14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialMit sau realitate? Care este adevarul despre alaptare? (P)

Mit sau realitate? Care este adevarul despre alaptare? (P)

Mitul nr.1

…Daca mama este anemica sau are nivele mici de hemoglobina, cauzate de exemplu de o pierdere excesiva de sange in cursul nasterii prin cezariana, ea nu poate alapta. FALS. Aceasta se datoreaza faptului ca pierderea de fier in cursul perioadei complete de alaptare este mai mica decat cantitatea pierduta in cursul unei singure menstruatii.

Mitul nr.2

…Laptele isi pierde proprietatile sale nutritionale odata cu trecerea timpului. FALS. In timp, laptele devine mai apos deoarece compozitia sa se schimba, dar nu pentru ca isi pierde valoarea nutritionala.

Mitul nr.3

…Defectele de vedere reprezinta un obstacol pentru alaptare. FALS. Alaptarea este permisa si in cazul defectelor severe de vedere, cu conditia sa nu existe vatamari ale retinei.

Mitul nr.4

…Un san mic produce o cantitate mica de lapte, FALS, deoarece productia de lapte nu depinde de marimea sanului.

Mitul nr.5

…Mameloanele aplatizate sau retractate afecteaza negativ alaptarea, FALS, deoarece copilul nu se prinde de mamelon ci de areola.

Mitul nr.6

…Daca nou nascutul nu eructeaza (ragaie), inseamna ca nu a digerat mancarea. FALS. Eructatia este numai un zgomot facut de eliminarea aerului care s-a colectat in stomac in timpul hranirii si nu are nici o legatura cu digestia.

Mitul nr.7

…Laptele praf (formula) pentru copii cauzeaza alergii. FALS. Pentru ca laptele sa cauzeze alergii, factorul de dieta trebuie asociat cu un factor ereditar. Aceasta inseamna ca predispozitia la alergii este prezenta la alti membri ai familiei (frati si surori sau parinti).

Mitul nr.8

…Consumul de bere creste productia de lapte. FALS. In timpul alaptarii, se recomanda sa se bea mai multe lichide si sa se consume legume proaspete, bogate in apa. Berea nu are proprietati astfel de proprietati, iar daca mama va consuma bauturi alcooloice, bebelusul risca sa intre in coma alcoolica daca este alaptat.

Mitul nr.9

…Un copil care este alaptat trebuie sa bea apa atunci cand este foarte cald. FALS.  Laptele matern contine toata apa de care are nevoie un nou nascut.

 

Mitul nr.10

…Copii alaptati au nevoie de un supliment de vitamina D. FALS. Nou nascutul depoziteaza aceasta vitamina in timpul sarcinii si este suficienta expunerea regulata la soare atunci cand este scos la aer, pentru a se obtine toata vitamina D de care are nevoie.

Mitul nr.11

…Copii alaptati au nevoie de un supliment de fier. FALS.  Laptele matern contine tot fierul de care au nevoie nou nascutii, cel putin in primele sase luni de viata.

Mitul nr.12

…Daca mama are o infectie, ea trebuie sa intrerupa alaptarea. FALS. In afara de cateva exceptii, protectia optima pentru un nou nascut este sa continue sa fie alaptat. In cazul in care copilul se imbolnaveste, durata bolii este mai mica daca mama continua sa il alapteze.

Mitul nr.13

 …Alaptarea nu se recomanda atunci cand apare voma sau diareea. FALS. Laptele matern este singurul lichid de care are nevoie copilul.

Cele mai citite

Premierul României, mesaj de Ziua Unirii cu Basarabia: “Istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, 27 martie, mesaj în care afirmă că "Istoria secolului trecut...

Viceprimar al sectorului 3, plângere la DNA, împotriva lui Robert Negoiță

Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3, a mers, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a depus o plângere împotriva lui Robert Negoiţă, pe care...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă