14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialVerdictul CNSAS în cazul sociologului Mircea Kivu: A dat note informative, dar...

Verdictul CNSAS în cazul sociologului Mircea Kivu: A dat note informative, dar nu a fost colaborator al Securității

Sociologul Mircea Kivu a transmis informații către Securitate, semnând un angajament cu pseudonimul ”Mihai”, dar nu a denunțat ”atitudini potrivnice regimului totalitar comunist care au vizat îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, prin urmare, nu a fost colaborator al Securității, a concluzionat Consiliul Național pentru Studierea ArhivelorSecurității (CNSAS). 

Adeverința a fost publicată de Mircea Kivu, pe contul său de Facebook. 

Consultați adeverința în format .pdf, atașată textului. 

”În perioada 1983-1985, domnia sa a fost urmărit, deoarece a fost semnalat ca adept al grupării filosofico-religioase ”Krisnamurti”. Ulterior, a fost recrutat cu scopul încadrării informative a unor persoane cu ”concepții mistico-filosofice-orientale”; la data de 11.01.1985, a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ ”MIHAI”. Potrivit art.2 lit.B din Ordonanța de Urgență  nr.24/2008, calitatea de colaborator al Securității nu poate fi reținută decât în privința persoanelor care au furnizat informații ”prin care se denunțau activitățile  sau atitudinile potrivnice regimului totalitar și care au vizat îngrădirea drepturilor și libertăților  fundamentale ale omului”. Documentele citate în cuprinsul prezentei adeverințe nu fac referire la activități sau atitudini ”potrivnice regimului totalitar comunist”.  Ținând seama de faptul că cele două condiții sunt cumulative și nu alternative, iar în speță este îndeplinită numai cea de-a doua condiție, persoanei verificate nu i se poate reține calitatea de colaborator al Securității, așa cum este definită aceasta de prevederea legală anterior amintită. (…) ca urmare a verificărilor efectuate, nu există nici un fel de indicii cu privire la calitatea persoanei de ofițer de Securitate, astfel încât nu poate fi reținută nici calitatea de lucrător al Securității”.

Adeverința poate fi contestată în 30 de zile de la data publicării.  

Directorul editorial al României libere, Sabin Orcan, a dezvăluit, în 18 mai, că Mircea Kivu a dat note informative la Securitate, sub numele ”Mihai”, acesta fiind motivul pentru care ziarul a încheiat colaborarea cu sociologul. 

”Mai mulți cititori m-au întrebat în ultima vreme de ce nu mai scrie sociologul Mircea Kivu, altminteri extrem de activ pe rețelele sociale, la ziarul pe care-l conduc. Întrebarea era cât se poate de îndreptățită. Au trecut mai bine de două luni de la ultimul comentariu apărut sub semnătura sa în România liberă. Înainte de a răspunde, trebuie să fac o precizare. Am apreciat și apreciez analizele dlui Kivu, chiar dacă nu eram întotdeauna de acord cu ele. Despărțirea noastră s-a produs amiabil, în tăcere, dintr-un motiv foarte simplu și care n-are legătură cu opiniile sale.
Și anume că, după cum am aflat recent, dl Kivu are o pată biografică peste care nu putem trece. Una pe care n-a găsit de cuviință să ne-o împărtășească până azi. Și care-l face incompatibil cu spiritul anticomunist al ziarului nostru. Pe scurt, dl Kivu a colaborat cu Securitatea.
Informația mi-a fost adusă de o sursă care mi-a dat amănunte precise din dosarul său. Dosar care are peste 40 de file. Și care conține inclusiv un angajament olograf, semnat la data de 11 ianuarie 1985, în prezența lt. col. Vicențiu Pop și a lt. maj. Iustinel Chinan.
Astfel, după ce mai întâi a fost urmărit între anii 1983-1985, sub numele de cod "Crasna", Mircea Vasile Kivu a fost racolat ca informator, sub numele de cod "Mihai". Racolarea s-a făcut pornind de la apartenența dumnealui la o mișcare spirituală intitulată Krisnamurti. Și a avut ca obiect obținerea de informații din mediul intelectual pe care-l frecventa. Între altele, "Mihai" a furnizat note informative despre mai mulți colegi sociologi care intraseră în colimatorul organelor de represiune. În ciuda acestor dovezi, CNSAS a luat, pe 23 martie 2017, o decizie de "necolaborare cu poliția politică". Lucru explicabil dacă ținem cont de faptul că legea permite unui fost colaborator să scape de această etichetă dacă nu se poate dovedi că rapoartele sale ar fi dus la încălcarea unor drepturi ale omului. Decizia, care urmează să fie publicată în curând, nu poate șterge însă pata biografică a dlui Kivu. Și nici incompatibilitatea sa cu România liberă, un ziar care și-a făcut un țel din deconspirarea foștilor securiști care continuă să populeze viața publică”, a scris Sabin Orcan, pe contul său de Facebook.

În replică, sociologul și-a recunoscut colaborarea, spunând însă că  ”eu îndrăznesc să cred că nimeni nu a avut de suferit de pe urma notelor informative scrise de mine. Dar nu pot fi sigur că aşa este”.

”Mi-au ţinut un discurs despre pericolele interne şi externe care ne ameninţă ţara, despre datoria cetăţenească pe care o avea fiecare dintre noi de a aduce la cunoştinţa “organelor statului” acele acţiuni ale unor persoane care ar putea constitui un pericol. M-au întrebat dacă aş fi de acord ca, în măsura în care aş afla despre asemenea acţiuni, să le aduc la cunoştinţă. Am răspuns afirmativ. Mi-au cerut să semnez un angajament scris că voi face aşa. Mi-au cerut să îmi aleg un nume cu care să semnez informările, dacă vor fi. Am scris angajamentul, după dictare, alegând numele de cod “Mihai”. (…) Ştiam vag ce înseamnă semnarea unui asemenea act (astăzi ştiu mult mai multe). Nu găsesc alt resort pentru a-l fi semnat decât laşitatea. Desigur, erau nişte ameninţări voalate, că mi-aş putea pierde postul pe care tocmai îl căpătasem, dar nimic concret. Nu am avut puterea de a spune “nu”. Mi-am spus că voi reuşi să-i “fentez”, să nu le spun nimic important, nimic ce ei nu ar fi ştiut deja”, a scris Kivu, pe contul său de Facebook. 

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă