7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportFormula 1Mircea Bosîncianu, milionarul ascuns al României care face afaceri cu primării și...

Mircea Bosîncianu, milionarul ascuns al României care face afaceri cu primării și cu statul

Colonelul de armată a avut și are afaceri diverse, de la vânzarea de biciclete către Primăria București, la furnizarea de uși și echipamente de închidere și transfer arme și muniții.

Născut în august 1960, în comuna Dumbrăveni din Suceava, Mircea Bosîncianu este unul dintre cei mai discreți milionari din România. Aparițiile sale în presă sunt extrem de rare. În singurul interviu oferit unui ziar economic, în urmă cu opt ani, pe care l-am putut citi pe Internet, textul nu este însoțit de fotografie. În ciuda discreției, Mircea Bosîncianu este unul dintre oamenii importanți de afaceri din țară.

Prima informație despre acesta se referă la legătura de rudenie, este frate mai mic cu mult mai celebrul om de afaceri Gheorghe Bosânceanu, omul care a cumpărat, în anul 2002, unul dintre cele mai importante obiective industriale construite pe vremea comuniștilor: Șantierul Naval Constanța. Bosânceanu, fost comandant de cursă lungă, devenea astfel unul dintre cei mai bogați români și a rămas așa până astăzi, în ciuda turbulențelor care au afectat industria navală.

Cu precizarea că, între timp, acesta și-a schimbat domiciliul și locuiește în Limassol, Cipru, într-o vilă situată pe strada Theophilou-Georgiadi. Probabil că diferența dintre numele celor doi frați (Bosânceanu vs Bosîncianu) este dată de o eroare de înscriere în actele oficiale.

Făcut colonel în mandatul lui Oprea

Mircea Bosîncianu a terminat școala gimnazială la Verești, în 1967, și apoi a îmbrățișat o carieră militară. A terminat Colegiul Militar „Ștefan cel Mare“ din Câmpulung Moldovenesc în anul 1975, iar apoi găsim însemnări cu el la Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, actuala Academie a Forțelor Terestre, pe care a absolvit-o în 1982 sau 1983, la direcția de ofițeri financiari.

Nu lasă cele mai bune impresii tuturor colegilor, aici. „Poate s-o supăra și Mircea Bosîncianu pentru că s-a amintit de el, și nu neapărat la modul laudativ, în câteva postări făcute de noi în timp”, scria, în 2014, un coleg, pe un blog în care colegii din Sibiu își deapănă amintirile. Au fost trei ani de pregătire. „O meserie frumoasă, curată, de pe urma căreia «am mâncat o pâine albă» în viață. Am luat de la fiecare din dumneavoastră câte ceva – după cum v-am perceput fiecare – și este clar că «rețeta» a fost una de succes! După 3 ani de școală, cu împliniri dar și greutăți, fiind primii «beneficiari» ai anului de pregătire militară comună, într-o vară toridă, 61dintre cei admiși (54 de la M. Ap. N. și 7 de la M. I.) primeam și priveam cu mândrie steluțele de locotenent și porneam încrezători în viață“, spunea, la 30 de ani de la acel moment, un alt coleg.

După 1989, Mircea Bosîncianu a absolvit și cursurile Academiei de Înalte Studii Militare din București, promoția 1992. Cariera militară continuă, iar acesta ajunge colonel, în 2010, fiind avansat de la gradul de căpitan în timpul când Ministerul Apărării Naționale era condus de controversatul Gabriel Oprea.

De altfel, anul 2010 a fost caracterizat drept unul „generos”, de conducerile ulterioare ale MApN, în ce privește acordarea de grade militare. Atunci sau puțin mai târziu au mai fost avansați în grad persoane ca Verestoy Atila, senator UDMR, Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 4 București, Sorin Blejan, fost șef ANAF, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Mihai-Răzvan Ungureanu, fost premier al României.

Firme înregistrate în Cipru

Mircea Bosîncianu este unul dintre cei mai importanți „furnizori în domeniul sistemelor de închideri interioare și exterioare pentru construcții de pe piața românească”, după cum scrie pe prima pagină a site-ului firmei. Societatea fanion se numește Histria Internațional și face parte din grupul de firme Histria, nume folosit și de fratele său, proprietarul de șantier naval.

 Firma a fost înființată în anul 1991, cu sediul într-un apartament de pe Splaiul Independenței. În 2011, Mircea Bosîncianu, în nume propriu și în calitate de împuternicit a patru persoane fizice și a persoanei juridice Dubhe Shipping Limited, împreună cu Victor Bărbulescu, împuternicit al Vriseis Shipmanagement Limited,  hotărăsc faptul ca cea din urmă firmă să cedeze către Dubhe Shipping Limited, cu sediul în Nicosia, Cipru, înregistrată ca societate privată cu răspundere limitată, 42.000 de acțiuni. Societatea este condusă de Bosîncianu Mircea. În 1998, omul de afaceri achiziționează și firma Construcții și Transport Gherase SA, firmă de construcții cu sediul în Șoseaua Gherase 66 –70. Mircea Bosîncianu este și asociat unic în firma Contract Management SRL, cu sediul tot în Șoseaua Gherase 66–70 (un angajat, 60.000 de lei cifră de afaceri și 40.531 lei profit în 2016). A mai fost asociat SC Romimum SRL, care avea ca obiect de activitate „activități auxiliare intermedierilor financiare”, firmă radiată în 2010. Interesant este că la această adresă s-a construit, din 2015, un magazin Penny Market.

Armele sunt profitabile

Histria International înregistrează cifre de afaceri de peste 12 milioane anual, din 2005 încoace, cu un vârf de 29,2 milioane lei în 2011. În 2016, cifra de afaceri a fost de 21.696.238 lei. Din 1999 până în prezent, societatea a înregistrat profit în fiecare an, sumele variind între 19.659 de lei, în 1999, și 2.251.594 lei, în 2007. Anul 2016 a fost încheiat cu un profit de 287.526  lei și cu 46 de angajați. Firma de transport are constant afaceri cuprinse între 1 și 3 milioane de lei pe an. În 2016 avea 46 de angajați (față de 89, în 2008). Anul trecut a înregistrat o pierdere de 382.305 lei. Din 1999 până în prezent, într-un singur an profitul a fost mai mare de 40.000 de lei: în 2013, când a raportat un plus de 4,9 milioane lei.  

250 de biciclete pentru Oprescu

Firmele lui Bosîncianu au derulat și contracte, mai mari sau mai mici, cu diverse primării. În anul 2010, Histria Internațional SRL semna un contract cu municipiul București, reprezentat de primarul Sorin Oprescu, prin care livra un număr de 250 de… biciclete, necesare campaniei „Capitala crește verde”, inițiată de Primăria București. Prețul convenit a fost de 128.300 de lei fără TVA.

Bicicletele trebuiau să fie predate la cel mult cinci zile de la semnarea contractului, care a avut loc pe 21 septembrie 2010. În anul 2013, ziarul Ring nota că Administraţia Domeniului Public Sector 2 a încheiat, în 2010, un acord-cadru, în valoare de aproximativ 2,1 milioane de lei, pentru furnizarea şi montarea unor aparate de fitness.

Câştigătoarea licitaţiei publice a fost firma Histria Internațional, din Bucureşti.

Tot cu ADP Sector 2 există un contract-cadru de furnizare și montaj panouri de gard, din 2013. Un contract subsecvent acestuia a fost semnat în luna iunie a acestui an. În 2012, firma a semnat un contract cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța, pentru „reparații la benzi de alergare”, un contract de numai 1.480 de lei. În 2015, Primăria Sectorului 5, condusă de Marian Vanghelie, a atribuit firmei Histria Internațional SRL un contract în valoare de 2,8 milioane de lei (cu TVA), pentru repararea a 37 km de gard metalic.

În 2013 încasa 143.592 lei de la Ministerul Mediului și Apelor, pentru lucrări de modernizare a căilor de acces în incinta instituției (înlocuirea ușilor de la intrarea principală A și intrarea secundară B). Contractul a fost semnat în urma unei cereri de oferte, nu a unei licitații.

Bani din afaceri cu armament

Histria Internațional este formată din trei mari departamente: cel referitor la uși, un departament de recuperare medicală fitness și body building, estetică corporală și facială, dar și unul numit Histria Defense. Este vorba despre un „departament creat în vederea identificării soluțiilor militare pentru  piața internă de profil.”, după cum se arată în descrierea firmei. În februarie 2017, acționarii societății au decis chiar schimbarea domeniului principal de activitate de la cod CAER 4332, adică „lucrări de tâmplărie și dulgherie”, în cod CAEN 4690, adică „comerț cu ridicata nespecializat, cod care se extinde cu mențiunea „inclusiv comercializare, import-export și transfer arme și muniții”. De asemenea, în obiectul secundar de activitate rămân mențiunile de intermedieri în comerțul cu diferite produse, cu mențiunea „inclusiv intermedieri de arme și muniții”. De asemenea, obiectul secundar de activitate se mai  completează cu comerț cu ridicata al altor mașini și echipamente, inclusiv comercializare de arme și muniții. Hotărârea a fost luată de acționarii din acest moment al Histria Internațional SRL, adică: Latomi Enterprises Company Limited, societate comercială cu sediul comercial Cipru, Nicosia, Diagoras, deținătoare a 4.200 părți sociale, reprezentând 48,951% din capitalul social al societății, reprezentată prin Mircea Bosîncianu, Dumitrița Bosânceanu (cumnata lui Mircea), deținătoare a unui număr de 236 părți sociale, reprezentând 2,7506% din valoarea totală a capitalului social, și Mircea Bosîncianu, deținător al unui număr de 4.144 părți sociale, reprezentând 48,2984% din valoarea totală a capitalului social.

„Histria Defense a fost creată pentru a oferta către potențialii clienți din România, aparținând armatei naționale, poliției, jandarmeriei, serviciilor de securitate și altor structuri militare și servicii civile de protecție“, se arată în descrierea de pe pagina de Internet a firmei. În ciuda faptului că firmele sale au profit de milioane de lei, domiciliul lui Mircea Bosîncianu, cel puțin în acte, este la etajul al treilea al unui bloc comunist din sectorul 3 al Bucureștiului.

În anul 2010, Histria Internațional SRL semna un contract cu municipiul București, reprezentat de primarul Sorin Oprescu, prin care livra un număr de 250 de… biciclete, necesare campaniei „Capitala crește verde“, inițiată de Primăria București.

După 1989, Mircea Bosîncianu a absolvit și cursurile Academiei de Înalte Studii Militare din București, promoția 1992. Cariera militară continuă, iar acesta ajunge colonel, în 2010, fiind avansat de la gradul de căpitan în timpul când Ministerul Apărării Naționale era condus de controversatul Gabriel Oprea.

Citește ziarul integral în format .PDF, aici!

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă