7.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialLuna gastronomiei românești: Mai multe restaurante din București gătesc preparate tradiționale

Luna gastronomiei românești: Mai multe restaurante din București gătesc preparate tradiționale

În  legătură cu Congresul Național de Gastronomie și Vin (ARCUB, 7 iunie), începând din 24 mai, echipele Vinul.Ro, Social City I Food and Wine și Rezervaunloc.Ro desfășoară o campanie de promovare a gastronomiei românești în restaurante.

Timp de o lună, iubitorii bucătăriei tradi­ționale și turiștii care vor „să deguste“ o bucățică de România au la dispoziție selecții speciale de preparate autohtone, mai mult sau mai puțin reinterpretate, alături de vinuri românești, pe care le vor găsi în 20 de restaurante din București.

Exemple? De la supă de ied cu tarhon la foie gras cu jeleu de Tămâioasă și de la
ciorbă pescărească și drob de miel la papanași cu icre de știucă și sos de măcriș, prăjituri „istorice“ savuroase, cum ar fi Carmen Sylva cu brâu din cafea, dar și… colivă cu înghețată tot de colivă. O selecție aveți mai jos și vom continua în următoarele ediții.

Cum suntem aproape în sezon estival, începem cu frumoasa Cherhana Ancora, care ne așteaptă cu terasa înverzită pe malul lacului Herăstrău și două propuneri marine prezentate de chef Florin Ivan. Special pentru Congres, a pregătit un savuros calcan din Marea Neagră, cu sos cremos de usturoi și spanac sote, iar rapanele proaspete cu ardei iute, usturoi și sos de vin alb duc deja cu gândul la mare.

Chef Dumitru Bucșă de la Winestone, restaurantul-winebar de la Novotel, propune o gustoasă ciorbă pescărească, un mușchiuleț de Mangalița cu tocăniță de ciuperci pleurotus și cartof copt și… ce poate fi mai
neaoș dacă nu un platou cu mititei, cârnăciori de Mangalița&Pleșcoi cu murături, cartof copt și muștar? Fiecare preparat are inclus și câte un pahar de vin.

Ana Consulea, chef patissier la Zexe Braserie, propune trei feluri de mâncare și patru prăjituri „istorice“: supă „minunată“ de ied cu tarhon, foie gras cu inserție de fructe uscate, cu dulceață picantă și jeleu de Tămâ­ioasă, rasolul de berbecuț în sos Shiraz, cartofi cu rozmarin și salată; iar prăjiturile, pe lângă gustul grozav, au și po­vești interesante.

Despre prăjitura „Carmen Sylva“, de exemplu, aflăm că a fost făcută prima dată pentru Regina Elisabeta la împlinirea vârstei de 50 de ani cu ce îi plăcea ei mai mult – cafea și ciocolată – în două variante. Ana le folosește pe ambele într-o prăjitură decorată cu un frumos brâu, pentru că regina era iubitoare de port românesc. Iar prăjitura „Regina Maria“ are la bază blat cu migdale, napat cu peltea de caise și fructe uscate, reprezentând coroana cu pietre prețioase a reginei, reinterpretată aici pe blat de tartă de migdale, cremă din ciocolată Ivoire, vanilie de Madagascar și inserție din caise și rodie.

Gastro wine bar-ul La Vinuri, de lângă Ateneu, s-a pregătit cu trei preparate grozave: salată-spumă de vinete, tocmai bună de întins pe pâine proaspătă și caldă, drob gustos de miel și sărmăluțe călugărești.   

Cele mai citite

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...
Ultima oră
Pe aceeași temă