13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialOMV Petrom răspunde acuzațiilor deputatului Iulian Iancu, cel care a privatizat compania

OMV Petrom răspunde acuzațiilor deputatului Iulian Iancu, cel care a privatizat compania

Reprezentanții OMV Petrom au negat acuzațiile extrem de dure făcute de deputatul Iulian Iancu, potrivit căruia compania a manipulat prețurile electricității la începutul acestui an. Iulian Iancu este cel care a semnat nota de fundamentare a ordonanței pentru privatizarea SNP Petrom, în 2003, când era secretar de stat la Ministerul Economiei, condus atunci de Dan Ioan Popescu.

Compania OMV Petrom a dezmințit, într-un comunicat, alegaţiile referitoare la manipularea preţurilor la energie şi subliniază că nu a beneficiat de preţurile ridicate din ianuarie 2017, ci, dimpotrivă, a fost afectată negativ de acestea.

„OMV Petrom respinge alegaţiile de manipulare a pieţei şi vulnerabilizare a sistemului energetic naţional, astfel cum acestea au fost reflectate recent în spaţiul public. Aceste alegaţii sunt de natură să afecteze reputaţia companiei şi implicit derularea activităţilor comerciale. OMV Petrom acţionează în deplin acord cu legislaţia din România, pe principii comerciale şi de transparenţă", precizează reprezentanţii companiei, într-un comunicat de presă.

Aceştia menţionează că, în ultimii 12 ani, OMV Petrom a contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea sectorului energetic, prin investiţii mari în sector, inclusiv în noi capacităţi de producţie electricitate, Centrala de la Brazi fiind cel mai mare proiect greenfield privat în generarea de energie din Romania de după 1989 şi subliniază că „întreruperea intenţionată a producţiei şi a comercializării de energie este contrară raţiunii de business a oricărei companii energetice”.

În ceea ce priveşte alegaţiile referitoare la manipularea preţurilor la electricitate, reprezentanţii companiei afirmă că OMV Petrom nu numai că nu a beneficiat de preţurile ridicate din ianuarie 2017, ci dimpotrivă, a fost afectată negativ.

„Din cauza unor defecţiuni tehnice, aşa cum am informat autorităţile competente, Centrala de la Brazi funcţiona la 50% din capacitate încă din octombrie 2016, cu trei luni înainte de vârful de preţuri ale electricităţii, înregistrat în ianuarie 2017. OMV Petrom a înregistrat pierderi ca urmare a creşterii preţurilor la electricitate. Compania avea în derulare contracte la termen pentru electricitatea ce urma a fi produsă de Centrala de la Brazi. Din cauza indisponibilităţii a jumătate din capacitate, compania a fost nevoită să achiziţioneze cantităţile respective de pe piaţă, la preţuri mai mari, pentru a îşi onora obligaţiile contractuale. În plus, potrivit REMIT, alte 15 unităţi de producţie din România au fost indisponibile pe întreaga durată a lunii ianuarie 2017, similar situaţiei Centralei de la Brazi, cu o capacitate cumulată de peste 3.000 de MW; Centrala de la Brazi reprezenta aproximativ 14% din capacităţile indisponibile”, explică reprezentanţii OMV Petrom.

Potrivit acestora, în urma creşterii preţurilor la electricitate în ianuarie 2017, Autoritatea Naţionala de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi Consiliului Concurenţei (CC) au analizat aceasta situaţie.

„Potrivit declaraţiilor publice ale reprezentanţilor ANRE şi CC, în urma analizei, nu au fost identificate indicii de manipulare a pieţei sau de înţelegeri între jucătorii din domeniu. Până la acest moment şi, implicit, anterior lansării în spaţiul public a alegaţiilor menţionate, companiei nu i s-a solicitat de către Comisia parlamentară de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind activitatea ANRE, un punct de vedere referitor la acestea”, se mai spune în comunicat.

Deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii şi servicii, declara marţi, într-un comunicat de presă, că reprezentanţii OMV Petrom vor fi chemaţi la audieri în cadrul comisiei de anchetă pentru activitatea ANRE, pentru a oferi informaţii legate de manipularea pieţei de energie şi de creşterea artificială a preţurilor.

Cu câteva zile înainte, Iulian Iancu afirmase, în cadrul audierilor din comisia de anchetă privind activitatea ANRE că un producător de energie şi-a închis o parte din capacitatea de generare pentru a crea o criză de electricitate în piaţă şi pentru a creşte preţul.

El declarase că, din informaţiile sale, un producător de electricitate nu a pus la dispoziţie întreaga capacitate de producţie, apoi a depus oferte de cumpărare pe bursă la preţuri foarte mari, pentru a manipula preţul. Iancu a refuzat să nominalizeze compania, însă, din discuţiile între membrii comisiei şi reprezentanţii ANRE, a reieşit că este vorba despre OMV Petrom.

„Din datele pe care le-am putut analizat la nivelul lunii ianuarie, am constatat că un producător şi-a redus capacitatea de producţie la 25-30% – ştim că a nu pune la dispoziţie 100% din capacitatea de producţie este infracţiune, deci automat se constituie într-un dosar penal de anchetă şi analiză asupra acestei situaţii. În consecinţă, a redus capacitatea de producţie şi a creat o criză de energie electrică în piaţă. A făcut oferte, în acelaşi timp, de cumpărare de energie electrică pentru toată luna ianuarie cu 2.000 de lei pe MWh, în mod direct influenţând creşterea din piaţă. (…) Analizând, am observat că au mai existat alţi producători care şi-au redus capacitatea de producţie. Surpriza este că acest fenomen s-a înregistrat începând din ianuarie până prin august. Pe fondul consumului mare de electricitate, această criză pe zona de producţie a menţinut preţurile la nivel ridicat”, a spus Iancu, potrivit Agerpres.

Compania OMV Petrom este producătorul național de petrol și asigură aproape jumătate din producția de gaze naturale. Compania a fost privatizată în 2004, pachetul majoritar de acțiuni fiind cumpărat de grupul austriac OMV. Este cea mai contestată privatizare din istorie. Ea a fost parafată prin OG 55/2003, act normativ semnat de prim-ministrul Adrian Năstase, ministrul Economiei și Comerțului Dan Ioan Popescu și ministrul Finanțelor Mihai Tănăsescu. Nota de fundamentare a ordonanței a fost semnată de Iulian Iancu, care în acea perioadă era secretar de stat în Ministerul Economiei. El a ocupat această funcție în perioada 2000 – 2004 (anterior, Ministerul Economiei se chema Ministerul Industriilor), perioadă în care a fost responsabil de administrarea sectorului energetic, în domenile petrol, gaze naturale energie electrică și pentru o scurtă perioadă de timp și de sectorul minier.

În prezent, Iulian Iancu este președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților. 

Cele mai citite

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...
Ultima oră
Pe aceeași temă