12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Arabia Saudită: Sentinţa femeii condamnate ieri la zece lovituri de bici...

UPDATE. Arabia Saudită: Sentinţa femeii condamnate ieri la zece lovituri de bici pentru şofat, suspendată, la intervenţia regelui

UPDATE: Sentinţa femeii condamnate la 10 lovituri de bici a fost anulată, a anunţat o prinţesă a Casei Regale saudite pe contul ei de Twitter, relatează BBC News.

Totodată, publicaţia The Independent scrie că regele Abdullah ar fi intervenit în favoarea femeii, iar saudiţii de rând interpretează acest gest ca fiind un semnal că regele îi avertizează pe clerici cine are ultimul cuvânt.

“Slavă lui Allah, biciuirea Shemei a fost anulată. Mulţumită regelui nostru. Toate femeile saudite se vor bucura să audă asta“, a scris prinţesa Amira al-Taweel, soţia prinţului Alwaleed bin Talal, pe contul ei de Twitter.

Informaţia nu a fost confirmată oficial, însă agenţia Associated Press a transmis deja informaţia, citând surse guvernamentale.

Încă două femei vor fi aduse în faţa instanţei de judecată, pentru şofat, în lunile următoare.

 

După ce, în urmă cu două zile, regele Abdullah al Arabiei Saudite anunţa că femeile vor avea mai multe drepturi, o femeie a fost condamnată astăzi la zece lovituri de bici, pentru că şi-a condus maşina, relatează The Guardian, în ediţia electronică.

Este pentru prima oară când o femeie este pedepsită pentru şofat, mai ales că nu există o lege scrisă care să le interzică femeilor să conducă.

Shaima Jastaina, o femeie de 30 de ani, a fost găsită vinovată pentru că a condus şi condamnată la zece lovituri de bici, le-a explicat un activist jurnaliştilor de la The Guardian. El a mai spus că familia femeii a făcut recurs.

Sentinţa vine la numai două zile de când regele Abdullah a anunţat că femeile vor primi drept de vot şi dreptul de a fi membre în consiliul al-Shura. Atunci, activistele salutau decizia monarhului, însă spuneau că aşteaptă şi ziua în care vor fi lăsate să îşi conducă maşinile.

Activiştii pentru drepturile omului spun că sentinţa de astăzi reprezintă un avertisment din partea liderilor religioşi, care controlează instanţele de judecată şi care, probabil, s-au simţit deranjaţi de reforma regelui, deşi oficial l-au susţinut.

Cu toate astea, Arabia Saudită este renumită pentru că femeile nu urcă la volan. Această interdicţie forţează femeile să angajeze şoferi, iar cele care nu îşi permit trebuie să aştepte ca o rudă de sex masculin să îşi facă timp pentru ele, scrie The Guardian.

Deşi nu există o lege scrisă nicăieri, femeile nu au voie să şofeze din motive religioase: dacă ar avea libertatea să se deplaseze oriunde, femeile ar cădea mai uşor în păcat.

Din iunie, mai multe femei saudite au iniţiat o campanie, “Dreptul meu, demnitatea mea”, pentru ca şi ele să aibă dreptul de a şofa. Iniţiatoarea campaniei, Manal al-Sherif, a postat pe pagina ei de Facebook o filmare în care îşi conducea maşina. Rezultatul? A fost arestată şi eliberată zece zile mai târziu, după ce a semnat o declaraţie că nu va mai încerca să conducă sau să vorbească cu presa.

Cele mai citite

Comisia Europeană a simplificat regulile în vamă pentru mărfurile de import, analiză Ey

Prețul efectiv plătit sau de plătit pentru mărfurile de import (valoarea de tranzacție) este unul din elementele de taxare care poate genera probleme complexe...

Ghidul ANAF pentru frizeri, coafeze și manichiuriste

Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală, a fost publicat joi de ANAF. Ghidul poate...

UE a decis noi sancțiuni împotriva industriei de armament a Iranului

Uniunea Europeană(UE) a decis miercuri să impună noi sancţiuni împotriva Iranului, ce vizează producătorii de drone şi rachete după atacul asupra Israelului, liderii europeni...
Ultima oră
Pe aceeași temă