14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMinisterul rus de Externe susține că istemul american de apărare antirachetă din...

Ministerul rus de Externe susține că istemul american de apărare antirachetă din România ameninţă Kremlinul

Ministerul rus de Externe susține că amplasarea sistemului american antirachetă în România reprezintă o încălcare a Acordului Forţelor Nucleare Intermediare şi o ameninţare la adresa securităţii Rusiei, relatează Sputnik, potrivit Mdiafax.

"Statele Unite au acuzat Rusia de aproximativ patru ani, dar nu au arătat nicio dovadă reală că încălcăm ceva, doar câteva imagini din Google Earth, care ar fi reprezentat câteva presupuse sisteme de lansare aflate la sol. Dar totul este foarte neclar, inclusiv de ce aceste sisteme ar trebui să acţioneze la o distanţă care încalcă Acordul Forţelor Nucleare Intermediare.

Americanii înşişi au desfăşurat lansatoare la baza de apărare antirachetă din România, iar la anul vor desfăşura şi în Polonia lansatoare … a căror plasare la sol este interzisă de Acord. Ele pot fi instalate doar pe nave. Considerăm ceea ce se întâmplă drept o încălcare a Acordului Forţelor Nucleare Intermediare şi o ameninţare directă pentru noi", a spus Borisenko.

Acordul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) a fost semnat în 1987 de către preşedintele Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, şi preşedintele american Ronald Reagan. Înţelegerea interzice dezvoltarea, desfăşurarea şi testarea rachetelor balistice sau de croazieră lansate de la sol, pe o distanţă cuprinsă între 300 şi 3.400 de mile. Moscova şi Washingtonul s-au acuzat în mod repetat de încălcarea acordului.

Sistemul american de apărare antirachetă a fost amplasat în localitatea Deveselu şi se află sub comanda NATO. Proiectul a fost început în 2013 şi a devenit operaţional în 2016.

Recent, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că baza de la Deveselu este extrem de importantă pentru întreaga Alianţă, iar un sistem similar de apărare antirachetă va fi desfăşurat şi în Polonia, urmând să devină funcţional în 2019.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă