12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialSudul litoralului, racordat în întregime la rețeaua de gaze naturale

Sudul litoralului, racordat în întregime la rețeaua de gaze naturale

Lucrările de racordare la gaze a sudului litoralului românesc au fost finalizate. De acum, locuitorii de aici, dar și proprietarii de firme, de hoteluri, de exemplu, deci implicit turiștii, beneficiază de avantajele acestui sistem modern de încălzire. Cea mai recentă localitate în care s-a finalizat executarea rețelei este Costinești, la care se adaugă satul aflat în componența sa, Schitu. Aici, compania SC Megaconstruct SA a realizat 32 de kilometri de rețea, iar primele racordări la rețea s-au executat săptămâna trecută. „Avem deja 22 de abonați. Mulțumit pentru tot sprijinul”, a spus, în cadrul unei conferințe care a marcat finalul proiectului, Marin Băduică, viceprimarul comunei Costinești. Dacă ajungeți în stațiune vara aceasta veți observa probabil că hotelurile nu au încă gaze, pentru că lucrările de construire se opresc pe litoral, în perioada verii. Marea lor majoritate le vor instala însă în acest an, în prezent întocmesc toate hârtiile necesare.

O poveste cu bulgari, ruși și multe negocieri

Megaconstruct SC a început programul de racordare a sudului litoralului la rețeaua de gaze în anul 2012. Practic, este vorba despre municipiul Mangalia și stațiunile aparținătoare, 23 August și Costinești. „În perioada aceea, în Mangalia crăpau caloriferele în locuințe, din cauza gerului”, își aduce aminte Nicolae Moga, senator într-un colegiul din sudul județului Constanța. Mangalia avea atunci un sistem de încălzire pe combustibil lichid și, în mod ironic, cea mai scumpă gigacalorie din România. Au început atunci demersuri pentru a aduce sursă de gaze în zonă. S-a găsit înțelegere la Transgaz și au început discuții politice cu repezentanții vecinilor din Bulgaria, de unde s-a adus gaz. În paranteză fie spus, Constanța este traversată de o conductă de gaze care vine din Rusia și ajunge în Bulgaria, dar nimeni nu se poate înțepa în ea. Următorul pas a fost realizarea rețelei în localități, spre Mangalia și stațiuni. „Nu avea cine să facă investiția. Atunci a apărut domnul director de la Megaconstruct, cu bunăvoința patronului, ca să fim foarte corecți, a domnului Adamescu, Dumezeu să-l odihnească. S-a apucat de hârtii, așa cum e la noi birocrația, și am alimentat Mangalia cu gaz”, a explicat senatorul Nicolae Moga, foarte pe scurt, pașii făcuți în acești ani.

O rețea de 175 de kilometri care ajunge și la sate

Programul de realizare a lucrărilor de înființare a sistemelor de distribuție a gazelor naturale în sudul litoralului a început în 2012. „Programul de investiții a presupus execuția unui sistem de distribuție în lungime totală de 175 de kilometri de rețea: 86 kilometru în Mangalia și stațiunile aparținătoare, 57 kilometri în comuna 23 August și 32 kilometri în comuna Costinești. „Valoarea investițiilor efectuate este de aproximativ 35 milioane lei, suportați integral de către Megaconstruct SA, în calitate de concesionar al serviciului public de distribuție a gazelor naturale, în conformitate cu obligațiile asumate în contractele de concesiune încheiate cu Ministerul Economiei. Odată cu finalizarea acestui program de investiții, tot litoralul de sud al țării beneficiază de avantajele utilizării gazelor naturale, incluzând aici locuitorii, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice, dar și agenții economici care activează în aceasta zonă pentru care utilizarea gazelor naturale reprezintă un factor de eficiență a activității, permițându-le realizarea de economii semnificative și creșterea standardului de viață”, a declarat Cătălin Ivan, director general Megaconstruct SA. De această rețea beneficiază, direct sau indirect (prin racordarea punctelor termice la gaz), peste 18.000 de persoane. Numărul acestora crește în mod susținut. Senatorul Moga a subliniat că este extrem de important că gazele au ajuns și la sate, în Dulcești și Moșneni (care aparțin de 23 August). Chiar dacă oamenii de aici nu vor avea, poate, bani pentru o centrală termică, își pot pune gaze la aragaz și un arzător în sobă. Comparați cei 80 de lei, cât costă o butelie, cu suma infimă pentru gazul folosit pentru gătit, a spus senatorul. „Mi-aș dori ca în următoarea perioadă cât mai multe localități din județul Constanța să fie racordate la rețeaua de gaze naturale. Să dea Dumnezeu ca în anul 2020 să avem și centrul județului racordat la gaze”, a punctat președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

O viziune asupra viitorului

La evenimentul organizat în Costinești a fost prezent și deputat Iulian Iancu, expert în domeniul energetic. Acesta a vorbit despre prețul gazului natural în viitor. „În momentul de față, când producătorul este liber să pună ce preț vrea, el va pune prețul maxim posibil. Nu mai poți să ai nicio pârgi asupra lui. El va maximiza prețul atât cât îi permite piața. Strategia României trebuie însă obligatoriu să conțină, la capitolul gaze, dezvoltarea și dublarea capacității de înmagazinare de gaze naturale pe care o avem astăzi în România. Acesta trebuie să fie un reper strategic. În plus, județul Constanța are un avantaj extraordinar. Sunt aceste gaze din Marea Neagră, care trec pe teritoriul său. În plus, a mai fost pus în evidență zăcământul de la Brăila, care este estimat la peste 30 de miliarde de metri cubi. Dintr-o dată, zona are un potențial de gaze naturale. Nouă ne revine să realizăm capacități de producție, valorificând gazele naturale și procesându-le, pentru a le multiplica valoarea pe teritoriul României, pentru că în momentul când nu ai consum se vor exporta și ai un dublu efect negativ. O dată exporți gazele cum exporți bușteanul azi, adică dai materie primă în loc să-l valorifici (la gaze diferența de plus-valoarea e de cinci-șase ori mai mare). De asemenea, potențialul pentru locuri de muncă, pentru toată Dobrogea, devine extraordinar”, a subliniat Iulian Iancu.

Un efort comun

Cătălin Ivan a subliniat că, pe parcursul derulării proiectului, compania a beneficiat în permanență de sprijinul autorităților statului, prin Ministerul Economiei și Ministerul Energiei, Consiliului Județean Constanta, consiliilor locale și primarilor localităților unde s-au efectual lucrări, precum și de sprijinul parlamentarilor județului Constanța, care au fost alături de noi și au sprijinit rezolvarea blocaje instituționale. Foarte important a fost sprijinul Ministerului Energiei acordat în negocierea cu autoritățile bulgare pentru alimentarea cu gaze naturale a zonei de sud a județului Constanța. „Dată fiind soluția de racordare unică în România, respectiv conectarea la conducta de tranzit Isaccea – Negru Vodă, a fost obligatoriu acordul Bulgargaz și Bulgartransgaz pentru asigurarea sursei de gaz necesară alimentării Mangaliei și ulterior a comunelor 23 August și Costinești”, a precizat acesta. La conferință a fost și ex-secretarul de stat în minister, Mihai Adrian Albulescu. „Mă bucur foarte mult că am reușit”, a subliniat acesta. Cătălin Ivan a menționat și colaborarea foarte bună Autoritatea Națională pentru Reglementare în Domeniul Energiei și Inspectoratul de Stat în Construcții, în vederea obținerii licențelor, autorizațiilor și avizelor necesare construcției și operării sistemelor de distribuție. „Realizarea sistemului de distribuție nu ar fi fost posibilă fără o bună conlucrare cu reprezentanții autorităților menționate, cu sprijinul reprezentanților societăților Transgaz și Romgaz”, a subliniat directorul general al Megaconstruct.

CIFRE

  • 35 milioane lei investiție totală
  • 86 km rețea în Mangalia și stațiunile
  • 57 km rețea în comuna 23 August
  • 32 km rețea în comuna Costinești
  • 18.000 de abonați
Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Acumularea de gaze este o cauză posibilă a exploziei de la blocul din Craiova

Acumularea gaze este posibila cauză a exploziei produse miercuri seară la un bloc din Craiova, în urma căreia o persoană a murit și trei...

Turcia întârzie încheierea acordului de deminare în Marea Neagră între România, Bulgaria și Ucraina

Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă în vigoare din cauza lipsei ratificării...
Ultima oră
Pe aceeași temă