16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBNR: Creșterea rapidă a salariilor subminează competitivitatea României

BNR: Creșterea rapidă a salariilor subminează competitivitatea României

Productivitatea în economia României nu reușește să țină pasul cu creșterea salariilor, iar consecința este diminuarea competitivității, ceea ce este o veste proastă pentru inflație și creșterea economică, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR și fost candidat la funcția de premier, informează Bloomberg citat de Mediafax.

Lucian Croitoru a mai precizat că politicile guvernului de la București destinate majorării salariilor în sectorul de stat precum și a salariului minim pe economie împing în sus și salariile din mediul privat.

"Este o iluzie să crezi că poți să ieși în mod forțat din categoria țărilor sărace cu o mână de lucru ieftină. Competitivitatea economică a țării este erodată", a declarat Lucian Croitoru.

Guvernul României a fost criticat pentru că are o abordare economică pe termen scurt. Deși creșterea economică a trecut de 5% grație majorărilor salariale și mai multor reduceri de taxe, Banca Națională și analiștii avertizează că aceste măsuri vor avea un efect asupra cheltuielilor de investiții, ceea ce va limita creșterea viitoare.

Consiliul National al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii susține că aproape un sfert din firmele pe care le reprezintă și-au redus sau chiar încetat activitățile începând din luna octombrie 2015, unul din principalele motive fiind creșterea costurilor cu mâna de lucru, alături de lipsa de muncitori, birocrație, taxele mai mari și corupție. Un exemplu este firma britanică Alison Hayes, unul dintre cei mai mari producători de textile, care în luna martie și-a închis fabrica din România, ca urmare a creșterii costului cu mâna de lucru.

Potrivit unui clasament anual realizat de Forumul Economic Mondial (WEF), România a pierdut, în 2016, nouă poziții în topul celor mai competitive economii ale lumii, căzând pe locul 62 din 138 de țări, după patru ani în care și-a îmbunătățit poziția.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă