8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialScandal: Epidemia de rujeolă continuă. Medicii de familie acuză Ministerul Sănătății că...

Scandal: Epidemia de rujeolă continuă. Medicii de familie acuză Ministerul Sănătății că raportează cifre false privind vaccinările

Deşi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, se laudă cu creşterea de patru ori a ratei de vaccinare în ultimele două săptămâni, medicii de familie atrag atenţia că cifrele raportate oficial sunt false, în condiţiile în care în România epidemia de rujeolă evoluează cu consecințe dramatice.  

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) anunţă că a luat act cu surprindere de declarațiile ministrului Bodog în legătură cu faptul că la preluarea mandatului său, acoperirea vaccinală în România era de 15%. „Nu înțelegem cine îi dezinformează pe domnul Ministru și pe domnul Prim Ministru, care a preluat cifrele, în condițiile în care rapoartele oficiale spun altceva” – se atrage atenţia într-un comunicat. SNMF susţine că, „pe fondul lipsei cronice a vaccinurilor, în special a vaccinului hexavalent, considerăm că procente de 82,8% nu pot fi obținute altfel decât cu implicare și devotament din partea medicilor de familie!“.

12%, rata de refuz

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat că în ultima lună au fost vaccinați 67.000 de copii, argumentând că „în jur de 43.000 nu au fost găsiți la domiciliu, asta pe de o parte datorită faptului că suntem în perioadă de vacanță, pe de altă parte sunt mulți copii care sunt plecați în străinătate, avem informații, dar ei vor fi căutați din nou. Și avem o rată de refuz al vaccinării de 12%“, a declarat Bodog, în ședința de Guvern de săptămâna trecută. Premierul Mihai Tudose a pus aceste rezultate pe seama campaniei de vaccinare începute recent şi le-a cerut autorităților locale să identifice toți copiii cu vârste între 9 luni și 9 ani care nu au fost vaccinați și să îi îndrume către cabinetele medicale pentru a fi imunizați.

Premierul Tudose: statul este dator să intervină

Totodată, şeful Executivului a declarat într-un interviu că sunt şi alte țări care încearcă să impună vaccinarea obligatorie. „Cred că în momentul în care epuizăm tot ce se poate pe partea bună, cu binele, de conștientizare a populației despre riscurile pe care le are copilul nevaccinat – (părintele – n.r.) care își condamnă practic copilul la suferință și nu numai copilul, chiar și comunitatea din care face parte. Statul e dator să intervină. Fiindcă nu copilul a decis, decide altcineva pentru copil. Și apoi, el trebuie să își asume greșeala părinților? Deci, dacă statul protejează și intervine peste părinți atunci când el este prost tratat de o gripă sau de altceva, iertați-mă, aici chiar va trebui să fim mult mai activi“, argumenta premierul.

Legea vaccinării, la Parlament

După ce a fost adoptat în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută, proiectul legii vaccinării va fi trimis la Parlament pentru aprobare.

„Practic, responsabilizăm tot lanţul, începând cu ministrul şi până la părinte, cu privire la vaccinarea copiilor. Fac precizarea că legea va fi trimisă în Parlament şi va fi analizată, sunt sigur, cu maximă celeritate de comisiile de specialitate şi sunt convins că în Parlament colegii se vor mobiliza în aşa fel încât să avem cât mai repede pusă în aplicare această lege“, a declarat Florian Bodog. El a mai spus că sancţiunile în privinţa vaccinării privesc atât ministrul, cât şi funcţionarii din minister, direcţii de sănătate publică, precizând că „părinţii vor fi amendaţi în situaţia în care refuză să participe la întâlnirea cu grupul de lucru, refuză să participe la întâlnirea cu medicul de familie pentru a fi informaţi despre vaccinuri. Practic, părintele are dreptul să refuze, dar îşi asumă toată responsabilitatea“.

Obligaţiile şi drepturile părinţilor

Potrivit proiectului Legii vaccinării, părinţii sunt obligaţi să se prezinte la medicul de familie, chiar dacă refuză vaccinarea copilului, iar ulterior riscă să fie audiaţi de comisiile de vaccinare, în caz contrar amenzile ajungând şi la 10.000 de lei. Cu aceeaşi sumă de bani ar putea fi sancţionaţi şi medicii de familie care nu respectă prevederile legale, de exemplu dacă nu oferă informaţii corecte părintelui sau dacă nu asigură confidenţialitatea.

Astfel, autorităţile au introdus o serie de măsuri coercitive pentru creşterea ratei de vaccinare a copiilor. „Părinţii şi celelalte persoane responsabile de creşterea şi educarea copilului au următoarele obligaţii: a) să asigure prezentarea copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei, în cazul vaccinărilor obligatorii; b) să se prezinte în cazul în care sunt convocaţi de Comisia judeţeană de vaccinare”, conform art. 68 al proiectului pentru legea vaccinării.

Totodată, în proiect sunt menţionate şi drepturile pe care le au părinţii, cum ar fi cel la informare cu privire la beneficiile vaccinării, dreptul de a primi vaccinuri sigure şi de calitate sau chiar să primească asistenţă în cazul unei reacţii adverse post-vaccinale indezirabile.

În articolul 21 al proiectului de lege este menţionat faptul că „în cazul vaccinărilor obligatorii, consimţământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat. Excepţie fac situaţiile în care părinţii sau persoana responsabilă refuză în scris“.  

Nici o campanie implementată 100%

Conform raportului Centrului Național de Suprave-ghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) „Analiza rezultatelor estimării acoperirii vaccinale la vârsta de 18 luni pentru copiii născuţi în luna iulie 2015“, analiză efectuată în luna februarie 2017, sunt precizate următoarele valori pentru acoperirea vaccinală (AV): o doză BCG – 96,8%, 3 doze hepatitic B pediatric – 92%, 3 doze DTP – 82,8%, 3 doze VPI – 82,8%, 3 doze Hib – 82,8%, o doză ROR – 86,5%. Conform raportului Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT):

„Analiza rezultatelor estimării acoperirii vaccinale cu două doze RRO la vârsta de 5 ani, cu două doze RRO la vârsta de 7 ani şi cu dT la vârsta de 14 ani“, analiză efectuată de asemenea în luna februarie 2017, sunt precizate următoarele valori pentru acoperirea vaccinală (AV): două doze RRO la vârsta de 5 ani – 74,7%, două doze RRO la vârsta de 5 ani -74,5%, dT la vârsta de 14 ani – 70%.

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă