20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportSenatul a aprobat procedura prin care poate fi revizuită Constituția României

Senatul a aprobat procedura prin care poate fi revizuită Constituția României

Plenul Senatului a adoptat, marți, cu 73 de voturi pentru, 17 abțineri și un vot împotrivă, proiectul de hotărâre privind modificarea și completarea Regulamentului Senatului, care stabilește, între altele, și procedura de adoptare a inițiativelor de revizuire a Constituției, informează Agerpres.

Conform hotărârii Senatului, inițiativele de revizuire a Constituției se depun în vederea dezbaterii și aprobării la Biroul permanent al Camerei Deputaților iar ulterior inițiativa de revizuire, adoptată de Camera Deputaților, se transmite Senatului pentru dezbatere și adoptare.

"În cazul în care cele două Camere adoptă inițiativa în redactări diferite, președintele Senatului și președintele Camerei Deputaților vor iniția procedura de mediere. În acest scop, Biroul permanent va propune Senatului, după consultarea liderilor grupurilor parlamentare, un număr de șapte senatori care vor face parte din comisia de mediere, urmărindu-se respectarea configurației politice a Camerei. Senatorii aprobați de plenul Senatului, împreună cu șapte deputați desemnați de Camera Deputaților, formează comisia de mediere", se arată în proiectul de hotărâre de completare a Regulamentului Senatului.

De asemenea, conform proiectului, "Guvernul și fiecare dintre membrii săi sunt obligați să răspundă la întrebări în cel mult două săptămâni. Pentru motive temeinice, Senatul poate acorda un termen de cel mult trei săptămâni".

În forma anterioară, răspunsurile scrise se transmiteau senatorului în cel mult 15 zile.

Totodată, conform regulamentului completat marți, senatorii pot exercita funcții sau activități în domeniul didactic, în domeniul medical, al cercetării științifice și al creației literar artistice, precum și în alte domenii prevăzute de lege.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă