Ofensiva ucraineană din dimineața de vineri, 2 mai, n-a prins pe picior greșit forțele pro-ruse din regiunea Donețk. În primele ore ale dimineții, pașnicii locuitori ai orașului Slaviansk au doborât două elicoptere militare MI – 24 și au avariat un elicopter Mi – 8. Pilotul unui elicopter și un militar ucrainean au fost uciși. Seara, Ministerul Apărării de la Kiev a confirmat moartea a încă doi militari din brigada de parașutiști și a anunțat că a restabilit controlul asupra unei părți a orașului Slaviansk.
Toată după amiază zilei de vineri, 2 mai, trupele ucrainene au încercat să ocupe Kramatorsk, însă fără succes. Luptele au continuat sâmbătă și duminică. La Slaviansk, luni dimineață, trupele loiale Kievului au reluat cu intensitate ofensiva, fără a avansa prea mult. Un nou elicopter militar ucrainean a fost doborât de forțele pro-ruse. Președintele interimar Aleksandr Turcinov a declarat că reluarea controlului asupra întregului teritoriu este îngreunată de faptul că o parte a locuitorilor din estul Ucrainei sunt de partea separatiștilor pro-ruși care-i folosesc ca pe un scut uman în fața armatei. Corespondentul ziarului german Bild, aflat la Slavinsk, a relatat cum locuitorii ocupă străzile, blocând înaintarea tehnicii de luptă a armatei ucrainene.
Ofensiva începută vineri, 2 mai, marchează o importantă schimbare de tactică a autorităților de la Kiev, care au declanșat ample operațiuni militare în încercarea de a restabili controlul asupra regiunilor Donețk și Lugansk. Mai mulți comentatori ucraineni afirmă sunt zile decisive și că de felul în care se încheie această operațiune depinde viitorul Ucrainei. Dacă Kievul reface controlul asupra estului și sud-estului Ucrainei, alegerile prezidențiale programate pentru 25 mai, ar putea reprezenta primul pas spre refacerea unității țării, cu condiția ca ele să fie libere și corecte. Dacă guvernul eșuează, scenariile negative, de la război civil și intervenție militară rusească, încep să devină tot mai plauzibile.
Întrebarea legitimă, de ce au ales separatiștii pro-ruși Slaviansk ca bază de rezistență în fața trupelor ucrainene, are un posibil răspuns într-o analiză publicată chiar în noaptea în care se relua ofensiva de către The Royal United Services Institute (RUSI). Potrivit experților britanici la Slaviansk s-ar afla o rezervă strategică de armament, încă din perioada sovietică. E vorba de 5 milioane de arme, de la Kalanșnikov, la arme de asalt, care ajunse pe mâna populației ar fi un coșmar pentru orice armată regulată. Ucrainenii ar putea să organizeze și înarmeze o veritabilă armată de partizani în cazul în care regiunile de est și de sud ar fi ocupate de trupele rusești. De aici și disperarea cu care milițiile pro-ruse apără localitatea, ca și manevrele care se fac în jurul acestui aparent neînsemnat oraș.
Spre deosebire de toate celelalte zone din Donețk și Lugansk, unde sunt ocupate din motive simbolice clădirile consiliului regional, local, sediile primăriei, miliției, Serviciului Ucrainean de Securitate (SBU), pe care e pus să fluture imediat steagul Rusiei, la Slaviansk separatiștii controlează întregul oraș ca și teritoriul din jurul lui. Presiunea difuză exercitată de separatiști în regiunile de est și sud-est face imposibilă concentrarea forțelor ucrainene la Slaviansk. Manevrele din jurul Slaviansk, resursele umane și militare pe care le consumă tabăra pro-rusă pentru a menține controlul asupra acestui oraș i-au făcut pe experții britanici de la RUSI să considere că Moscova nu exclude opțiunea unei invazii terestre în Ucraina … continuarea în Revista 22.