13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialNisip de Galaţi, la prețuri de litoral: A dispărut și ultima plajă...

Nisip de Galaţi, la prețuri de litoral: A dispărut și ultima plajă cu prețuri accesibile

Un cuplu ar trebui să plătească 120 de lei ca să intre în apă și să stea pe șezlong la malul Dunării. Pentru o familie cu doi copii, o zi de plajă, fără sucuri și înghețată, ar costa 230 de lei.

„Aquapark este și în vârf de munte, am auzit că este și la Covasna sau Sfântu Gheorghe. Eu aș vrea să am unde să merg cu familia la o plajă, că doar locuiesc pe malul Dunării, nu la munte“, spune Eugen Munteanu, un gălățean care are nostalgia vremurilor în care în orașul de la malul Dunării nu lipseau locurile de distracție estivală. E nemulțumit că acolo unde era ultima plajă din oraș apare un aquapark, cu prețuri pe măsură. În 1990, Galațiul avea trei plaje pe malul Dunării, la apă curgătoare, pe malul tulcean – Plaja „Cocuța“, plaja de la Turnul de Televiziune și Plaja „Vacanța“, la confluența Siretului cu Dunărea. Mai era și o amenajare pe malul Lacului Brateș, cândva cochetă, cu pietre, ca la Eforie Sud, și exista și cea de la „Lacul Partidului“, amenajată la nord de oraș.

Marea atracție, la apă curgătoare

Marea atracție erau plajele de pe malul Dunării. Cea mai asaltată era Plaja „Cocuța“, în zona căreia curentul apei era mai mic și nu era „spălat“ nisipul. Totuși, în fiecare an, la deschiderea sezonului, autoritățile aduceau nisip suplimentar. Erau instalate geamanduri care delimitau zona cu adâncime până la 1,5 metri, existau și „salvamari“ care avea grijă de cei care se aventurau înot și erau și puncte de vânzare de sucuri, fructe, înghețată. Între timp, plajele „Cocuța“ și „Vacanța“ au fost desființate, iar „Brateș“ a fost concesionată de Primăria Galați în 1997 și, cum nu a mai fost decolmatat lacul, gălățenii și-au pierdut interesul pentru aceasta. Complexul de la „Lacul Partidului“ a fost închis și a redevenit ce era și înainte de 1990, loc de grătar și șprițuri pentru noii „tovarăși“ din administrația gălățeană.

Plaja „Dunărea“ devine „Jungle Splash“

În 1993, când a fost amenajată pe 6 ha în zona Turnului de Televiziune, Plaja „Dunărea“ era o bază de agrement modernă, cu două bazine cu valuri, două bazine pentru copii, terenuri de minigolf, beach-baruri, urmând să fie amenajată și o discotecă în aer liber. Ani la rând, reprezentanții administrației domeniului public s-au rezumat la a vopsi bazinele și la a face bani la negru, „bani pentru partid“, din taxele de intrare. În 2013, plaja a fost închisă de DSP Galați pentru că nu era dotată cu o instalație de purificare a apei din bazine. În loc să cumpere instalația și să mai aloce ceva bani pentru modernizări, dar să păstreze plaja în administrarea municipalității, ceea ce ar fi garantat taxele de intrare accesibile, fostul primar Marius Stan (PNL, UNPR, PMP) a mers pe varianta concesionării plajei pentru 49 de ani.

Noul primar, Ionuț Pucheanu (PSD), a continuat varianta concesionării și în primăvara acestui an a semnat contractul de concesiune cu firma Karan Business&Finance SRL București, care se ocupă de servicii de consultanță pentru afaceri și management. Oferta prevede investiții de 6,25 milioane euro, în modernizarea complexului de agrement, care se va numi „Jungle
Splash“.

Complexul de la „Lacul Partidului“ a fost închis și a redevenit ce era și înainte de 1990, loc de grătar și șprițuri pentru noii „tovarăși“ din administrația gălățeană.

Arși de soare și la buzunare

Cu prilejul minivacanței de Rusalii, plaja a fost deschisă și până pe 6 iunie intrarea a fost gratuită. Până pe 15 iunie, când ar putea fi pus în funcțiune unul din cele două bazine mari, va fi apă doar în două bazine mici, pentru copii. Pentru gălățenii care au nostalgia plajei „populare“, la prețuri accesibile, surpriza a venit când la intrarea pe plajă au văzut anunțul cu tarifele ce vor fi practicate. Intrarea la plajă este 15 lei pentru adulți și copiii peste 14 ani și 5 lei pentru copii între 5 și 14 ani. Accesul la bazin este 30 de lei. Un șezlong costă 15 lei. Unii își fac calcule și ajung la concluzia că, dacă ar pune bani de tren și de cazare, ar ieși mai ieftin să meargă în stațiuni din sudul litoralului. „Suntem o familie cu doi copii, unul de 10, altul de 16 ani. Numai ca să intrăm pe plajă plătim 50 de lei. Pe șezlonguri, mai dăm 60, deci s-au făcut 110! Dacă vrem să intrăm și în bazin, mai dăm câte 30 de lei, că se spune că asta-i taxă separată. Deci încă 120 de lei. Păi, numai ca să stăm o zi pe plajă plătesc 230 de lei. Păi, pe litoral, în sud, dau 80 de lei pe patru șezlonguri și mai rămân cu 150 de lei. La economia de 1.000 de lei într-o săptămână, mai pun ceva bani de cazare și stăm o săptămână la mare“, a explicat Alexandru Teodorașcu. Un cuplu care și-ar lăsa copiii acasă ar plăti 120 de lei doar ca să intre în apă și să stea pe șezlonguri.

Cele mai citite

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...
Ultima oră
Pe aceeași temă