11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAfacerea Weinstein, scandalul care face să tremure Hollywood-ul: Tsunami-ul monden cu repercusiuni...

Afacerea Weinstein, scandalul care face să tremure Hollywood-ul: Tsunami-ul monden cu repercusiuni politice

Harvey Weinstein a fost înlăturat din compania sa după acuzaţiile de hărţuire sexuală şi violuri, dar scandalul este atât de amplu încât studiourile nu pot supravieţui. „Wall Street Journal“ menţiona că se are în vedere închiderea sau vânzarea Weinstein Company.

Căderea celebrului producător american de film Harvey Weinstein (Miramax Films), acuzat de agresiuni sexuale şi violuri, a fost fulgerătoare, acesta ajungând, în doar câteva zile, un paria la Hollywood, după ce ani de zile fusese un adevărat rege.

Un foileton murdar

Comportamentul de predator sexual al lui Harvey Weinstein era secretul cel mai bine păzit din Hollywood până când mai multe actriţe cunoscute au încălcat acest tabu. Cetatea filmului este în plină furtună, ciclonul prinzând şi lumea politică, afectată pentru că producătorul era unul dintre principalii donatori ai Partidului Democrat.

Poliţia din New York a deschis o anchetă şi se aşteaptă un foileton „murdar“. De asemenea, este posibilă excluderea lui Weinstein din „clubul Oscarurilor“.

Primele acuzaţii de agresiuni sexuale dezvăluite de „New York Times“ au fost urmate de un articol zdrobitor în „New Yorker“ privind trei acuzaţii de viol. După aceea, numeroase actriţe au adăugat mărturiile lor – Emma de Caunis, Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow şi Lea Seydoux.

Cu câteva rare excepţii, la început bărbaţii de la Hollywood nu au reacţionat şi nu au luat poziţii publice, în timp ce femeile au fost numeroase, de la Meryl Streep la Kate Winslet. Totuşi, Colin Firth, Leonardo DiCaprio sau Mark Ruffalo au calificat aceste acţiuni drept „abuz de putere respingător“, iar George Clooney a recunoscut, într-un interviu pentru Daily Beast, că zvonuri potrivit cărora actriţele „se culcau cu Harvey Weinstein pentru a obţine roluri“ circulau din anii 1990. A considerat zvonurile „sexiste“, nemeritând atenţie.

Tăcerile complice

În acest stadiu al afacerii, când fiecare se întreabă „cine ştia“ şi „cine ignora“, tăcerea stânjenitoare a acestor actori de prim-plan este interpretată ca o mărturie de complicitate, mai mult sau mai puţin pasivă.

Pentru că unii sunt acuzaţi că au contribuit la sufocarea dezvăluirilor privind abuzurile producătorului în cauză. Sharon Wayman, ziaristă şi fondatoare a site-ului The Wrap.com, a explicat că a făcut o primă anchetă în 2004, când lucra la „New York Times“, şi a precizat că Matt Damon şi Russell Crowe au făcut presiuni telefonice pentru ca ziarul să nu publice articolul ei. Matt Damon şi NYT au dezminţit. Ben Affleck, a cărui carieră a fost lansată de studiourile Miramax, a asigurat că nu ştia nimic, dar una dintre actriţele care i-au adus primele acuzaţii lui Harvey Weinstein, Rose McGowan, afirmă că declarația actorului este falsă.

Lena Dunham, actriţa şi realizatoarea seriei „Girls“, a publicat o opinie în NYT, cerând bărbaţilor de la Hollywood să iasă din tăcere, mai ales că unii au condamnat aluziile umilitoare ale lui Donald Trump la adresa femeilor în campania prezidenţială.

Ea a făcut o paralelă între Weinstein şi alţi bărbaţi din lumea filmului care au beneficiat, înaintea lui, de o formă de complicitate activă sau pasivă din partea Hollywood-ului: Woody Allen (acuzat de fiica sa adoptivă, Dylan Farrow, de agresiune sexuală pe când era copil) sau Roman Polanski (protejat de o parte a profesioniştilor, în Franţa şi în SUA, în timp ce era acuzat şi urmărit în această ţară, din 1977, pentru viol asupra unei minore de 13 ani).

Sistemul Weinstein era bine rodat, ceea ce explică faptul că a durat decenii, deşi tot Hollywood-ul ştia. În compania sa, angajaţii nu s-au mulţumit doar să închidă ochii pentru a nu-şi pierde slujbele, ci adeseori au jucat un rol activ. Printre filmele produse de compania lui Weinstein se numără „Bandele din New York“, „Shakespeare îndrăgostit“, „Pacientul englez“ sau „Pulp Fiction“.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă