12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialAșteptându-l pe domnul K. | OPINIE

Așteptându-l pe domnul K. | OPINIE

Oare când va veni domnul președinte să ne salveze de pesedeul cel rău? E ceva din piesa lui Samuel Beckett în această așteptare plină de speranță: când domnul K. se va trezi și se va pogorî asupra țării, răul va dispărea, iar România va fi reconstruită. 

Deocamdată, domnul K. nu are niciun motiv să vină. Nici măcar nu îl acuz că ar fi vreun leneș. E rațional. Ca să câștige fără probleme alegerile din 2019, are nevoie ca PSD-ul să se compromită cât mai mult, fiind la putere. Dacă ar fi în opoziție, i-ar crea o problemă, așa cum s-a văzut la alegerile parlamentare din 2016. În plus, pentru ca PSD-ul să fie complet anesteziat, domnul președinte are nevoie de infractorul Dragnea și de plagiatorul Tudose.

Un Dragnea disperat că ajunge la pușcărie și un Tudose conștient că decizia CNATDCU privind plagiatul său depinde de documente de la Academia SRI: combinația perfectă pentru victoria domnului K. la prezidențialele din 2019. Deci, nu, domnul președinte nu are niciun interes să salveze țara de domnia lui Dragnea. Cel puțin până în 2019. 

Desigur, la un moment dat, va da un semn către simpatizanții săi, nu-i va lăsa să fiarbă în suc propriu. Va spune două, maximum trei fraze despre justiție și stat de drept, iar propaganda sa le va interpreta ca pe un „atac dur“ sau „fără precedent“ împotriva lui Dragnea. Ca să fie fericită toată turma alegătorilor săi, deși domnul președinte știe (speră) că, orice ar face, îl vor vota în turul doi al prezidențialelor. În paranteză fie spus, eu nu cred că Traian Băsescu a beneficiat vreodată, pe vremea când era la Cotroceni, de o propagandă atât de puternică și lipsită de orice nuanță critică.

Să transformi o banală fotografie cu familia Trump, făcută în holul unui hotel, în „a 4-a întâlnire“ cu președintele SUA depășește orice imaginație. Sunt convins că cei care au distribuit năstrușnicia asta își amintesc că până și Ponta s-a fotografiat cu Obama, atunci când s-a dus la summit-ul ONU de la New York. 

Există un singur element care-l poate trezi pe domnul K.: să simtă în ceafă concurența! Acum, când e singurul prezidențiabil din tabăra anti-PSD, are un comportament specific oricărui monopol. Dacă în această tabără vor apărea și alți pretendenți, cu șanse să intre în turul II al prezidențialelor, sunt convins că domnul președinte se va mobiliza. Din această perspectivă, cred că ar fi foarte bine dacă fostul premier Dacian Cioloș ar ieși în arenă și, cel puțin, ar sugera, ar lăsa deschisă posibilitatea de a candida în 2019. Și sper să mai apară și alți pretendenți, am fost mereu convins că toți consumatorii au de câștigat de pe urma concurenței.  

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă