20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCe cumperi din galantarele supermarket-urilor? (P)

Ce cumperi din galantarele supermarket-urilor? (P)

În alimentația publică sunt tot felul de produse care trebuie depozitate corespunzător pentru a se menține în stare proaspătă, acestea nu trebuie să depășească data de expirare. De exemplu produsele din carne trebuie observate cu atenție deoarece ele se consumă frecvent, reprezintă alimente indispensabile oamenilor. Acestea trebuie să fie întotdeauna proaspete, pentru că doar așa au componente nutritive importante pentru organism: lipide, proteine, enzime, vitamine, glucide, apă și substanțe minerale.

În magazinele alimentare, hipermarket-uri sau supermarket-uri, poți găsi tot felul de produse din carne, pește, fructe de mare, crustacee, dar și carne din măcelării (ex. carne de vacă, vițel, mânzat, porc, miel, oaie, berbec, capră și carne de vânat).

Carnea este un produs cu valoare alimentară doar dacă are substanțe nutritive – aminoacizi, proteine – care susțin dezvoltarea normală a organismului. Substanțele proteice din carne au aminoacizi, vitaminele (A, B1, B2, B6, B12, C, E și PP) apar de asemenea dacă animalul a consumat hrană bio, apa și grăsimile sunt prezente în compoziția cărnii, iar substanțele minerale pot fi în procent semnificativ (magneziu, sodiu, fosfor, potasiu și calciu).

Carnea de bună calitate este sănătoasă pentru organism, dar nu trebuie consumată în cantitate mare. Pentru adulți se recomandă 100 g carne/zi, pentru adolescenți 150 g carne/zi, pentru copii porția de carne trebuie să fie mai mică și diferită în funcție de vârstă, iar pentru bătrâni cam de 70-80 g carne/zi.

Mușchiul este cel mai bun, se digeră ușor, are grăsimi puține și un conținut de proteine complete care îmbunătățesc sistemul muscular. Potrivit specialiștilor carnea de porc este mai gustoasă și preferată de oameni, însă se digeră mai greu comparativ cu cea de vită. De asemenea carnea de vânat congelat se digeră destul de greu. Carnea de vită se comercializează pe categorii, este sortată în: mușchi de vită, vrăbioară (mușchiul din regiunea lombară), antricot (mușchiul din regiunea dorsală), spată, pulpă, fleică, rasol, gât, cap, organe, oase, carne din fasonări. La carnea de porc avem următoarele sortimente: ceafă, mușchiuleț, cotlet, mușchi, spată, pulpă, rasol de porc, cap, mijloc de piept, oase graf, oase mici, carne din fasonări.

Organele viscerale și alte produse animale sunt considerate ca fiind în categoria subproduselor de carne și aici se încadrează: ficatul, inima, urechile, coada, rinichii, plămânii, fuduliile, șoriciul, slănina, creierul, limba, picioarele, burta și capul. Acestea pot fi apreciate destul de mult de unii clienți din supermarket-uri și este bine să fie cumpărate întotdeauna proaspete. Până când sunt gătite pot fi păstrate la congelator o bună perioadă de timp. Se pot consuma sărate și afumate (ex. slănina), fierte și afumate (cârnați, crenvurști), coapte, uscate și afumate, crude și uscate, semiafumate, fierte sau prăjite la grătar sau în tigaie cu ulei, conservate sau sub formă de răcituri. Conservarea cărnii prin congelare, refrigerare ajută la prevenirea dezvoltării microorganismelor.

Foarte ușor se prepară carnea de pasăre: de pui, găină, curcan, rață, gâscă, porumbel, curcă, bibilică. Carnea de vânat este mai greu de digerat dar este delicioasă, se spune că are mai multe substanțe proteice și mai puține grăsimi decât carnea de măcelărie: porc, vită. Din supermarket-uri se poate cumpăra iepure, porumbel, prepeliță, rață.

Alte tipuri de carne de vânat se găsesc mai greu: fazan, urs, căprioară, mistreț, capră. Un aliment preferat de clienți este peștele, dar și organele interne ale acestuia: icrele, ficatul, lapții. Sunt renumite icrele de somon, icrele de crap și de știucă, icrele negre, toate fiind de calitatea I. Icrele au vitamine A și D, grăsimi de bună calitate și substanțe proteice. În alimentația publică se pot găsi următoarele specii de pești pentru consum: crap, somon, păstrăv, știucă, șalău, babușcă, roșioară, plătică, caras, mreană, calcan, scrumbie de Dunăre, nisetru, sturion, chefal. De asemenea se pot cumpăra fructe de mare, creveți, midii, stridii, scoici, homari, languste, melci.

În magazinele alimentare și în supermarket-uri trebuie să existe un minim de dotări pentru prezentarea produselor, care sunt obligatorii și sunt diferite modele de rafturi, vitrine și spații frigorifice, rafturi din lemn, rafturi metalice, gondole sau rafturi de mijloc, rafturi cu spătar perforat, rafturi de perete și alte articole de mobilier de depozitare de acest gen.

Carnea și produsele din carne se depozitează în vitrine frigorifice, pe categorii. Nu trebuie poziționate alături de alte tipuri de semipreparate alimentare (ex. brânzeturi). Casoletele care conțin carne crudă sau tocături se țin în vitrine cu rafturi frigorifice, prevăzute cu uși din sticlă și nu pe orice tipuri de rafturi pentru magazin pe care se prezintă alte produse, nealimentare. Peștii, crustaceele și moluștele se expun în lăzi speciale cu gheață, iar alte produse din carne se țin în vitrine frigorifice în care temperatura este corespunzătoare păstrării lor în stare proaspătă. Ouăle trebuie să fie în cofraje și ținute pe rafturi într-un spațiu răcoros (unde temperatura este de minus 4 grade Celsius).

Cele mai citite

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă