8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăTechUSR dorește inițierea unei comisii de anchetă privind votul moțiunii de cenzură...

USR dorește inițierea unei comisii de anchetă privind votul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, după ce în presă au apărut informații că în urne au fost mai multe bile decât numărul parlamentarilor prezenți la vot

USR a anunțat, duminică, posibilitatea inițierii unei comisii care să ancheteze votul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, din Parlament, după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora în urne ar fi fost introduse mai multe bile decât numărul parlamentarilor prezenți la vot.

„Reprezentanții USR discută adoptarea și implementarea unui sistem de vot electronic secret în cazul moțiunilor de cenzură (și a altor voturi prevăzute de legi și regulamente interne ca având caracter secret) exprimate în Senat, Camera Deputaților și în plenul reunit al Parlamentului. De asemenea, parlamentarii USR iau în calcul și inițierea unei comisii de anchetă a votului de la moțiunea de cenzură de miercuri, inițiată de PSD și ALDE împotriva Guvernului susținut de PSD și ALDE. Aceste demersuri vin în contextul în care presa a dat publicității filmări din care ar rezulta că la moțiunea de cenzură au fost 249 de parlamentari care au introdus bile în urnele de vot, dar numărul total al bilelor din fiecare urnă a fost de 251”, se precizează într-un comunicat de presă.


Citește și:  Știripesurse.ro: La moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, în urne ar fi fost mai multe bile decât numărul parlamentarilor care au votat

Numărul parlamentarilor care și-au exprimat votul privind moțiunea de cezură care a vizat Guvernul Grindeanu ar fi fost mai mic decât cel al voturilor totate care au fost consemnate.


La rândul său, vicepreședintele Senatului, Mihai Goțiu, care a fost în comisia de numărare a voturilor, a precizat că a numărat voturile de două ori, alături de vicepreședintele Senatului, liberala Iulia Scântei.

„După cum s-a văzut în sală și pe înregistrările video, am verificat personal urnele înainte de vot și erau goale. De numărat, după deschidere, le-am numărat de două ori, împreună cu vicepreședintele Senatului din partea PNL, Iulia Scântei, și au fost 251. Așadar, dacă înregistrările video dovedesc că doar 249 de parlamentari au introdus bile în urne, există o suspiciune mai mult decât rezonabilă că unii dintre cei care au votat secret au introdus mai multe bile în urnele de vot”, a spus Mihai Goțiu.

Totodată, el a criticat sistemul de vot cu bile, pe care l-a caificat drept „primitiv”, întrucât permite „controlul politic”.

„Suntem în anul 2017 și noi mai păstrăm încă în Parlamentul României acest sistem complicat de vot secret, cu bile. Este un sistem primitiv și, în același timp, un sistem care permite, după cum s-a putut constata, controlul politic al unui vot care, conform legii, ar trebui să fie secret. Neîncrederea în corectitudinea actualului sistem de vot, cu bile, dăunează grav imaginii Parlamentului. Astfel, atât în rândul cetățenilor români, cât și la nivel internațional s-au născut și se perpetuează temeri justificate legate de funcționarea instituțiilor democratice și a statului de drept în România – e vorba, totuși, de un vot care a decis cine guvernează sau nu guvernează țara. Introducerea votului electronic secret ar putea fi una dintre soluțiile care să refacă o parte din imaginea Parlamentului și să-i redea o parte din prestigiul șifonat”, a mai spus senatorul USR Mihai Goțiu.

Oportunitatea și necesitatea celor două inițiative – votul electronic secret și inițierea unei comisii parlamentare pentru verificarea votului de la moțiunea de cenzură – vor fi discutate luni,  în cadrul unei ședințe comune a grupurilor parlamentare USR de la Senat și Camera Deputaților.

Cele mai citite

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă