11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialVIDEO Carles Puigdemont amână efectele referendumului, dar nu renunță la independență. Liderul...

VIDEO Carles Puigdemont amână efectele referendumului, dar nu renunță la independență. Liderul separatist vrea să negocieze cu Madridul

UPDATE 23.00: Executivul spaniol nu acceptă ceea ce cataloghează drept o declarare ”implicită” a independenţei de către preşedintele separatist al Cataloniei Carles Puigdemont, a declarat marţi seara un oficial spaniol sub protecţia anonimatului, conform politicii Executivului cu privire la asemenea declarţii, pentru The Associated Press, potrivit News.ro.

UPDATE 22.30: Şefa Opoziţiei din Legislativul catalan, Ines Arrimadas, a denunţat marţi seara declaraţia preşedintelui separatist Carles Puigdemont potrivit căreia el are un mandat să declare independenţa regiunii faţă de Spania drept ”o lovitură de stat” şi a subliniat că aceasta nu este suţinută de Europa, relatează The Associated Press.

UPDATE 20.45: Catalonia trebuie să devină un stat independent, dar, deocamdată, va purta un dialog cu Madridul, a spus marți seară Carles Puigdemont, președintele regiunii catalane, în Parlamentul regional. El a anunțat că a suspendat momentan declarația de independență pentru a purta negocieri în acest sens cu Madridul. 

În discursul său, Puigdemont a afirmat că regiunea a contribuit la dezvoltarea Spaniei. „Catalonia a fost modelul de modernizare a Spaniei”, a subliniat el. „Singura șansă de supraviețuire a Cataloniei este de a deveni un stat”, a mai spus Puigdemont, amintind de eforturile pentru independenţă și a adăugat că Madridul i-a umilit pe catalani.

El a invocat exemplul Marii Britanii. „În Marea Britanie am văzut că este posibil, de ce în Spania nu ar fi posibil? Tot ce am vrut a fost un referendum ca cel al Scoției, unde ambele tabere au fost în stare să aibă idei constructive. Am fost refuzați mereu”.

„Vă ofer rezultatele referendumului: Catalonia trebuie să fie un stat independent. Vreau să urmez voința poporului și accept ca să fim un stat independent sub forma unei republici”, a declarat Puigdemont. Însă, ulterior, el a anunțat că a suspendat declarația de independență pentru a purta negocieri cu Madridul.

UPDATE 19.10: O întâlnire de ultim moment a intervenit în programul liderului Cataloniei, amânând sesiunea plenară anunțată pentru ora locală, 18.00.

Jordi Turull, purtătorul de cuvânt al Guvernului Cataloniei, a anunţat că discursul lui Carles Puigdemont, programat iniţial la ora 18.00 (19.00, ora României), va avea loc la ora 19.00 (20.00, ora României).

Jordi Turull a refuzat să spună dacă Carles Puigdemont va proclama independenţa Cataloniei, precizând că va vorbi despre "situaţia politică".

 

Liderul separatist Carles Puigdemont este confruntat cu presiuni puternice înaintea discursului pe care urmează să-l susţină marţi seară în Parlamentul regional de la Barcelona, în care este aşteptat să anunţe în mod unilateral independenţa Cataloniei, relatează BBC.

Primarul Barcelonei, Ada Colau, le-a cerut lui Puigdemont şi premierului spaniol Mariano Rajoy să negocieze pentru a detensiona criza.

De asemenea, înaintea discursului lui Puigdemont în Parlamentul Catalan, primarul i-a cerut să nu declare independenţa şi i-a cerut premierului Rajoy să renunţe la controlul direct al Madridului asupra regiunii.

"Le cer să nu ia nicio decizie care ar anula posibilitatea dialogului şi medierii", a declarat Colau, apreciind că "acesta este cel mai curajos lucru pe care îl pot face".

În dispută s-a implicat şi liderul Partidului Socialist Spaniol, Pedro Sanchez, un opozant al independenţei Cataloniei.

El a declarat presei la Barcelona că va susţine orice acţiune a Guvernului de la Madrid "împotriva oricărei încercări de a distruge armonia socială" în cazul în care independeţa va fi declarată în mod unilateral.

La rândul său, Guvernul spaniol a avertizat că va suspenda autonomia Cataloniei.

Atât Franţa, cât şi Germania şi-au exprimat sprijinul pentru unitatea Spaniei.

Şi presiunile economice asupra liderilor separatişti catalani au crescut, mai multe companii mari intenţionând să îşi mute sediile centrale din regiune, notează BBC. Printre acestea firma de infrastructură Abertis, compania imobiliară Inmobiliaria Colonial şi firma telecom Cellnex şi-au anunţat intenţia de a se reloca la Madrid.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă