20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialO agentie desfiintata, pusa sa cheltuiasca 4,7 milioane de euro

O agentie desfiintata, pusa sa cheltuiasca 4,7 milioane de euro

Chiar a doua zi dupa ce Guvernul a anuntat cu mare pompa desfiintarea mai multor agentii din stufosul aparat de stat cu scopul economisirii banului public pe timp de criza, una dintre agentiile ce urmeaza sa dispara se grabeste sa cheltuiasca 4,7 milioane de euro. Este vorba despre Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale (ASSI), aflata in subordinea Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), agentie care se ocupa de tot ce inseamna sistemele e-guvernare si e-licitatie.

ASSI tocmai a anuntat ca organizeaza o licitatie de 4,7 milioane de euro pentru realizarea unui "ghiseu electronic central", la nivel national, prin care toti agentii economici, cetatenii din toata tara si autoritatile publice vor putea opera online plati, formulare, declaratii etc. Din suma totala, aproximativ un milion de euro este suma de participare din bugetul viitoarei inexistente ASSI.

Agentia pare indiferenta la apelurile repetate din ultimele luni ale premierului Emil Boc pentru restrictionarea cheltuielilor bugetare pe fondul crizei: acum o luna, ASSI a cumparat 35 de computere si laptopuri, dupa ce in luna mai a facut angajari de personal. Reprezentantii ASSI si ai Ministerului Comunicatiilor spun ca "nu exista deocamdata nici o hartie oficiala prin care sa se confirme desfiintarea agentiei", drept pentru care isi desfasoara activitatea ca si pana acum. Pana la inchiderea editiei, punctul de vedere al Guvernului cu privire la agentia cheltuitoare nu ne-a fost transmis.

Din suma totala, aproximativ un milion de euro sunt din bugetul viitoarei inexistente ASSI. Reprezentantii conducerii agentiei sustin ca, atata vreme cat nu exista nici o hartie oficiala in care sa se precizeze desfiintarea ASSI, aceasta institutie publica se comporta ca si pana acum, deci poate organiza licitatii. "Pana la concretizarea in acte normative a declaratiilor de presa din data de 12 august 2009, agentia este obligata sa-si desfasoare activitatea conform atributiilor pe care le are prin actele normative de infiintare", ne-a transmis sefa Biroului de Relatii Publice din ASSI, Dana Popescu.

Caietul de sarcini pregatit pentru licitatia de 4,7 milioane de euro are 97 de pagini cu extrem de multe detalii, iar in anuntul de participare se specifica, printre altele, ca ofertantii trebuie sa mai fi realizat un contract similar in ultimii trei ani, cu o valoare de peste 3 milioane de euro, si se specifica foarte exact ce competente si ce specialisti trebuie sa aiba firma care va castiga. In plus, criteriul de atribuire nu este, ca de obicei, pretul cel mai scazut ori oferta cea mai avantajoasa dintr-un anume punct de vedere, ci exista o intreaga lista de conditii. O alta conditie impusa ofertantilor este media cifrei de afaceri pe ultimii trei ani, care trebuie sa fie de cel putin 5 milioane de euro sau echivalent in lei. Termenul-limita pentru depunerea ofertelor este 9 septembrie 2009.

Cu toate ca, la ora deschiderii ofertelor, probabil ca ASSI va fi fost deja desfiintata, reprezentantii agentiei spun ca nu exista nici o varianta ca licitatia sa nu mai fie organizata de ei: contractul de finantare de la UE a fost solicitat si semnat de ASSI, implementarea platformei de integrare e-guvernare in SEN este ceruta de Consiliul Europei printr-o directiva transpusa in Romania prin OUG 49/2009, prin care se desemneaza ASSI ca autoritate responsabila pentru realizarea proiectului. "Nerespectarea termenelor si conditiilor stabilite in contractul de finantare duce la pierderea finantarii", ne-a declarat Dana Popescu.

Angajari si achizitii la ASSI
Despre reducerea numarului de posturi din aparatul de stat si a cheltuielilor din bani publici se vorbeste in Romania inca de la inceputul anului, dar cata vreme guvernantii n-au intocmit o lista neagra a risipitorilor de bugete, fiecare agentie s-a simtit protejata de anonimat. In plin moment de framantari guvernamentale pentru scuturarea de posturi si de agentii a ministerelor, cand fiecare institutie din subordinea ministerelor era cautata la oameni si la cheltuieli, ASSI facea – in luna mai 2009 – angajari de experti, arhitect baze de date, administrator de aplicatii, programatori si alti specialisti.

Apoi, in iulie, agentia pe cale de desfiintare achizitiona 30 de computere desktop, cinci laptopuri si patru imprimante, o licitatie in valoare de 22.000 de euro, castigata de singura firma care a depus oferta: UNION CO SRL din Cluj-Napoca, specializata in comercializarea de echipamente de birotica, papetarie, IT, accesorii, consumabile etc. Explicatia atribuirii contractului, desi termenul de licitatie implica, teoretic, mai multe oferte, este simpla pentru ASSI: legea nu interzice aceasta situatie. "A fost depusa o singura oferta admisibila si conforma, care a fost declarata castigatoare in conditiile legislatiei in vigoare", ne-au explicat reprezentantii agentiei, care au adaugat ca, desi premierul Emil Boc a facut inca de acum cateva luni apel la economisirea banului public, licitatia de achizitie de computere s-a desfasurat pentru ca "initierea procedurii de atribuire a contractului de achizitie publica a avut loc cu aproape trei luni inainte de actualele declaratii" privind desfiintarea ASSI.

CINE ESTE UNION CO

» Firma mica, contracte mari

Administrator si unic actionar al firmei UNION CO este o persoana cvasinecunoscuta: Dezso Agnes. Conform ultimelor documente inregistrate la Registrul Comertului si la Ministerul Finantelor, firma UNION CO are numai 12 angajati, dar foarte eficienti: intr-un singur an, cifra de afaceri a firmei s-a dublat de la 3,16 milioane lei noi in 2006 la 6,09 milioane lei in 2007.

Firmulita – infiintata in 2004, cu trei angajati – pare abonata la contracte cu cateva institutii publice din Cluj-Napoca. De exemplu, numai in acest an UNION CO SRL a castigat contracte in valoare de jumatate de milion de euro: aproape 80 de cumparari directe si atribuiri in urma cererii de oferta de la numai trei cumparatori – Institutul Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuta" din Cluj-Napoca, Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj si Inspectoratul de
Politie al Judetului Cluj –, plus sapte licitatii de circa 300.000 de euro.

De aceasta din urma institutie pomenita, IPJ Cluj, mai este legata doamna Dezso Agnes prin Dezso Tibor, care este administrator al UNION CO si mai are omologata la politie firma specializata in sisteme de alarmare "Union Protection" SRL, inregistrata la Registrul Comertului in februarie 2009 la aceeasi adresa cu UNION CO.

CINE ESTE ASSI
» Presedintele agentiei, in incompatibilitate

Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale (ASSI) a fost infiintata in 2007, preluand atributiile Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei. Principalele atributii ale ASSI: se ocupa de tot ce tine de sistemele e-guvernare, e-licitatie.ro, sistemul electronic de achizitii publice si sistemul informatic pentru atribuirea electronica a autorizatiilor de transport international rutier de marfa si pentru atribuirea electronica a traseelor nationale din programele de transport.

Presedintele acestei agentii este Bogdan Mihailescu, un specialist in domeniu care este – conform propriei declaratii de interese – unic asociat si administrator al unei firme de software, SC Software Phoenix Services SRL, ceea ce-l pune in situatie de incompatibilitate cu functia publica pe care o detine. Inainte de a fi fost numit presedinte al ASSI, Bogdan Mihailescu a fost director la firma SC BCOM Technologies SRL Ploiesti, care a castigat prin negociere directa, in 2007, un contract de circa 42.000 de euro cu Serviciul Public Finante Ploiesti.

 

Citeste si: "Minunile" restructurarii "capuselor" guvernamentale

Tatiana Dabija
Tatiana Dabijahttp://tatiana-dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...
Ultima oră
Pe aceeași temă