10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportLegea salarizării bugetarilor, ținută la secret. PSD a declanșat operațiunea „Ascundeți ministrul...

Legea salarizării bugetarilor, ținută la secret. PSD a declanșat operațiunea „Ascundeți ministrul de Finanțe”

Încercările opoziției de a afla direct de la Viorel Ștefan, ministrul Finanțelor, dacă Legea salarizării poate fi susținută financiar au fost blocate sistematic de PSD.

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a respins, recent, o solicitare a PNL de audiere în Parlament a ministrului Finanțelor, Viorel Ștefan. Liberalii ceruseră ca Viorel Ștefan să fie prezent la „Ora Guvernului”, pentru a da explicații despre sustenabilitatea financiară a legii salarizării unitare. Anterior, audierea lui Viorel Ștefan fusese blocată de trei ori – o dată la Biroul Permanent al Camerei Deputaților și de două ori în comisiile de resort ale Senatului.


Citește și:  PSD re-ocupă spitalele. Putem începe să numărăm morții | OPINIE

26 de copii au murit până acum de rujeolă, dar preocuparea PSD este să politizeze spitalele. Nu e nici un pic de patetism în ceea ce scriu, aceasta este situația.


Biroul Permanent luase o decizie similară și în urmă cu o săptămână, PSD și ALDE respingând o solicitare identică a PNL. După vot, reprezentantul USR, Cristian Ghinea, a cerut o explicație a refuzului majorității. ”A fost invitat acum trei săptămâni”, a susținut Marcel Ciolacu (PSD). Acest argument a fost contrazis de liberalul Victor Paul Dobre. ”Mi se pare absurd. Putem să-l invităm şi în fiecare săptămână pe un ministru dacă o chestiune este de importanţă şi de dezbătut. Nu există nicăieri o regulă că dacă a fost acum trei săptămâni nu poate veni şi săptămâna viitoare”, a replicat Dobre.

”Mai ales că discutăm poate de cea mai importantă lege pe care o promovează Guvernul în acest an şi ştim că există poziţionări diferite ale Ministerului Muncii şi ale Ministerului de Finanţe”, a comentat Dobre.


Citește și:  O modificare cu miză uriașă: PSD vrea să politizeze companiile de stat, eliminând criteriile de profesionalism

Eliminarea criteriilor de profesionalism, votată recent de senatorii din Comisia economică, va accentua politizarea companiilor și regiilor de stat. Actul normativ vizează zeci de companii de stat, conduse de până la nouă membri.


Vasilescu – da, Ștefan – nu

Însă, Ciolacu a sugerat că PSD ar accepta, cel mult, prezența ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu. ”Subiectul mi se pare că este de mult mai mult interes al doamnei ministru de la Muncă şi eu nu am auzit de divergenţele dintre Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor”, a parat Ciolacu.
Comentariul său nu l-a convins pe deputatul PNL. ”Vă rog, citiţi cu atenţie titlul: «Sustenabilitatea financiară». Despre lucrul acesta poate vorbi doar ministrul de Finanţe”, a insistat Dobre. Nici Ciolacu nu s-a lăsat convins. ”Legea salarizării unice este depusă ca iniţiativă parlamentară a Grupului parlamentar PSD plus ALDE. Nu este o iniţiativă a Guvernului României”, a replicat liderul grupului PSD. “Şi noi îl invităm pe ministrul de Finanţe să ne spună dacă această lege poate fi susţinută de buget”, a replicat Dobre, fără succes.
 
De fapt, Viorel Ștefan a fost în Camera Deputaților pe 10 aprilie, când a vorbit la modul general despre situația economică a României în primele luni ale anului 2017. Or, legea salarizării, despre care opoziția vrea date financiare, a fost depusă în Legislativ abia pe 24 aprilie.


Citește și:  Se schimbă raportul de forțe din Guvern? Premierul Grindeanu își aduce oamenii la Palatul Victoria, în contextul în care relațiile cu Liviu Dragnea sunt tot mai reci

Premierul Sorin Grindeanu și-a plasat o serie de apropiați în posturi guvernamentale, în condițiile în care relațiile cu șeful PSD, Liviu Dragnea, par din ce în ce mai reci.

Pe 26 aprilie, Viorel Ștefan era așteptat în comisiile economice și de buget ale Senatului, pentru a oferi detalii despre execuția bugetară pe primul trimestru al anului 2017. Viorel Ștefan nu a mai venit, pe fondul informațiilor că Liviu Dragnea ar fi nemulțumit de activitatea acestuia.

Darius Vâlcov, coordonatorul ministerului

El a răspuns printr-un comunicat întrebării senatorului PNL Florin Cîțu despre presupusa implicare a lui Darius Vâlcov în activitatea Ministerului Finanțelor. Audierea a fost reprogramată pentru 10 mai, dar nici atunci Viorel Ștefan nu s-a prezentat la comisiile din Senat.

Ce ar fi putut să le spună Viorel Ștefan parlamentarilor? Rezervele acestuia privind legea salarizării par să fi ajuns și la urechile lui Liviu Dragnea. Preşedintele PSD a transmis şi un mesaj ministrului Finanţelor Publice, căruia i-a cerut să spună public dacă nu susţine Legea salarizării. „Dacă nu e de acord cu legea, să spună. În Guvern nu s-a intrat obligat, nu s-a intrat cu pistolul la tâmplă, şi-au dorit. Prima condiţie: programul de guvernare. Dacă eşti în Guvern şi nu îţi place programul de guvernare…, dar nu e cazul la Viorel Ştefan, cred”, a conchis Liviu Dragnea.

De altfel, numele lui Viorel Ștefan a fost vehiculat printre miniștrii care ar putea fi remaniați, la dorința lui Liviu Dragnea. Însă, premierul Sorin Grindeanu nu a părut mulțumit de perspectiva unei intervenții a lui Dragnea în activitatea Guvernului. Nu ar fi prima dată când Ștefan îl contrazice pe Dragnea, după ce ministrul de Finanțe afirmase că nu există nicio o „gaură” bugetară provocată de fostul premier Dacian Cioloș.


Citește și:  Scandal PSD-Opoziție, la Comisia de anchetă asupra alegerilor prezidențiale din 2009. Lucrările vor fi secrete, iar presa nu va avea acces.Lista audierilor de săptămâna viitoare: Dan Andronic și Ana Maria Pătru, primii chemați

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile din 2009 a stabilit lista invitaților pentru audierile de săptămâna viitoare, a anunțat președintele Mihai Fifor.


Avertismentul FMI

Legea salarizării unitare va genera costuri totale de 61,2 miliarde de lei, sau 6,6% din produsul intern brut, ceea ce se traduce printr-un impact bugetar net de circa 2,6% din PIB, potrivit estimărilor staff-ului Fondului Monetar Internațional, care a realizat, în martie, la București, o evaluare a economiei românești. „Proiectul de lege își propune să organizeze remunerarea sectorului public, dar generează riscuri fiscale semnificative, iar anumite aspecte sunt neclare”, precizează FMI într-un document publicat ieri.

Lipsește evaluarea financiară

Subiectul susținerii financiare a proiectului a fost pus pe tapet și în documentul prin care Consiliul Legislativ a avizat favorabil, cu observații, proiectul de lege.

”Întrucât propunerea legislativă are impact asupra bugetului de stat, în măsura în care intră în vigoare în prezentul exercițiu financiar, este obligatorie solicitarea unei informări din partea Guvernului”, se afirmă în documentul Consiliului Legislativ. De asemenea, Consiliul Legislativ face trimitere la Legea responsabilității fiscale, care prevede obligativitatea menționării surselor de finanțare pentru un proiect de lege.
 
 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă