23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMoldovenii pot circula liber în UE

Moldovenii pot circula liber în UE

Occidentul a declanşat o adevărată ofensivă pentru scoaterea Republicii Moldova de sub influenţa Rusiei. Decizia de azi a Parlamentului European de eliminare a vizelor pentru cetăţenii celui de-al doilea stat românesc e doar unul dintre paşii acestui plan.

După ce s-a “fript” cu cior­ba ucraineană, Occidentul suflă acum în “iaurtul” moldovenesc, cât se poate de clară e observaţia analistului Victor Nichituş, de la Chişinău. “Contextul extern, dar şi modul elegant prin care diplomaţia de la Chişinău a făcut o periculoasă echilibristică, o administraţie care a ştiut să facă faţă tuturor presiunilor, de la cele economice la cele politice, a dus la faptul ca în acest moment Chişinăul să devină preferatul Bruxelles-ului”, consemnează portalul publika.md comentariul lui Victor Nichituş.

Considerată în cancelariile occidentale drept campioana Summit-ului Parteneriatului Estic, de la Vilnius, din noiembrie 2013, Moldova urmează ca în vara acestui an să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Cu atât mai mult cu cât la toamnă vor fi alegeri parlamentare la Chişinău, iar actuala coaliţie, pro-occidentală, din Republica Moldova are nevoie, ca de aer, de lucruri concrete din partea UE, care să se vadă mai ales în schimbarea modului de viaţă al basarabeni­lor. Eliminarea vizelor de călătorie în Europa este un asemenea exemplu în ochii cetăţenilor celui de-al doilea stat românesc.

Europarlamentarii români şi-au dat mâna pentru Moldova

Remarcabil gestul europarlamentarilor români în şedinţa de azi a Parlamentului European, care au depăşit barierele politice dintre ei şi au acţionat la unison pentru ca decizia PE să fie în favoarea Republicii Moldova. Agenţiile de presă au remarcat că românii au fost cei mai activi, în ceea ce priveşte discursurile de la tribuna acestui for. “Aceasta este o răsplată atât a eforturilor cetăţenilor moldoveni, cât şi a guvernelor pro-europene, din 2009 încoace, care au făcut reformele necesare pentru a ajunge aici. Reforme care vor continua”, a spus Monica Macovei. Deşi a fost supusă, în ultimele luni, la presiuni din partea Rusiei, Moldova nu a dat nici un pas înapoi din voinţa sa de a merge spre Europa, a remarcat şi europarlamentarul Renate Weber. Calendarul eliminării vizelor pentru moldoveni a cunoscut un parcurs ­rapid, din 27 noiembrie 2013, când a venit propunerea din partea Comisiei Europene, pe 12 februarie 2014 s-a dat aviz favorabil în Comisia pentru Libertăţi Civile şi Justiţie, încă de atunci oficialii de la Bruxelles afirmând că mecanismul acesta va merge ca uns până la final. Dovadă că azi votul din Parlamentul European, favorabil, n-a uimit pe nimeni. Cea din urmă etapă va fi la Consiliul Uniunii Europene, în aprilie, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial al UE, devenind practică la 20 de zile după această ultimă procedură. Altfel spus, basarabenii vor putea circula fără viză, cel mai sigur, din luna iunie 2014. Asta înseamnă că pot să stea pe teritoriul UE timp de cel mult 90 de zile într-un interval de şase luni.

Desant european în Republica Moldova

Prin urmare, avem de-a face, iată, cu prima ţară din vecinătatea estică a Uniunii Europene ai cărei cetăţeni nu mai au nevoie de vize pentru a circula pe bătrânul continent. O primă reacţie, după votul de azi din Parlamentul European, a venit de la premierul Iurie Leancă, anume că “este demonstraţia unui sprijin fără prece­dent din partea Uniunii Europene”. Un alt plan al UE, de data asta din punct de vedere mediatic, este acum în plină desfăşurare, Bruxelles-ul vizând contracararea influenţei ­Rusiei asupra poporului moldovean, atât printr-un lobby eficient, dar şi prin prezenţa la Chişinău a demnitarilor europeni. Planul deja funcţionează, pentru că zilele acestea în Republica Moldova se află o delegaţie formată din ambasadorii Parteneriatului Estic, reprezentând Franţa, Letonia, Lituania, Suedia şi Ungaria. După ce s-au întâlnit cu oficialii ţării-gazdă, ambasadorii, al căror program este între 26 şi 28 februarie, arată portalul prime.md, au plecat într-o călătorie pe teritoriul Republicii Moldova, de la nord la sud, pentru a discuta cu administraţiile din diverse localităţi, dar şi cu felurite organizaţii civice.

Iurie Leancă faţă în faţă cu Obama

Se remarcă, în tot acest efort diplo­matic, vizita pe care premierul moldovean Iurie Leancă o va întreprinde săptămâna viitoare, mai precis pe 3 martie, la Washington, la invitaţia vicepreşedintelui american Joe Biden. Aşa cum precizează agenţia Reuters, administraţia americană va da “asigurări de susţinere pe fundalul crizei politice din Ucraina”. O altă ştire, de data asta de pe site-ul timpul.md, care citează declaraţia ambasadorului Republi­cii Moldova la Washington, Igor Munteanu, se referă la faptul că, în cadrul întrevederii lui Iurie Leancă cu vicepreşedintele Joe Biden, este aşteptat să participe şi preşedintele SUA, Barack Obama.

—–

Parlamentul European a abolit joi regimul de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova. Proiectul a fost depus de un europarlamentar slovac şi avizat de Comisia pentru Libertăţi Civile şi Justiţie a Parlamentului European, pe 12 februarie

Toţi deţinătorii de paşapoarte biometrice vor putea călătorii liber în spaţiul Schengen, cel mai propabil din luna iulie. 

Decizia finală privind regimul liberalizat de vize va fi luată de Consiliul Uniunii Europene, în luna aprilie. Ulterior, aceasta va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar ridicarea vizelor va intra în vigoare după 20 de zile de la publicare.

Cele mai citite

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...
Ultima oră
Pe aceeași temă