4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechLIVE VIDEO Dragnea și Tudose s-au înțeles după trei ore de ședință:...

LIVE VIDEO Dragnea și Tudose s-au înțeles după trei ore de ședință: Decizia remanierii se va lua joi în CEx

UPDATE 18.00: Tudose l-a coniționat pe Dragnea să accepte remanierilor propuse de el, altfel a amenințat că își va da demisia, potrivit unor surse citate de Digi24. De asemenea, Tudose ar fi "amenințat" că, dacă va fi cazul, va pleca cu tot Guvernul. 

Tudose nu i-a cerut lui Liviu Dragnea să demisioneze din funcția de preva pleca cu tot guvernulședinte al PSD, dar s-a discutat despre relația dintre partid și Guvern, spun sursele PSD.

Premierul i-ar fi spus lui Dragnea că Guvernul este politic, dar e nevoie de independență de decizie. Membrii Executivului se vor consulta în continuare cu partidul, dar atunci când consideră că nu trebuie să-și asume răspunderea pe anumite proiecte trebuie să fie lăsați să facă acest lucru.

Premierul a prezentat o listă cu patru miniștri care trebuie să plece din Guvern. Este vorba despre vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul pentru fonduri europene, Rovana Plumb, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, și ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.

Primii trei au probleme în justiție. Premierul a spus că au existat nemulțumiri de la Bruxelles, iar în aceste condiții acești miniștri trebuie să plece din Guvern. În ceea ce-l privește pe Răzvan Cuc, premierul nu este mulțumit de activitatea acestuia.


 

UPDATE 16.05: Ședința la care au participat Liviu Dragnea și Mihai Tudose s-a încheiat. la ieșire, șeful PSD a declarat că  a avut loc o întâlnire "bună și lămuritoare. Prmeierul ne-a prezentat câteva măsuri necesare. A fost o discuție nestaturară. Ne-a prezentat câteva măsuri ce trebuie luate pentru a nu fi probleme în implementarea programului de guvernare. Argumentele prezentate azi, dacă vor fi prezentate și în CEX, vor fi luate. Am discutat și despre proiectul de buget. Vestea bună e că bugetul pe anul viitor e unul bun", a declarat șeful PSD, după întâlnirea cu Mihai Tudose.

”Dicuția a fost lungă, nu doar în 2. S-a hotărât ca decizia finală să fie luată în CEX, joi, după-amiază. Raporturile dintre guvern și partid, trebuie clarificată implicarea partidului, am stabilit lista cu remaniabili”, a spus și premierul Tudose.

UPDATE 14.30: Niculae Bădălău îi ia apărarea lui Mihai Tudose, spunând că este unul dintre cei buni premieri pe care i-a avut România. 

”Domnul premier are un program de guvernare și acolo unde are nevoie improspătează ministerele. Va urma o remaniere. Nimeni nu s-a născut ministru. E normal pe domeniile sensibile să aibă discuții cu domnul președinte. Nu-i reproșează nimic lui Liviu Dragnea. Dacă sunt antipatii sau simpatii personale, nu interesează pe nimeni. Nu relațiile personale contează aici, ci relațiile profesionale. Presiunea este mare, pentru că populația are așteptări”, a declarat președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău. 



13.30: Premierul Mihai Tudose a ajuns la întâlnirea cu pesediștii.

Liviu Dragnea a anunțat că există "intenții de remaniere" în Guvern, care vor fi discutate, după ziua de marți, în Comitetul Executiv Național al PSD, pe care l-a convocat joi.

”Din partea mea, este la fel ca la inceput, ca atunci cand l-am propus. De sustinere. Din cate stiu eu nu este o criza in partid, am vorbit cu aproapte toti colegii", a spus Liviu Dragnea.  


Citește toate declarațiile șefului PSD aici: VIDEO Liviu Dragnea: Vreau să continuăm cu actualul premier


Conducerea PSD se reunește marţi de la ora 13:30, la sediul central al partidului din Bulevardul Kiseleff, într-o şedinţă informală în care se vor discuta o eventuală remaniere de Guvern precum și situația aparent tensionată dintre Liviu Dragnea şi Mihai Tudose.

Imediat după această întâlnire în grup va avea loc o întâlnire între Liviu Dragnea și Mihai Tudose. 

 

Cei trei membri ai Guvernului care ar putea fi înlocuiți sunt Sevil Shhaideh (vicepremier), Rovana Plumb (ministru delegat pentru Fonduri Europene) și Viorel Ilie (ministru delegat pentru Relația cu Parlamentul), a declarat premierul Mihai Tudose, la Realitatea TV. 

Premierul a spus că miniștrii pasibili de remaniere creează "probleme şi le nivel de percepţie publică şi la nivel de Comisie Europeană".

În plus, ar mai fi vizați de remaniere încă doi membri ai Guvernului. Deși nemenționat explicit, unul dintre aceștia ar putea fi Liviu Pop, ministrul Educației.

În cadrul ședințelor săptămânale de Guvern, premierul Tudose i-a apostrofat, în repetate rânduri pe Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, pe Liviu Pop, ministrul Educației, Florian Bodog, ministrul Sănătății și pe Petre Daea, ministrul Agriculturii. Ultimele două "ținte" ale șefului Executivului au fost Pop și Cuc. 

De asemenea, reamintim că miniştrii cu probleme penale sunt Sevil Shhaideh, Rovana Plumb, Viorel Ilie şi Lia Olguţa Vasilescu.


Cei patru social-democrați care i-au cerut lui Mihai Tudose să nu demisioneze din funcția de șef al Guvernului sunt Niculae Bădălău, Marian Neacșu, Marcel Ciolacu și Paul Stănescu, susțin surse PSD. Astfel, luni, Tudose s-ar fi întâlnit la sediul Guvernului cu preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, secretarul general al PSD, Marian Neacşu, vicepremierul Marcel Ciolacu şi liderul PSD Olt, Paul Stănescu.

Amintim că ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, este urmărită penal pentru abuz în serviciu, iar deputata Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, este acuzată de complicitate la abuz în serviciu de către procurorii anticorupție, iar DNA a cerut aviz pentru urmărirea sa penală, în dosarul Belina. 

Sevil Shhaideh este acuzată de procurorii anticoruție că, în perioada în care era consilier de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, împreună cu alte patru persoane – o directoare din cadrul MDRAP și trei angajate din cadrul Biroului de Cadastru Alexandria și Teleorman, s-a ocupat de trecerea unei părți din Insula Belina și a brațului Pavel din proprietatea statului în proprietatea județelui Teleorman și administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca apoi să fie închiriate ilegal unei firme private.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă