14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleFoodObicei funerar bizar în Teleorman. Romii îşi păstrează morţii în geam şi...

Obicei funerar bizar în Teleorman. Romii îşi păstrează morţii în geam şi zece ani

Rupiţă, Strugure, Babanu, Guş erau până acum câţiva ani doar câteva nume ale unor familii de romi din Roşiori de Vede. Din 2003 încoace, din dorinţa de a deveni nemuritori, liderii familiilor rome din Teleorman au decis ca trupurile celor decedaţi să nu mai fie îngropate, ci expuse pe un catafalc în micile „pagode“ pe care le-au construit în cimitirul din oraş.

Câteva zeci de căsuţe s-au ridicat în ultimii zece ani în cimitir. Unele dintre ele cu turnuleţe, altele adevărate monumente din marmură neagră, cavourile romilor roşioreni au perdeluţe în geamurile cu tâmplărie de aluminiu din verandă. Ceea ce este şocant însă la aceste cavouri este faptul că morţii nu sunt îngropaţi, ci expuşi într-o cameră protejată cu termopane. Practic, sicriele de lemn sunt aranjate ca pentru priveghi . De cele mai multe ori, la sărbători, potrivit unui obicei al romilor, cavourile sunt deschise şi în faţa cavoului vin lăutarii, se fac grătare şi se încing adevărate chefuri. Între participanţi şi sicriu nu există decât o bucată de sticlă, deşi unele dintre rudele lor au decedat de peste zece ani „Fac aici bairam mare de Crăciun, de Paşte. De Sâmbăta morţilor. Dau de pomană cât cuprinde. Vin românii, beau, mănâncă pe săturate. Cu mortul lângă ei“, ne explică Adi Apostol, un locuitor din vecinătatea cimitirului.

Multe dintre capele sunt racordate la reţeaua de energie electrică prin nişte fire improvizate care atârnă stingher pe acoperiş. Nimeni nu ştie însă dacă există contoare şi facturi de consum pentru curentul consumat.

 Autorităţile sunt neputincioase

 Luminiţa Mincă, şefa serviciului de profil din cadrul Primăriei Roşiori de Vede, a declarat pentru Teleorman News că toate apelurile făcute către familiile de romi care încalcă regulamentul cimitirelor au rămas fără răspunsul corespunzător. Precedenta încercare de acest fel s-a făcut chiar în această primăvară, când a fost solicitat şi sprijinul Poliţiei. Acţiunea a rămas însă fără nici un rezultat ulterior. Tot fără finalitate a rămas şi mulţimea de rapoarte pe care le-a înaintat în anii precedenţi Administraţia Cimitirelor către conducerea administraţiei publice locale de la acea vreme.

Una dintre piedici ţine de obiceiul creştin conform căruia, odată introdus mortul în interior, nu mai poate fi scos timp de şapte ani, chiar dacă construcţia în care este înmormântat nu este conform regulilor impuse de autorităţi, care riscă acuzaţia de profanare de morminte.

Primarul oraşului Roşiori, Cristian Diuca, s-a scuzat tocmai pe acest argument. „Dacă le dau morţii afară, mă arestează aştia că nu am voie să umblu la morminte. O să mă mai duc şi eu în cimitir să mai verific încă o dată. Am auzit că au obiceiul să facă pomeni cu grătare pe acolo, dar nu am ce să le fac. Eu nu am auzit ca să aibă curentul tras la vreo capelă.“

 Salvatorul Roşiorilor, abandonat

 În comparaţie cu toate monumentele spectaculoase construite în ultimii ani, capela simbol a cimitirului din Roşiori,  care aparţine unui negustor din timpul primului război mondial, Mitică Arizan, se află într-o vădită stare de degradare. Singurul lucru care aminteşte că acolo se află îngropat salvatorul oraşului este o placă memorială pusă pe pereţii decojiţi ai micii clădiri de către Primărie, în 2008. Cristian Duiuca recunoaşte că ar trebui acţionat în sensul acesta, dar nici el nu ştie prea bine cine să o facă. „Într-adevăr, Arizan a salvat Roşiorul de la bombardamente. A plătit o găleată cu galbeni la timpul acela forţelor germane pentru ca bombardamentele să evite oraşul şi să nu existe mari pagube materiale. Noi am pus o placă memorială, însă am auzit că el are urmaşi pe undeva prin Europa. Pot veni ei să renoveze capela dacă vor“, a declamat primarul.

Mădălin Voicu: “Nu sunt sănătoşi la cap”

Mădălin Voicu, parlamentar şi reprezentant al etniei rome, spune că nu a auzit de aşa ceva şi nu îi vine să creadă. „Titulescu, Iorga, Napoleon au cavouri din marmură sau alte materiale dure şi sunt expuşi la suprafaţă. Dacă ăştia stau însă în sicriu de lemn într-o cameră termopan înseamnă că nu sunt sănătoşi la cap. Asta denotă un comportament deviant şi ar trebui pedepsiţi ca atare. Ce înseamnă asta, că se mai scoală mortul? Deschide geamul, mai fumează o ţigare, un şpriţ? Conform tradiţiilor noastre, mortul ar trebui îngropat în pământ, şi nu expus“, a explicat politicianul.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă