21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialGalați: Ruinele campusurilor școlare, abandonate de 10 ani

Galați: Ruinele campusurilor școlare, abandonate de 10 ani

Primarii din Galați încearcă să obțină bani pentru reluarea lucrărilor, PNDL este o oportunitate, dar în multe cazuri obținerea banilor intră în blocaj birocratic.

Inconsecvența celor care s-au perindat în ultimii 8 ani ani la conducerea Ministerului Educației în continuarea unor programe de modernizare a infrastructurii școlare începute foști miniștri a umplut de ruine curțile a sute de unități școlare din țară. Construirea campusurilor școlare a fost demarată în 2008, în cadrul unui program național finanțat de la bugetul Educației.

În 2009, pe fondul crizei, Guvenul Boc nu a mai alocat fonduri pentru acest program național, dar nici după ce a trecut criza nu au mai fost alocate fonduri de guvernele care s-au perindat pe la putere. Majoritatea acestor campusuri școlare au fost abandonate în faza de fundație, iar banii cheltuiți pe începerea lucrărilor au rămas încă o gaură neagră în bugetul statului. Au fost investite în aceste ruine zeci de milioane de euro.

Ruina de 3 milioane de lei

La Galați a rămas de izbeliște campusul destinat relocării Colegiului Naţional „Al I Cuza”. După ce în 2006 clădirea colegiului a fost retrocedată comunităţii israelite, Primăria Galaţi şi Fundația „Caritatea”, a Federației Comunităților Evreiești din România, au ajuns la o înţelegere, ca primăria să plătească o chirie anuală de 75.000 de euro. În 2008, a apărut oportunitatea obţinerii finanţării guvernamentale şi noul campus al Colegiului „Cuza” a intrat pe lista investiţiilor în infrastructura şcolară prin alocarea fondurilor pentru construirea acestui campus în curtea Scolii Generale nr 7.

Valoarea totală a investiţiei, ce includea consolidarea Şcolii nr 7 şi ridicarea a două corpuri de clădire şi a unei săli de sport era cifrată la 16,8 milioane de lei. S-au achitat 2,8 milioane, însă lucrările au fost abandonate, după ce, pe fondul crizei, guvernul Boc a stopat finanțările. În 2014, fostul primar, Marius Stan, anunța că speră să găsească 5 milioane de lei pentru continuarea investiției, dar n-a fost să fie.

Finanțare obținută prin PNDL

În acest an Primăria Galați a reușit să obțină o finanțare de la Ministerul Dezvoltării prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) – 2. Valoarea totală a proiectului „Campus şcolar la Colegiul Al. I. Cuza – corp B” este de 6.934.159 de lei, din care prin PNDL e alocată suma de 5.635.664 lei, restul banilor fiind asigurați de la bugetul local. Durata de construirea a campusului este de 12 luni. „Corpul B” va avea subsol, parter şi trei etaje. La subsol va fi un adăpost al Protecției Civile pentru 250 de persoane, prevăzut cu grupuri sanitare uscate şi tunel de evacuare, iar la parter vor fi amenajate o sală de clasă, un laborator de fizică, unul de biologie, secretariatul, biroul directorului, cancelaria, grupuri sanitare pentru profesori şi grupuri sanitare pentru elevi. La primul etaj vor funcţiona trei săli de informatică, o sală pentru server şi un laborator de chimie, la etajul al doilea vor fi patru săli de clasă, un cabinet medical, biroul directorului adjunct, iar la etajul al treilea vor fi patru săli de clasă, sală radio, arhivă.

După ce pe 25 septembrie Consiliul Municipal a aprobat indicatorii tehnico-economici a fost lansată licitația și până marți, 17 octombrie, Primăria Galați așteaptă ofertele firmelor de care vor să construiască noul campus.

La Tecuci, în loc de campus, dosar penal

În județul Galați au mai fost abandonate șantierele a două campusuri școlare, la Tecuci și Târgu Bujor. La Grupul Şcolar Industrial Tecuci, o mare parte din curtea şcolii e ocupată de fundaţiile a ceea ce ar fi trebuit să fie campusul pentru 1.200 de elevi cu „un corp de şcoală, internat, cantină, ateliere, bază sportivă cu teren şi sală de sport, sală de festivităţi, laboratoare, cabinete şi apartamente cu o cameră pentru profesorii navetişti”. Valoarea investiţiei era de 21.144.867 lei. Licitaţia a fost câştigată de IACMRS Galaţi. A fost încheiat contractul nr 59.433/06.03.2008, în care era prevăzut ca lucrările să dureze 36 de luni. Campusul trebuia inaugurat în martie 2011, dar  lucrările s-au oprit la fel de brusc precum au început pentru că IACMRSG a primit doar 1,7 milioane lei.

Situția a intrat și în atenția Curții de Conturi, care a dispus ca Primăria Tecuci să recupereze banii de la IACMRSG. Curtea de Conturi identificase un prejudiciu de 4 milioane de lei. Fostul primar PNL Daniel Țuchel ajunsese la concluzia că la mijloc ar fi fost și niște „lucruri necurate” de pe vremea anteriorului primar PDL și pentru a se clarifica cum stau lucrurile a făcut și o plângere penală. Așa s-a încheiat povestea campusului de la Tecuci. Guvernările trec, ruinele rămân.

Tg. Bujor, refinanțare ratată

În privința celui de al treilea campus, de la Târgu Bujor, lucrurile păreau mai simple, pentru că era reamenajat în clădirea unui fost centru de plasament. Valoarea investiţiei era de 9,2 de milioane de lei. Lucrările erau efectuate de Unicom SA Galați, care a încasat avansul de 1,8 milioane lei. Când au fost sistate finanțările pentru planul național de construire a campusurilor școlare, s-a blocat și proiectul de la Tg Bujor. Au rămas ruinele. În urmă cu doi ani, primarul orașului Tg Bujor, Laurențiu Gâdei, reușise să obțină o nouă finanțare de la Ministerul Dezvoltării, dar condiția pentru obținerea banilor era ca firma care construiește campusul să fie activă. Cum Unicom SA Unicom era în lichidare, nu era îndeplinită condiția. Finanțarea putea fi obținută dacă administratorii firmei renunțau la contract, pentru organizarea unei noi licitații, dar cei de la Unicom au refuzat și oportunitatea noii finanțări a fost ratată.

Consultă ziarul complet în format .pdf AICI! 

Cele mai citite

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...

Președintele polonez Duda ar urma să se întâlnească cu Trump

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că s-ar putea întâlni cu Donald Trump în timpul unei vizite la New York săptămâna aceasta, în timp...

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă