15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialBRUXELLES. Summit european pentru deblocarea Brexitului

BRUXELLES. Summit european pentru deblocarea Brexitului

Şefii de stat şi de guvern ai UE ar putea face un gest în direcţia Marii Britanii în cursul summitului Consiliului European, de joi şi vineri de la Bruxelles, dedicat  deblocării negocierilor privind Brexit.

UPDATE 10.00: Cu câteva ore înaintea deschiderii Consiliului European care va trebui să constate impasul negocierilor privind Brexit, premierul britanic Theresa May a încercat o manevră de ultim minut pentru a masca eşecul. În timp ce cei 27 îi cer concesii financiare ample asupra „facturii” Brexit înaintea acceptării discuţiilor porivind viitoarele relaţii comerciale, premierul britanic încearcă să paseze europenilor responsabilitatea impasului.

Într-o scrisoare adresată joi celor trei milioane de resortisanţi europeni instalaţi în Marea Britanie, May sugerează că este iminent un acord privind statutul lor post-Brexit dar că Bruxellesul îl reţine pentru a face presiuni asupra ţării sale şi a obţine concesii bugetare. Ea acuză UE că se foloseşte de expatriaţi ca de o „monedă de schimb” pentru a obţine un acord comercial.

Pentru Diane Abbott, ministru de Interne în cabinetul fantomă al Laburiştilor (opoziţie), scrisoarea lui May este un „semn de panică în rândul conservatorilor”. De fapt, May se confruntă cu o nouă rebeliune asupra Brexit în sânul partidului său, unii conservatori ameninţând că se vor alia cu laburiştii pentru susţinerea unui amendament care cere un vot în Parlament asupra acordului final cu UE, altfel spus un drept de veto contra unui „Brexit dur” apărat de aripa dreaptă a conservatorilor.


Principalul dosar al summitului celor 28 este cel privind impasul negocierilor asupra Brexit. Un proiect de declaraţie a liderilor UE, care va fi publicat vineri, în ultima zi a summitului Consiliului European, relevă dorinţa statelor membre de a continua  să urmeze o linie dură cu Marea Britanie. 

Urmare a presiunilor din partea Franţei şi a Germaniei, declaraţia abordează o formă mai dură decât un prim proiect difuzat săptămâna trecută, solicitând progrese  asupra a trei probleme (reglarea financiară a divorţului, soarta expatriaţilor şi consecinţele Brexit pentru Irlanda) pentru a începe negocierile comerciale, şi o menţiune suplimentară necesară pentru Curtea de Justiţie în protecţia drepturilor cetăţenilor. 

Europenii trebuie să constate că progresele înregistrate cu Londra asupra modalităţilor „divorţului” sunt încă insuficiente, pentru a trece la a doua fază de negociere asupra viitorul relaţiilor comerciale, trimiţând această decizie în decembrie. Ca semn de bunăvoinţă, ei ar putea decide, potrivit proiectului de concluzii ale summitului, angajarea de „discuţii preparatorii interne” asupra acestei relaţii viitoare „pentru a fi total pregătiţi” când vor debuta negocierile. Problema angajamentelor financiare ale Marii Britanii faţă de UE pune probleme în mod special, în lipsa „angajamentului ferm şi concret” din partea Londrei.

Potrivit unui diplomat, capitalele europene au insistat ca prima fază a negocierilor să ţină seama şi să reglementeze drepturile cetăţenilor, reglementarea financiară şi frontiera irlandeză. Marea Britanie este dornică să obţină un acord asupra unei perioade de tranziţie, din cauza anxietăţii crescânde în lumea afacerilor asupra viitorului imediat post-Brexit. 

„Impas preocupant”

După cea de-a cincea rundă de discuţii asupra Brexit încheiată joia trecută fără  avansare majoră, negociatorul- şef al europenilor, Michel Barnier a regretat „un impas preocupant”.În acest climat, chiar un mic pas înainte, ca cel pe care europenii se pregătesc să-l facă, pare important la Bruxelles pentru evitarea scenariului unui Brexit „fără acord” în seara zilei de 19 martie 2019, când Marea Britanie ar trebui să părăsească UE. 

Această discuţie crucială asupra Brexit este prevăzută pentru vineri dimineaţa fără premierul britanic, Theresa May. Ea a efectuat o vizită la Bruxelles înaintea summitului în încercarea de a convinge liderii europeni să deschidă negocierile asupra, perioadei de tranziţie, dar cele două tabere şi-au înăsprit poziţia.  

Tentativa premierului britanic a fost sortită eşecului şi Downing Street a precizat că exclude noi concesii asupra proiectului de lege privind divorţul Marii Britanii de Uniune aEuropeană.

Dosare „fierbinţi”

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care va prezida cele două zile de dezbatere, va supune liderilor UE o foaie de parcurs asupra viitorului Uniunii. Relaţiile diplomatice ale UE vor ocupa o parte a discuţiilor. Cancelarul german Angela Merkel vrea o discuţie despre  oprirea a negocierilor de aderare a Turciei la UE.

Criza din Catalonia nu se află oficial în program, dar în mod cert va fi inclusă pe agenda acestui summit, primul pentru premierul spaniol, Mariano Rajoy după referendumul pentru independenţă, interzis, din 1 octombrie.(Gabriela Anghel)

 

 

 

 

Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă