10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialTrump a oprit programul de susținere a copiilor imigranților ilegali pe motiv...

Trump a oprit programul de susținere a copiilor imigranților ilegali pe motiv că trebuie protejați cetățenii SUA

Președintele Donald Trump și-a justificat, marți, decizia de a pune capăt programului DACA – ce le permitea imigranților ilegali ajunși în SUA când erau minori să nu fie expulzați – prin necesitatea de a da ''prioritate'' lucrătorilor americani, relatează agențiile AFP și Reuters citate de Agerpres.

Trump l-a acuzat, în acest context, pe predecesorul său Barack Obama că a adoptat acest program fără acordul Congresului.

''Nu putem avea o reformă principială a imigrației dacă ramura executivă poate rescrie sau anula legi federale după bunul plac'', a menționat Trump într-o declarație, făcând referire la decizia luată în anul 2012 de Obama privind instituirea programului DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), în baza căruia circa 800.000 de copii imigranți ilegali — cunoscuți și sub numele de ''Dreamers'' — erau protejați de expulzare și aveau șansa să studieze sau să lucreze în Statele Unite.

Administrația republicană a lui Trump a anunțat marți oficial că acest program va fi sistat, stârnind proteste vehemente din partea opoziției democrate, liderul democraților din Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi, descriindu-l drept un ''act profund rușinos de lașitate politică și un atac josnic împotriva tinerilor inocenți din comunitățile de pe tot cuprinsul Americii''.

Însă Trump a subliniat în declarația sa că ''trebuie să ne amintim că și tinerii americani au vize'', făcând astfel aluzie la ''Dreamers'' (visători). ''Prioritatea noastră majoră în reforma sistemului de imigrație este să creștem ocuparea forței de muncă, a salariilor și securității lucrătorilor americani și familiilor lor'', a explicat el.

''Nu doresc pedepsirea copiilor, care cei mai mulți sunt acum adulți, pentru acțiunile părinților lor. Dar trebuie să recunoaștem de asemenea că suntem o națiune a oportunității pentru că suntem o națiune a legii'', a indicat el mai departe, promițând că va aborda în continuare 'cu inima' această chestiune.

La rândul său, președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Paul Ryan, a declarat că în cadrul Congresului va fi căutat un ''consens pentru o soluție legală permanentă care să includă și garanții că aceia care nu au făcut nimic rău vor putea în continuare să contribuie ca o parte valoroasă a acestei țări mărețe''.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă