19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialAlegeri parlamentare în Franța. Emmanuel Macron obţine majoritatea absolută. Marine Le Pen...

Alegeri parlamentare în Franța. Emmanuel Macron obţine majoritatea absolută. Marine Le Pen va avea un loc în Parlament

Alianţa electorală REM-Modem (liberal-socială) a preşedintelui francez Emmanuel Macron a obţinut majoritatea absolută în Adunarea Naţională, în urma celui de-al doilea tur al scrutinului parlamentar, potrivit primelor proiecţii din partea Kantar Sofres-Onepoint, citate de Le Figaro, informează Mediafax.

Alianţa Republica în Mişcare (REM)-Modem obţine astfel 360 de locuri în Adunarea Naţională, conform primelor exit-poll-uri.

Liderul extremei drepte, Marine Le Pen, a obţinut duminică un loc în parlamentul francez, însă principalii săi aliaţi Florian Philippot şi Gilbert Collard au fost privaţi de un fotoliu de parlamentar, informează Reuters.

Pe de altă parte, Louis Aliot, un politicial francez, aliat al lui Le Pen şi vicepreşedinte al Frontului Naţional a obţinut, la rândul său, un loc în parlament.

Conform primelor estimări, prezenţa la vot a fost de doar 42% dintre cei aşteptaţi, adică doar 20 de milioane de persoane dintre cele 47 de milioane înregistrate la vot.

Deputaţii din Adunarea Naţională sunt aleşi prin sistem electoral majoritar uninominal în două tururi de scrutin, alegerile desfăşurându-se în cele 577 de circumscripţii electorale din Franţa, 539 de circumscripţii se află în Franţa metropolitană, 27 sunt în departamente şi teritoriile de peste mări şi 11 sunt pentru cetăţenii francezi care trăiesc în străinătate.

Secţiile de votare din departamentele franceze s-au deschis duminică la ora locală 08:00 (09:00, ora României) pentru cei aproximativ 47 de milioane de alegători chemaţi la urne să voteze în cadrul celui de-al doilea tur al scrutinului parlamentar, informează Le Figaro.

Aproximativ 50.000 de agenţi de pază au fost desfăşuraţi pentru a asigura securitatea secţiilor de votare.

Emmanuel Macron a votat duminică dimineaţa la sediul primăriei comunei Touquet.

Partidul preşedintelui francez, Emmanuel Macron, împreună cu aliaţii săi, a obţinut primul loc în cadrul primului tur al alegerilor parlamentare, cu 32,32% dintre voturi, partidele de dreapta (Republicanii, alături de aliaţii acestora) având 21, 56 %.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...
Ultima oră
Pe aceeași temă