15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTech15 parlamentari și lideri de filiale USR contestă congresul în care a...

15 parlamentari și lideri de filiale USR contestă congresul în care a fost ales președinte Dan Barna

Mai mulţi parlamentari, consilieri şi lideri de filiale USR au semnat o scrisoare deschisă prin care susţin că Congresul de sâmbătă, prin care Dan Barna a fost ales preşedinte al partidului, este nestatutar şi îi solicită să ia act de situaţia creată, informează Mediafax.

„Respectarea regulilor este un principiu fondator al USR şi începe în interiorul USR. Dacă USR este corupt din interior, el nu îşi poate îndeplini misiunea publică de a curăţa politica românească. Este aşadar de datoria noastra să semnalăm public faptul ca regulile au fost încălcate în mod repetat de către Biroul Naţional al USR”, se arată în scrisoare deschisă.

Totodată, semnatarii susţin că alegerile de delegaţi din 15 octombrie de la Bucureşti au fost statutare, dar rezultatul nu a convenit pentru că "58 din cei 63 de delegaţi îl susţineau pe deputatul Cristian Seidler. Cu acest rezultat la Bucureşti şi cu susţinerea din ţară (96 de delegaţi au lipsit sau şi-au anulat votul), Seidler ar fi câştigat preşedinţia USR din primul tur – legal, legitim, curat”, mai spun ei.

Semnatarii acuză că Biroul Naţional a făcut tot posibilul pentru a anula alegerile de la Bucureşti şi a organizat alegeri nestatutare, care au durat 3 zile de „organizat”. "S-au făcut multiple abuzuri: votanţii au fost desemnaţi de către Biroul Naţional, iar pe liste au fost trecute persoane care nu au candidat să fie delegaţi”, se precizează în documentul citat.

Comisia Municipală de Arbitraj a Municipiului Bucureşti a constatat aceste nereguli şi a declarat alegerile paralele din 23-25 octombrie nestatutare şi, ca atare, Congresul Extraordinar este nestatutar, deoarece a primit delegaţi aleşi nestatutar, spun cei nemulţumiţi de votul de la congres.

„Aşa cum s-a văzut şi la vot, rezultatul ar fi fost cu totul altul dacă aceste încălcări ale statutului nu s-ar fi produs. Prin urmare, solicităm preşedintelui votat ieri la un Congres viciat – precum si celor care l-au împins în faţă – să ia act de situaţia creată prin ilegalităţile pe care le-au girat sau chiar instrumentat. Cerem recunoaşterea crizei de moralitate şi legitimitate de la vârful USR, remedierea de urgenţă a problemelor şi revenirea la principiul respectării regulilor inclusiv şi mai ales în interiorul partidului”,potrivit scrisorii.

Semnatarii sunt Lucian Stanciu-Viziteu- deputat şi preşedinte filiala Bacău, deputatul Mihai Botez, deputatul Lavinia Cosma, deputatul, Cosette Chichirău, senatorul Cristian Ghica, senatorul Ramona Dinu, senatorul George Dîrcă, deputatul şi preşedintele filialei Galaţi, Bogdan Rodeanu, Andrei Plujar- preşedinte filiala Caraş-Severin, Nicuşor Lina-preşedinte filiala Teleorman, Cătălin Stancu – preşedinte filiala Brăila, Ana Ciceală – consilier municipal, Cami Mahalean – preşedinte filiala Deva, Cristina Coroblea- consilier local Sector 5 şi Mihăiţă Sava-preşedinte filiala Buzău.

În întreg scandalul a intervenit şi fostul preşedinte al USR, Nicuşor Dan.

„La congresul USR de ieri au lipsit sau şi-au anulat votul 96 de persoane din lista de 276 de delegaţi (din care aprox. 90 din afară Bucureştiului). Dacă adăugăm pe cei 58 de delegaţi pro-Seidler aleşi iniţial la Bucureşti, Cristian Seidler ar fi câştigat din primul tur (cu aprox. 150-160 de voturi). Pe sistemul impus la al doilea rând de alegeri din Bucureşti, ar fi luat în aici maximum 35 de voturi. Adică, ar fi obţinut în total 125 la Congres şi ar fi pierdut în turul doi în faţă coaliţiei Barna – Alexandrescu. Anularea nestatutara a alegerilor din Bucureşti a decis aşadar preşedintele USR”, a scris Nicuşor Dan pe pagina de Facebook.

De asemenea, el a spus că membrii din USR care l-au înştiinţat vă vor vota poziţionarea faţă de referendumul pentru familie, nu au reacţionat la faptul că alegerile din Bucureşti pentru delegaţii de la Congres au fost anulate nestatutar.

„I-am apreciat în special pe oamenii care mi-au spus în faţă (şi am imaginea momentului întipărită în memorie) că vor vota poziţionare faţă de referendumul pentru familie, (…). Ei bine, sunt şocat să văd că exact acele persoane nu reacţionează la abuz, la ilegalitate, la denaturarea scopurilor pentru care organizaţia s-a creat. Parlamentarii jurişti, cu care USR-ul se mândreşte când fac opoziţie la atacurile la justiţie ale PSD-ului, spun că alegerile din Bucureşti au fost anulate nestatutar, solicită arbitraj independent, şi nimeni din tabăra avantajată de decizie nu doreşte o dezbatere pe fond, nu îşi consultă un prieten avocat”, a adăugat Nicuşor Dan, care îşi justifică reacţia prin faptul că, deşi a plecat din partid, este cel care a recomandat multora să se alăture proiectului.

Deputatul USR, Dan Barna, a fost ales preşedinte al partidului, sâmbătă, în urma votului membrilor prezenţi la Congresul Extraordinar de la Poiana Braşov.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Irina Begu, în sferturile de finală ale turneului WTA din Antalya

Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 125 de la Antalya, după ce a învins-o în două seturi pe croata...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...
Ultima oră
Pe aceeași temă