15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSute de bucureșteni ies în stradă, sâmbătă, pentru a cere statului să...

Sute de bucureșteni ies în stradă, sâmbătă, pentru a cere statului să legalizeze parteneriatul civil

Sute de persoane și-au anunțat, pe rețelele sociale, participarea la o manifestați stradală, sâmbătă, în Piața Universității, pentru a le cere parlamentarilor să legalizeze parteneriatele civile în România, potrivit unui comunict de presă remis de asociația MozaiQ.

"Sub sloganul “Tradiția noastră e iubirea”, asociația MozaiQ invită românii care cred în drepturile omului, valori europene, egalitate și diversitate să transmită un mesaj puternic aleșilor și să le solicite acestora sa aprobe parteneriatele civile de care ar putea beneficia peste 800.000 de români aflați în relații neoficializate, cupluri gay și heterosexuale. Conform unui Eurobarometru al Uniunii Europene din 2015, peste 35% dintre români susțin drepturi egale pentru persoanele LGBT (lesbiene, gay, bisex, transgender)", precizează sursa citată.

În mod simbolic, la manifestația de sâmbătă din Piața Universității, organizatorii vor oficia parteneriate civile neoficiale pentru cuplurile care doresc să transmită un semnal că își doresc legalizarea parteneriatelor civile. 

Parteneriatul civil, soluție pentru sute de mii de români

 "În condițiile în care din ce în ce mai mulți români aleg să nu-și oficializeze relația de cuplu prin căsătorie, parteneriatul civil reprezintă o soluție practică și care aduce beneficii celor implicați. Fie că vorbim despre dreptul și obligația de sprijin reciproc, dreptul de a alege numele de familie, obligația de întreținere, dreptul la moștenire, dreptul la bunuri comune sau dreptul de aparținător în situația unei spitalizări, toate acestea oferă cuplurilor de sex diferit, dar și de același sex, o protecție reală și concretă. De altfel și Curtea Europeană a Drepturilor Omului a recomandat statelor comunitare să ofere o formă de protecție sau altă cetățenilor care nu optează pentru legiferearea relațiilor prin căsătorie", se mai arată în comunicat. 

România, la coada Europei lângă Rusia și Belarus, în privința parteneriatului civil și al drepturilor minorităților sexuale

În momentul de față 29 dintre cele 50 de țări ale Europei recunosc o formă sau altă de uniuni între persoane de același sex, fie că vorbim de căsătorie sau parteneriat civil. Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia și Marea Britanie sunt țările care permit căsătoriile între persoane de același sex, în timp ce Andorra, Austria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Italia, Liechtenstein, Slovenia și Elveția au adoptat parteneriatul civil.  România, alături de țări precum Rusia, Belarus, Ucraina, Letonia, Lituania, Moldova, Serbia și Muntenegru nu oferă nicio formă de uniune între persoane de același sex. 

De asemenea România deţine un loc codaş în Europa în privinţa drepturilor acordate homosexualilor. Anul trecut ILGA-Europe, o organizație pan-europeană care militează pentru drepturile LGBT  dădea publicitiății indexul Rainbow Europe 2016. Dintre cele 49 de state analizate, România se situează pe locul 34 având drept criterii de evaluare legislaţia, discriminarea, atmosfera ostilă de care se lovesc membrii comunităţii LGBT. O pondere importantă este acordată protecţiei familiei bazate pe cupluri de acelaşi sex. Indexul Rainbow Europe 2016 este deschis de Malta (87,75%), Belgia (81,85%) şi Marea Britanie (81,44%), iar pe ultimele locuri se clasează Armenia (7,20%), Rusia (6,55%) şi Azerbaidjan(4,85%).

Multiple studii internaționale arată că procentul de persoane care se declară ca aparținând comunității LGBT dintr-o țară variază între 5% și 10% din totalul populației, în funcție de libertățile de care dispun.

Cele mai citite

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...
Ultima oră
Pe aceeași temă