14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportPremierul Tudose, ironic la adresa ministrului Mişa, după anunţul privind taxa de...

Premierul Tudose, ironic la adresa ministrului Mişa, după anunţul privind taxa de solidaritate: A explicat bine, traducerea nu iese. Taxa există

Premierul Mihai Tudose a explicat, vineri, că taxa de solidaritate există şi acum, la un nivel de 0,25%, şi va fi menţinută pentru că este o cerinţă a UE şi a sindicatelor, iar Ministerul Finanţelor va stabili la cât va ajunge aceasta, pentru că în cifre reale trebuie să fie la acelaşi nivel, dar la o bază de raportare mai mică, potrivit News.ro.

”La această oră, această taxă există. Domnul ministru de Finanţe a intrat într-o zonă de similitudine cu ceea ce s-a vorbit acum trei luni, patru luni cu acea taxă de solidaritate care era pusă pe cifra de afaceri. Nu este vorba despre aşa ceva. Astăzi, când stăm de vorbă, tot angajatorul plăteşte 0,25% pentru această taxă care este şi o taxă de asigurare cerută de UE şi clamată şi de sindicate. Că este 0,25%, că este…, va fi un fond de asigurare.

Că este 1%, aici Ministerul de Finanţe face calculele, pentru că, dat fiind faptul că se schimbă baza de raportare, va trebui să rămâna suma în cifre reale identică. Despre asta este vorba. Astăzi, angajatorul dvs. plăteşte 0,25”, a declarat premierul.

Întrebat de către jurnalişti dacă a înţeles explicaţiile ministrului de Finanţe cu privire la taxa de solidaritate, premierul României a afirmat ironic că „din ce a explicat, am înţeles aproape cum aţi înţeles şi dumneavoastră, noroc că ştim că nu e aşa”.

„Încerc să vorbesc româneşte, nu în mod finanţist ca domnul Mişu. Pe fond, din punct de vedere tehnic a explicat bine, traducerea nu iese bine la domnia sa. Azi, când vă luaţi salariul, tot angajatorul plăteşte această taxă de 0,25%. Această taxă se va menţine. Iniţial am spus că rămân două, sănătate şi pensii.

Însă s-a constatat că această taxă este obligatorie, e o negociere şi la nivel de Uniunea Europeană. Este responsabilitatea angajatorulului pentru locurile de muncă. Va rămâne această taxă, că este 0,25% sau 0,30%, asta Ministerul de Finanţe va face calculele necesare pentru ca fondul respectiv să rămână în suma reală la fel, se schimbă doar baza de raportare”, a explicat Mihai Tudose.

Angajatorii vor fi plăti o ”taxă de solidaritate”, care va fi ”de 2%”, a anunţat, miercuri seară, la Antena 3 ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, care a precizat că taxa ar urma să fie introdusă de anul viitor. De asemenea, eliminarea impozitului pentru veniturile sub 2.000 de lei brut va fi amânată.

"Va mai fi o taxă de 2% care va reveni angajatorului. Există o directivă europeană care ne obligă să aplicăm un anumit procent fondurilor de salarii", a precizat ministrul Finanţelor, spunând că această taxă nu poate fi eliminată sau comasată cu alte categorii de contribuţii.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă