7.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăTechÎncă un scandal în PSD. Promisiunile lui „Daddy” Dragnea nu se mai...

Încă un scandal în PSD. Promisiunile lui „Daddy” Dragnea nu se mai îndeplinesc. Are probleme și cu Grindeanu și cu Tudose | ANALIZĂ RL

Vremurile când cuvântul lui Liviu Dragnea era literă de lege în PSD și în Guvern par să fi apus. Chiar dacă nimeni din partid nu îl atacă direct, propunerile sale politice și economice se materializează din ce în ce mai rar.

Cel mai recent episod s-a petrecut, marți seară, la Timișoara, unde secretarul general al PSD, Marian Neacșu,  a anunțat că filiala va fi condusă de președintele executiv Călin Dobra. Neacșu, considerat unul dintre locoteneneții lui Dragnea,  nu a reușit să impună filialei locale decizia de la centru, dorită șeful PSD. Cu câteva zile înainte, Petru Andea, secretar de stat în Ministerul Educației, anunțase că a fost desemnat de conducerea centrală drept coordonator la filialei Timiș. El urma să facă tandem cu Dorel Căprar, președintele PSD Arad. După întâlnirea cu PSD Timiș, Neacșu a făcut un pas înapoi anunțând că Dobra va conduce filiala dar decizia finală va aparţine unui for naţional, fie BPN, fie CexN. Neacşu a mai spus că i s-a părut nepotrivit ca PSD Timiş să fie condusă de cineva din afara organizaţiei, respectiv de la Arad, sau de un „preşedinte de duminică”.

 „Nimeni nu minimalizează meritele pe care ar putea să le aibă domnul Andea. Am realizat cu domnia sa că cel mai mare inconvenient este că, având funcţia de secretar de stat la ministerul Educaţiei, domnia sa ar fi un preşedinte de duminică, ori noi nu ne dorim aşa ceva la Timişoara”, a afirmat Neacşu. El a arătat că a aflat în şedinţă că Sorin Grindeanu va contesta măsura excluderii din PSD, menţionând că până la acest moment o astfel de contestaţie nu a fost depusă la nivel central.

Călin Dobra este cunoscut ca un apropiat al fostului premier Sorin Grindeanu, pe care l-a urmat la conducerea CJ Timiș după ce acesta a părăsit postul pentru Palatul Victoria. De altfel, Dobra și-a exprimat public sprijinul pentru Grindeanu, atunci când conducerea partidului a decis să depună o moțiune de cenzură. “Am fost împreună la bine şi la greu. Am luptat, am câştigat şi am pierdut alegeri, dar niciodată nu ne-am pierdut onoarea. Alături de Sorin”, a scris Dobra, pe Facebook. Potrivit unor surse din PSD, Grindeanu s-a întâlnit cu Dobra pentru a pregăti o strategie comună,  înainte de vizita lui Neacșu la Timișoara.

Tudose ia distanță față de Dragnea

Liviu Dragnea nu pare să aibă succes nici pe linie guvernamentală. La instalarea lui Mihai Tudose ca premier, Dragnea a dat undă verde unui program de guvernare alcătuit de Florin Georgescu și Darius Vâlcov. Documentul conținea o serie de prevederi noi față de programul Guvernului Grindeanu. Printre acestea – taxarea firmelor pe cifra de afaceri, introducerea taxei de solidaritate pentru românii cu venituri mari, mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat.

Liviu Dragnea a făcut o serie de declarații în favoarea acestor măsuri, dar toate au fost „demolate” de premierul Mihai Tudose. De reamarcat că Tudose a anunțat anularea impozitului pe cifra de afaceri în timp ce era în avion în drum spre Bruxelles, fără a mai aștepta ședința coaliției convocată de Liviu Dragnea pe această temă. La fel de dezinvolt s-a arătat premierul și în privința taxei de solidaritate, căreia i-a pus cruce, recent, în timp ce Liviu Dragnea a plecat în vacanță în Grecia. ”Concluzia, astăzi, este că putem să o trecem la discutate și uitate. Era prea puțin pentru a face ceva și prea mare deranjul”, a spus șeful Guvernului.


Citește și:  Dragnea, prea prost să fi furat singur | OPINIE

Liviu Dragnea este prea prost să fi pus pe picioare de unul singur mecanismul financiar de tip matrioșka pe care-l cunoaștem ca „afacerea Tel Drum SA“.


Potrivit lui Tudose, CAS şi CASS „vor rămâne pe modelul actual”, adică vor fi plătite de angajator. ”Vă spun în fiecare zi, da? Tot… Şi mâine o să mă întrebaţi, dar ca să rezolvăm, da”, a afirmat Tudose, întrebat dacă plata CAS şi CASS nu se mută deloc nici pentru salariul minim, nici pentru alte salarii în sarcina angajatului.

Întrebat despre opinii exprimate în interiorul PSD, premierul a spus: ”Domnule, până una-alta, eu sunt prim-ministru şi eu dispun, da? Cât sunt eu prim-ministru, rămâne cum am stabilit ieri. Vă doresc o zi plăcută”.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, anunțase, săptămana trecută, stabilirea cotei de contribuție la asigurările sociale de sănătate la 10%, iar a celei la asigurările sociale la 25%, urmând ca ele să fie plătite exclusiv de angajat.

Citește aici despre culisele neînțelegerilor dintre Liviu Dragnea și Mihai Tudose.

A pierdut DGPI și ANAF

Dragnea nu este contrazis doar în declarații publice, ci și prin mișcări de culise.

”România liberă” a dezvăluit, recent, că Mihai Tudose l-a numit pe noul director al DGPI. El s-a grăbit cu semnarea numirii și nu a mai așteptat intrarea în vigoare a legii prin care șeful DGPI urma să fie numit de ministrul de Interne Carmen Dan. Practic, Tudose a ignorat dorința lui Dragnea de a controla DGPI.  Pe de altă parte, Tudose l-a debarcat pe Bogdan Stan din fruntea ANAF, în ciuda sprijinului pe care acesta îl avea de la Liviu Dragnea. Ulterior, însă, Tudose l-a numit pe Stan vicepreședinte ANAF.



 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Iordănescu schimbă liniile pentru amicalul cu Columbia. Cum ar putea arăta primul 11

După ce a remizat cu Irlanda de Nord pe Arena Națională, România întâlnește mâine seară Columbia, cea mai în formă națională a lumii din...

Servicii de închiriere animatori copii pentru zile de naștere

Chiar dacă serviciile de animație pentru copii sunt disponibile pe piață doar de câțiva ani, asta nu înseamnă că discutăm despre un concept nou....

PSD și PNL încearcă să finalizeze lista la europarlamentare. Mihai Tudose sau Rareș Bogdan ar deschide lista

Rareș Bogdan sau Mihai Tudose ar putea deschide lista comună de candidați ai PNL și PSD pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie...
Ultima oră
Pe aceeași temă