11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMugur Isărescu, guvernatorul BNR, refuză să comenteze dezvăluirile care atestă că a...

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, refuză să comenteze dezvăluirile care atestă că a colaborat cu Securitatea: Să răspundă instituțiile statului !

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a refuzat să răspundă, miercuri, la întrebările jurnaliștilor despre colaborarea lui cu fosta Securitate, colaborare care a fost prezentată, în premieră, într-o serie de dezvăluiri din ziarul România Liberă.

Rugat să vorbească despre legăturile lui cu fosta Securitate, Mugur Isărescu a susținut că nu el, ci instituțiile statului trebuie să dea explicații.

"Să răspundă instituțiile care sunt abilitate. Avem legi, răspundem conform legilor și instituțiilor care există. Este necesară o clarificare din partea acestor instituții, dar în limitele legii", a susținut Mugur Isărescu.

El a făcut această precizare într-un briefing de presă organizat după ședința Consiliului de Administrație al BNR.


Citește și: „Manole“, un nume de cod prea fierbinte pentru România. Guvernatorul BNR este apărat prin tăcere. Nimeni nu vrea să comenteze dosarul de turnător la Securitate al lui Mugur Isărescu

Legat de impactul pe plan extern al acestor dezvăluiri, Răzvan Orășanu spune că „ar trebui informați cei din structurile externe în care este prezent și domnul Isărescu, că au în rândul lor un vechi informator al securității lui Ceaușescu. Când au pornit dezvăluirile în «România liberă», în urmă cu mai multe luni, domnul Isărescu căuta sprijin extern prin tot felul de cluburi și vedea un efort concertat în ceea ce îl privește. Nu știu să existe vreo grupare care să îi vrea răul domnului Isărescu“.


După cum a relatat ziarul România Liberă, în arhivele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) există o secțiune dedicată Institutului de Economie Mondială (IEM). Costin Murgescu, Mugur Isărescu, Eugen Dijmărescu și mulți alți „grei“ ai Finanțelor de după anul 1989 au lucrat ani în șir la IEM.

Una dintre „sursele“ Securității care semnează multe dintre notele din arhivele CNSAS referitoare la Institutul de Economie Mondială este „Manole“. Iar alăturând documente din diverse dosare ale fondului IEM, identitatea lui „Manole“ poate fi aflată fără dubiu.


Citește și: EXCLUSIVITATE ROMÂNIA LIBERĂ. Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a turnat la Securitate sub numele de cod ”Manole”

„Manole“. „Sursa Manole“. Sub acest nume de cod s-a ascuns, înainte de 1989, actualul guvernator al Băncii Naționale a României. Se afla în evidențele UM 0195, adică sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informații Externe.


Într-o „notă“ din septembrie 1986, sursa „Manole“ vorbește despre un eveniment care i s-a întâmplat chiar lui. Cu această ocazie, „Manole“ își menționează adresa de domiciliu: strada Miron Constantinescu, nr. 33, blocul Z11.

Într-un alt document al Securității, datat 1979, aceeași adresă îi este atribuită unui angajat al IEM identificat cu numele real: „Isărescu Constantin Mugurel (…), domiciliat în București".


Citește și: Noi dezvăluiri în dosarul de turnător al guvernatorului BNR: Isărescu s-a oferit să penetreze Ambasada Marii Britanii

Relevant, însă, pentru trecutul lui Mugur Isărescu nu e atât faptul că era cultivat de către personalul ambasadei britanice la București, cât că avea inițiative personale de a-i spiona pe acești diplomați. Iată ce notează ofițerul UM 0195: „Notele informative furnizate de Isărescu Mugur dovedesc o instruire pe profil deosebită, avînd în vedere propunerile personale de a penetra în anturajul personal al ambasadei Angliei la București“.


 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă