12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecial"0711" este noul prefix pentru numerele de telefonie mobila ale Romtelecom

“0711” este noul prefix pentru numerele de telefonie mobila ale Romtelecom

» Incepand cu prima jumatate a lunii aprilie, Romtelecom lanseaza propriile servicii de telefonie mobila la punct fix si internet mobil.

» Cele doua companii romanesti controlate de grupul elen OTE – Romtelecom si Cosmote – nu vor fuziona in viitorul apropiat.

» Oficialii Deutsche Telekom sunt ingrijorati de faptul ca operatorul Cosmote nu are licenta 3G.

Pana la jumatatea lunii aprilie, operatorul de telefonie fixa Romtelecom va lansa servicii de telefonie mobila si internet mobil prin tehnologia CDMA. "Este vorba de telefonie mobila la punct fix, nicidecum la servicii precum cele oferite de Cosmote", a anuntat Yorgos Ioanidis, CEO Romtelecom, in cadrul unei conferinte ample desfasurate la Bonn. Telefonia mobila la punct fix inseamna instalarea unui aparat telefonic ce capteaza semnalul CDMA numai intr-un anumit perimetru. In acest scop, companiei i-au fost deja alocate mai multe serii de numere de telefon. Toate posturile telefonice care vor functiona prin tehnologia CDMA vor avea prefixul "0711". Momentan nu s-au facut precizari cu privire la tarifele practicate intre numerele folosite deja – cu prefix "02" – si cele noi.

Ioanidis a vrut sa clarifice faptul ca Romtelecom nu va deveni un operator concurent cu Orange, Cosmote, Vodafone sau Zapp, pentru ca pur si simplu nu exista o acoperire nationala. "Nu vom avea o acoperire nationala pentru ca avem doar 150 de statii instalate, insa vom oferi noile servicii in cateva zeci de orase din tara", a declarat Ioanidis. Astfel, semnalul CDMA va ajunge in 20 de localitati principale si in alte zeci de orase mai mici sau chiar comune. In acest fel se doreste acoperirea unor zone in care infrastructura de fibra optica nu este disponibila.
Tot din aprilie se vor lansa si noile servicii tip "push-to-talk" (walkie-talkie) care poate fi realizat intre doua sau mai multe terminale aflate intr-o arie de acoperire destul de restransa. Acest serviciu este gratuit, insa oficialii nu au dorit sa ofere mai multe detalii.

Serviciile de internet sunt foarte importante
Oficialii companiei au explicat ca licenta CDMA a fost achizitionata in principal pentru a oferi servicii de conectare la internet in zona unde actuala retea Clicknet nu ajunge. Din aprilie, clientii din zonele unde vor fi disponibile noile servicii vor beneficia de internet broadband la o viteza maxima de 3,1Mbps. Atat in cazul telefoanelor, cat si al dispozitivelor pentru conectarea la internet, operatorul va avea o gama larga de terminale produse de firme precum Ubiquam, AccessTel si ZTE.

T-Mobile nu vine inca in Romania
Intrebarea principala din partea presei romane prezente la Bonn pentru Panagis Vorloumis, presedintele grupului elen OTE, a fost: Se uneste Romtelecom cu Cosmote si noua companie va purta brandul T-Mobile? Initial, Vorloumis a glumit spunand ca aceasta intrebare ar trebui sa fie adresata romanilor, subliniind faptul ca cele doua branduri sunt prea puternice pe piata autohtona pentru a fi schimbate. Insa jurnalistii romani au replicat la unison ca T-Mobile ar fi mai puternic.

 

"Munca nemteasca?", a intrebat oficialul in limba romana. Vadit deranjat de intrebare si de reactia jurnalistilor, Vorloumis a spus clar: "Romtelecom si Cosmote sunt doua companii independente si sunt subsidiare ale OTE, nu ale T-Mobile". "Ne vom implica in grupul OTE, insa subsidiarele acestuia vor fi coordonate numai de la Atena. Noi dezvoltam acum o echipa de specialisti din mai multe tari ale grupurilor OTE-Deutsche Telekom care vor lucra cu reprezentantii de la Atena pentru tarile din sud-estul Europei", a declarat pentru "Romania libera" Hamid Arhavan, membru al consiliului de directori T-Mobile, responsabil cu operatiunile T-Mobile la nivel global. "Rebrandingul celor doua companii romanesti nu este pe lista noastra de prioritati", a mai spus si Guido Kerkhoff, cel care va conduce echipa Deutsche Telekom responsabila cu operatiunile din sud-estul Europei.

 

Oricum, fuzionarea Comote-Romtelecom sub brandul T-Mobile nu ar fi foarte simpla. "In primul rand, doar Cosmote apartine in intregime OTE, a explicat in exclusivitate pentru "Romania libera" o persoana familiarizata cu operatiunile OTE in Romania, dar care a vrut sa-si pastreze anonimatul. Statul roman inca mai are o participatie foarte importanta in Romtelecom si asta ar insemna o cheltuiala in plus – si una destul de mare – pentru OTE si T-Mobile." Statul roman mai detine in momentul de fata 45% din compania Romtelecom.

» Licenta 3G pentru Cosmote – o problema
"Faptul ca operatorul Cosmote nu a reusit sa achizitioneze o licenta 3G este o problema", a declarat Arhavan. Acesta a spus ca momentan nu poate face nici un comentariu la sumele pe care compania este dispusa sa le cheltuiasca pentru a avea o astfel de licenta, insa este sigur ca se va gasi o solutie. Saptamana trecuta au fost mai multe zvonuri pe piata conform carora Cosmote trateaza preluarea companiei Zapp (operator mobil cu sub 500.000 de abonati, dar cu o licenta 3G) pentru suma de 200 de milioane de dolari. In acelasi timp, alte voci spun ca cine va prelua Zapp, pe langa pretul platit, va trebui sa mai achite in timp si datoria de 220 milioane de dolari, suma imprumutata anul trecut de companie pentru investitii.
"Momentan sunt doar discutii legate de Zapp. Insa asta nu inseamna ca nu putem avea o tehnologie proprie pentru servicii de internet mobil", a explicat Costas Kapetanopoulos, director de marketing la Cosmote Romania. "Pana la sfarsitul anului 2009 vom avea servicii de internet mobil", a declarat acesta pentru "Romania libera".

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă