filialele Union Bank of India, Allahabad Bank  şi Axis Bank din Hong Kong şi au permis grupului să obţină credite pentru finanţarea importurilor de diamante.

    Reperat la New York

Modi, 47 ani, are un patrimoniu estimat de Forbes la 1,73 miliarde dolari, ceea ce îl plasează pe locul 85 în clasamentul averilor din India. Este patronul companiei de bijuterii Gitanjali Gems, care acoperă 50% din piața indiană, şi este fondatorul societăţii Firestar Diamond, specializată în bijuterii de lux.

Marca Nirav Modi deţine magazine în mai multe mari oraşe din străinătate, din New York la Singapore. Bijuteriile sale sunt prezente în magazinele de modă şi diamantele sale împodobesc cele mai celebre actriţe.

Nirav Modi ar fi părăsit ţara la 1 ianuarie, în acelaşi timp cu fratele său, care are cetățenie belgiană, și cu soţia sa, care este americană înainte ca uriaşa fraudă să fie anunţată, la 29 ianuarie, de către CBI, cea mai mare agenţie de investigaţii din India. Partenerul de afaceri, Mehul Choksi, l-a urmat după câteva zile.

Modi a fost reperat într-un hotel de lux new-yorkez în acest week-end. Cele 29 de proprietăţi şi 105 conturi bancare ale miliardarului indian au fost îngheţate, iar paşaportul i-a fost suspendat

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă