14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialModă: cum să te îmbraci la birou

Modă: cum să te îmbraci la birou

Ţinutele office au fost pe nedrept definite mult timp ca fiind plictisitoare, sobre, aproape prea masculine ca să mai lase loc pentru imaginaţie, eleganţă, bun gust. Însă, o femeie poate avea o ţinută sofisticată şi la birou, dacă alege piesele vestimentare potrivite.

 

Diana Moldoveanu

Chiar dacă la birou codul vestimentar este unul sobru, nu înseamnă că ţinutele tale trebuie să se zbată într-un anonimat lipsit de orice dram de feminitate. Câteva reguli sunt de bază: să nu abuzezi de accesorii, să nu te machiezi strident, să nu porţi culori neon, metalizate sau prea aprinse şi, mai ales, să nu abuzezi de croieli prea îndrăzneţe şi materiale transparente. Par multe restricţii, însă designerii au găsit căi de a le ocoli şi de a crea piese vestimentare interesante, feminine, altfel, care se pretează atât la birou, cât şi la o întâlnire after work.

De exemplu, poţi adăuga un plus de eleganţă sofisticată unei ţinute formate dintr-o cămaşă albă şi un pantalon sau o fustă creion dacă mânecile cămăşii sunt largi, bufante sau dacă aceasta are un alt accesoriu supradimensionat. Totodată, gulerele largi sau rochiile asimetrice, cu buzunare şi imprimeuri subtile ori în culori delicate, sunt o alegere foarte bună pentru o zi de primăvară la birou.

Clasicele costume, cu linie masculină, negre, pot fi readuse la „viaţă“ alegând tonuri mai calde, cum ar fi pastelurile. Croielile fine, elegante, made-to-measure, ar trebui să fie mereu prima alegere atunci când vine vorba despre o astfel de piesă pentru că nu este uşor să-ţi găseşti un costum care să te avantajeze. Pentru o apariţie care va întoarce privirile, însă într-un mod discret, în-cearcă un costum clasic, fie cu fustă creion, fie cu pantalon, într-o culoare îndrăzneaţă, cum ar fi roşu, albastru, verde smarald. Dacă totuşi vrei un costum negru, poţi asorta o cămaşă sau o bluză din materiale fluide în culori vesele.

Liniile clasice pot fi înviorate cu printuri colorate. Nu te sfii să le combini, fie că este vorba de buline, linii, pătrăţele sau alte printuri.

Grafismele au revenit în tendinţe şi poţi metamorfoza complet o ţinută combinând o croială clasică cu un astfel de imprimeu.

Pantalonii culottes sunt mereu o alegere bună pentru o ţinută office. Sunt suficient de „serioşi“ încât să-ţi ofere prestanţă la o întâlnire, dar şi să te facă să te simţi comod, ca într-o vacanţă pe Riviera franceză. Şi asta nu este tot! Partea bună este că poţi obţine două ţinute absolut spectaculoase, dar complet diferite asortând la perechea de culottes fie o bluză cu volume generoase, fie o cămaşă sau un top de in în linii simple.

Pentru un look casual, de vineri, atunci când eticheta de la birou o permite, poţi purta o pereche de pantaloni eleganţi cu tenişi. Sau, poate, o salopetă…

Tu cum te îmbraci la birou?

Părerea designerului: Alege piese care te reprezintă

Ţinutele de la birou nu trebuie să fie rupte de personalitatea celui care le poartă, indiferent că vorbim despre femei sau despre bărbaţi. Dacă lucrurile par mai simple în ceea ce priveşte moda masculină, pentru femei există parcă mai multe reguli de respectat. Cu toate acestea, există şi câteva piese nemuritoare: blazerul sau sacoul, fusta creion, pantalonul drept, rochia, cămaşa. De fiecare dată când alegem o piesă pe care ştim sau vrem să o purtăm la birou trebuie să alegem ceva ce ne reprezintă ca persoană, care ne reflectă personalitatea. O putem face într-un mod discret şi elegant, alegând poate un material mai fin, mai sofisticat, poate un accesoriu mai special, o geantă de calitate, o croială aparte. Astfel, fiecare ţinută va fi purtată cu plăcere, nu ca parte a responsabilităţilor din fişa postului. Iar încrederea în sine atrage succesul, nu o spun eu, ci o demonstrează studiile de specialitate. 

Mirela Diaconu 

Designer şi trainer design vestimentar Atelierele ILBAH

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă