12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPedeapsă "medievală" în Episcopia din Caransebeş

Pedeapsă “medievală” în Episcopia din Caransebeş

Sute de bloguri conţin fotografii şi comentarii, pozitive ori negative, despre evenimentul din 23 mai 2010 de la Parohia Ortodoxă din Bocşa Montană. Preotul paroh ortodox, dr. Daniel Crecan, este acuzat de către superiorii săi „că ar fi dat sfintele taine neortodocşilor şi că ar fi concelebrat Sfânta Liturghie împreună cu preotul romano-catolic Rolf Philip Schoenenberg, în duminica Pogorârii Sfântului Duh”. Credincioşii ortodocşi spun că, de fapt, preotul lor nu a concelebrat, ci doar a asistat la Sfânta Liturghie catolică, în spiritul bunei-înţelegeri care domneşte în comunitatea lor între toţi creştinii.

Consistoriul Episcopiei Caransebeşului s-a sesizat şi l-a depus din treaptă pe preotul Daniel Crecan, care a făcut însă recurs la Consistoriul Mitropolitan din Timişoara. În toată această perioadă, însă, preotului Daniel Crecan nu i s-a mai dat voie să slujească în biserica parohială, fapt ce i-a nemulţumit extrem de tare pe credincioşii de acolo.

În ciuda tuturor fotografiilor de pe internet, care se pare că ar fi fost postate şi pe profilul de facebook al preotului, credincioşii spun că acesta nu a concelebrat cu preotul Rolf Philip Schoenenberg, deşi recunosc că acesta a fost prezent în Biserică, dar spun că nu ar fi rostit nici un cuvânt. Mai mult, supăraţi că preotul lor a fost pedepsit, oamenii au închis biserica şi nu au permis preotului trimis de către Episcopie să suplinească parohia nici să săvârşească Sfânta Liturghie, adică slujba duminicală şi nici pomenirea morţilor, care în Banat a avut duminică, în ajunul sărbătorii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. „Preotul nostru nu a făcut altceva decât a făcut patriarhul Teoctist când a asistat la slujba făcută de Papa Ioan-Paul al II-lea. Păi, dacă este aşa de grav, de ce nu l-au caterisit şi pe patriarh? Din contră, preotul ar trebui lăudat, pentru că încurajează buna înţelegere între culte. Suntem cu toţii creştini. Atunci, de unde această intoleranţă de tip medieval a celor de la Caransebeş? Unde este ecumenismul cu care fac paradă cei de la Episcopie? Să fie, atunci, caterisit şi episcopul care se roagă în fiecare duminică pentru unitatea credinţei. Asta a făcut preotul nostru: a dat dovadă de dragoste frăţească faţă de alţi creştini”, îi iau tinerii din localitate apărarea preotului pedepsit. Ei îi cer mitropolitului Banatului, IPS Nicolae Corneanu, să ridice pedeapsa aplicată parohului din Bocşa Montană.

Presiune pe protopop

Deşi în faţa bisericii a ajuns şi protopopul Reşiţei, Cătălin Nicolae Mirişan, cei aproape 200 de credincioşi adunaţi în faţa bisericii au refuzat să deschidă uşa şi l-au luat la rost pe protopop. Ei i-au cerut să anuleze sancţiunile asupra preotului Crecan şi au ameninţat că ei alt preot nu acceptă acolo.

 Discuţiile au degenerat şi oamenii s-au certat la propriu cu protopopul pe care l-au acuzat de tot felul de nereguli şi lucruri murdare. În mijlocul oamenilor a venit şi primarul oraşului, care a încercat să îi ia apărarea preotului Crecan şi să invoce clemenţa episcopului Lucian.

Cu toate acestea, după mai bine de două ore de discuţii şi reproşuri oamenii au refuzat să deschidă biserica iar protopopul a fost nevoit să facă cale întoarsă la Reşiţa, de unde a venit, negăsind nici o înţelegere din partea credincioşilor din cartierul Bocşa Montană.

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă