3 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăInternațional95% din Brexit e negociat! Frontiera cu Irlanda blochează tot

95% din Brexit e negociat! Frontiera cu Irlanda blochează tot

May a evidențiat progresele înregistrate în discuțiile pe parcursul întregului an, subliniind că s-a ajuns la acorduri cu privire la o gamă largă de probleme, inclusiv cu Spania privind statutul teritoriului britanic de peste Strâmtoarea Gibraltar și cu Cipru, în privința bazelor militare ale Regatului Unit.

„Avem un acord larg privind structura și domeniul de aplicare al viitoarei relații, cu progrese importante înregistrate în probleme precum securitatea, transportul și serviciile”, a subliniat premierul.

Dar în privința Irlandei nu poate accepta propunerile UE așa cum arată în faza actuală.

„Așa cum am stabilit săptămâna trecută, propunerea originală din partea UE a fost una pe care nu am putut să o acceptăm, deoarece ar însemna crearea unei frontiere vamale în Marea Irlandei și ruperea integrității Regatului Unit”, a precizat premierul, care se confruntă cu o rebeliune din partea unor membri ai partidului său pe motiv că negocierile ei aduc rezultatele scontate.

„Nu cred că vreun prim-ministru al Regatului Unit ar putea să accepte acest lucru. Și cu siguranță nu voi face asta”, a declarat May, fermă pe poziție.

Obstacolul care împiedică acordul 100% în privința Brexit este o propunere a blocului comunitar  de a menține ori Irlanda de Nord ori toată Marea Britanie într-o uniune vamală în cazul în care viitoarele discuții comerciale se vor încheia în impas.

 

O factură de „doar“ 39 miliarde

May a trimis presei punctele principale ale discursului său din Camera Comunelor și a organizat două teleconferinţe cu miniştrii în weekend pentru a-i ţine la curent cu ce s-a întâmplat la summit-ul european înaintea unei discuţii privind Brexit-ul ce va avea loc astăzi.

Punctele-forte ale premierului, pe care a ținut să le sublinieze, sunt consensul privind suma pe care Regatul Unit va trebui să o plătească blocului european – 39 de miliarde de lire, o perioadă de implementare până la sfârşitul lui 2020 şi recunoaşterea drepturilor cetăţenilor europeni care stau în Marea Britanie şi viceversa.

Acordul privind Brexit-ul acoperă tratatul pe care Marea Britanie îl va semna cu Uniunea Europeană pentru a încheia procesul de separare până pe 29 martie 2019.

Totuşi, rămân două chestiuni esenţiale nerezolvate în discuţiile privind Brexit-ul: cum să se asigure că soluţia de rezervă pentru a se evita o graniţă strictă în Irlanda are un termen-limită şi că acest lucru nu va permite ca Irlanda de Nord să fie separată de Marea Britanie. Uniunea Europeană nu știe cum să interpreteze această „soluție de rezervă”, cât de limitată în timp va fi și ce va urma după expirarea acesteia.

Ministrul britanic însărcinat cu Brexit-ul, Dominic Raab, s-a declarat deschis unei eventuale prelungiri a perioadei de tranziţie după ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, cu condiţia ca ea să fie scurtă şi să fie însoţită de o „uşă de ieşire”.

Sâmbătă, mai mult de o jumătate de milion de protestatari anti-Brexit au ieșit pe străzile Londrei, cea mai mare demonstrație de după protestul a 750.000 de persoane față de războiul din Irak în 2003.   

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite

Record pe piața românească de artă: „Țărăncuță odihnindu-se” de Nicolae Grigorescu, adjudecată pentru 365.000 de euro

Casa de Licitații Artmark a înregistrat un nou record pe piața românească de artă în cadrul celei mai recente licitații de iarnă. Opera „Țărăncuță...

Cum vă puteți recupera zilele de concediu neefectuate în 2024

La final de an, mulți angajați își fac bilanțul concediilor și descoperă că nu au reușit să utilizeze toate zilele de odihnă disponibile. Pentru...

Kremlinul respinge propunerea de armistițiu de Crăciun: Rusia cere pace în termenii săi

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că Rusia nu este interesată de un armistițiu, ci dorește o pace care să...
Ultima oră
Pe aceeași temă