25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportVIDEO. Liviu Dragnea laudă "producția istorică" la multe culturi agricole: România a...

VIDEO. Liviu Dragnea laudă “producția istorică” la multe culturi agricole: România a depășit 10 milioane de tone la producția de grâu

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, anunță că România a depășit anul acesta 10 milioane de tone la producția de grâu, ceea ce nu s-a mai reușit până acum, dar a înregistrat și cea mai mare producție de rapiță din istoria țării, de 1,7 milioane de tone.

"Avem producții istorice în 2017, în România. La grâu, secară și triticale s-a depășit o producție de 10 milioane ce tone, ceea ce nu s-a mai reușit până acum în România. La rapiță sunt 1,7 milioane de tone, cea mai mare producție din istoria acestei țări. De asemenea, la mazăre avem 300.000 de tone, iar producția la orz și orzoiacă este cea mai mare din ultimii 23 ani ani", a precizat Dragnea.

Acesta susține că nu numai vremea "foarte bună pentru agricultură", a contribuit la aceste producții, ci și subvențiile alocate la timp către fermieri.

"Sigur că a fost o vreme foarte bună pentru agricultură, dar faptul că MADR a alocat subvențiile la timp până la finalului lunii martie și faptul că fermierii au putut beneficia de acești bani, și vorbim de bani serioși — 2,7 miliarde de euro — din care 2,2 miliarde de euro de la UE, bani care au intrat efectiv în România, s-a ajuns în situația în care în mai multe zone băncile îi căutau pe fermieri, pentru că fermierii nu au mai fost la bănci, nu au mai avut nevoie, pentru că au avut banii la timp", a spus Dragnea.

Șeful PSD a subliniat că le-a transmis fermierilor să aibă "încredere și curaj", pentru că programul de dezvoltare a agriculturii se realizează conform celor stabilite în programul de guvernare.

"Am ținut să vin la această locație la invitația domnului ministru și o să mai merg cu domnul ministru în țară pentru că vreau să transmit tuturor fermierilor români că determinarea noastră pentru refacerea sistemului de irigații, pentru revitalizarea și modernizarea agriculturii românești a rămas intactă. Le transmit, de asemenea, să aibă încredere și curaj că programul de dezvoltare a agriculturii se realizează conform celor stabilite în programul de guvernare. Ne-a ajutat și Dumnezeu anul acesta, dar se și văd rezultatele", a precizat Dragnea.

Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, producția totală de grâu, secară și triticale a fost anul acesta de circa 10,164 milioane tone, de pe o suprafață recoltată de 2,101 milioane ha, producția medie fiind de 4.836 kg/ha. La rapiță, s-au recoltat peste 1,684 milioane tone, de pe 592.312 ha, producția medie fiind de 2.884 kg/ha, iar la mazăre s-au recoltat 298.639 tone, de pe 107.593 ha, producția medie fiind de 2.776 kg/ha. Producția de orz și orzoaică a totalizat 2,017 milioane tone, de pe 459.968 ha, cu o producție medie de 4.942 kg/ha.

Anul trecut, producția de grâu a României a crescut cu circa 7% față de 2015, până la 8,413 milioane de tone, înregistrând o medie de peste 4 tone la hectar, în timp ce la rapiță a fost obținută o cantitate de 1,266 milioane de tone.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, și președintele PSD, Liviu Dragnea, efectuează marți o vizită de lucru în județul Călărași, prilejuită de începerea lucrărilor de execuție privind modernizarea SPA 388 Navele 2 și 3 din amenajarea de irigații Boianu-Sticleanu și Gălățui-Călărași.

Cele mai citite

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Aproape jumătate din angajați sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă

Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu managerul şi lipsa recunoaşterii profesionale fiind principalele...

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...
Ultima oră
Pe aceeași temă