9.1 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCele mai grave patru probleme ale litoralului românesc

Cele mai grave patru probleme ale litoralului românesc

Magnet pentru turiștii români, pe timpul verii, litoralul are probleme. Cei care își câștigă pâinea din acest domeniu nu le ascund sub preș ci, dimpotrivă, le spun în mod public, în speranța că autoritățile îi vor ajuta.

Președintele Asociației Litoral-Delta Dunării, Cristian Bărhălescu, ex-secretar de stat în Ministerul Turismului, a declarat pentru „România liberă“ că principala problemă pe care o au stațiunile de pe litoral este modul în care sunt organizate. „Ar trebui să se facă o strategie pentru Dobrogea din punct de vedere turistic, în care să se stabilească punctele de atracție“, a precizat acesta. Proasta organizare se vede din modul în care se face comerț: standuri de clătite amplasate în fața restaurantelor, de exemplu, care sunt din ce în ce mai goale. „Avem zeci de puncte alimentare. Ori e supermarket, ori e stațiune. Am fost prin zeci de stațiuni, n-am văzut nicăieri atâtea“, a menționat Cristian Bărhălescu.

O altă problemă: accesibilitatea spre sudul litoralului. Traficul din Constanța spre Mangalia este sufocat și sufocant pe timpul verii. „Este nevoie de o șosea expres care să traverseze Dobrogea, care să plece de la Medgidia și să se descarce la Limanu, la Vama Veche, maximum la Costinești. Dacă nu se face drumul acesta nu se poate face turism. Există un drum județean deja, care are o bucată neasfaltată“, a solicitat președintele Asociației Litoral-Delta Dunării.

Problema a treia: forța de muncă. Sunt hoteluri cu pretenții unde o cameristă primește peste 2.000 de lei pe lună, până la 3.000 de lei, și nici la acești bani nu sunt ușor de găsit. Soluția: importul de forță de muncă. Bulgarii o fac deja, a menționat Cristian Bărhălescu, aduc oameni din Ucraina care lucrează bine și ieftin.

L-am rugat pe șeful asociației de turism să facă un top trei al problemelor, dar nu a putut să nu menționeze o a patra: lipsa de predictibilitate pentru companiile românești și străine. „Hotelierii ar trebui să dea prețurile încă din vară pentru vara anului viitor, să dea drumul cu contracte“, a conchis acesta.

Nu mai avem trotuare

Pentru președintele Asociației Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, principala problemă a stațiunilor este cea a construcțiilor care apar ca ciupercile după ploaie. Ar trebui să existe un PUZ reglementat de la București, care să nu poată fi schimbat de autoritățile locale, crede acesta. „Oamenii nu stau numai pe plajă, se mai și plimbă, și când se plimbă se plimbă printre basculante. În Mamaia, există porțiuni unde nici măcar nu mai există trotuar“, afirmă Nicolae Bucovală. Și când există, acesta a fost îngustat, pentru a se crea locuri de parcare pe șosea.

O problemă la fel de importantă este aceea a plajelor. „Nu este normal să ai 2.000 de locuri de cazare și să nu ai plajă. Ar trebui ca hotelierilor să li se aloce o suprafață în funcție de numărul de locuri“, a mai precizat președintele Asociației Patronale Mamaia.

Problema numărul trei: lipsa promovării externe. „La ora actuală, promovarea în străinătate este practic inexistentă“, a menționat Nicolae Bucovală. Spre deosebire de alte țări din regiune, România nu face nimic în această privință.

Și acesta a ținut să mai menționeze o a patra problemă cu care se confruntă: lipsa unei legi a turismului. „Ar trebui să avem o lege a turismului, iar după ce e adoptată ar trebui abrogate toate HG-urile de până acum. Să terminăm cu stufăria de acte normative, cred că sunt 70-80 acum“, a pus el punctul pe i.

Forța de muncă, o problemă acută

Într-o dezbatere publică, preşedintele Federaţiei Patronale din Turism, Mohammad Murad, a menționat, la rândul său, principalele probleme din turism. „Problema numărul unu, la care nu avem soluţii, doar împreună putem găsi, este forţa de muncă. Am ajuns să ne licităm pentru o cameristă. E o situaţie foarte complicată, nu putem oferi servicii de calitate cât timp nu găsim forţa de muncă. Ori aducem oameni de afară, ori să găsim o soluţie, să ne daţi voie să ţinem şi iarna oamenii angajaţi încât pe perioada de iarnă să nu mai fie impozit. În loc ca statul să dea şomajul, dăm noi salariul, dar în afara taxei aferente şi aşa statul nu mai plăteşte, plătim noi, dar este un act de fidelitate. Am ajuns la hotel de cinci stele să nu deschidem un etaj, două că nu avem cameriste, cu un salariu cumulat de peste 3.000 de lei net“, a afirmat preşedintele FPTR.

A doua problemă este promovarea. Bugetul de promovare al Croaţiei este de 280 de milioane de euro pe an, în timp ce bugetul similar al României este de cinci milioane de euro, din care a cheltuit 300.000 de euro. „Nu e normal că vin din Germania în Bulgaria jumătate de milion de oameni, din Rusia 400.000 merg în Bulgaria şi la noi vin 3.000. Aici e nevoie de o clarificare privind politica externă a statului român“, a explicat Mohammad Murad.

Cea de-a treia problemă: lipsa unui cadru legislativ pentru organizarea staţiunilor, astfel încât dezvoltarea acestora să nu depindă doar de interesul pe care îl manifestă un primar.

În fine, și Murad crede că modul de administrare a plajelor este o problemă și că hotelierii ar trebui să poată oferi plajă turiștilor.

Cele mai citite

Endrick, la doar 17 ani, are o iubită model. Momente inedite după Spania – Brazilia

Tânărul fotbalist Endrick, în vârstă de doar 17 ani, a reușit să strălucească din nou în tricoul naționalei Braziliei, de această dată într-un meci...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...
Ultima oră
Pe aceeași temă